StoryEditorOCM
RegionalDANAS JE VALENTINOVO

Nin nosi titulu ‘europske najromantičnije destinacije‘, žene zbog njega napuštaju velike gradove, stranci se tu žene...

Piše Lenka Gospodnetić
14. veljače 2022. - 08:35

Službeno, jedan od najromantičnijih u Europi je Nin. Okitio se prestižnom titulom "European best romantic destination" još 2015., i aktualna je još i sad. Možete li zamisliti prigodnije mjesto za proslavu Valentinova, Dana zaljubljenih?

Idemo tako vidjeti "stanuje" li romantika doista tu, vozimo se "uzbrdo", autoputom pa lokalnom cestom ususret laguni, Ninu smještenom u plićini i boćatom močvarnom tlu, sa starim gradom na otočiću okruženim morem plićim i od onog na Bačvicama, uokvirenim pješčanim sprudovima na kojima ljeti gosti-kupači odmaraju kosti, a zimi šeću galebovi, kriče u sretnim jatima.

Uokvirenom vizurama nad kojima se ponekad diže izmaglica (kao za našeg posjeta u ranijim jutarnjim satima), koju je i fotoaparatom moguće uloviti kao, recimo, polarnu svjetlost ako "ubodete" pravi trenutak i malko vam se posreći; zato je nižepotpisana "popila" i pokoju beštimju od kolege-fotoreportera Cropixa Joška Šupića jer mu je skrivila drevnu kletvu, fotografima najmržu: "snimit ćeš kasnije".

image
Joško Šupić/Cropix


Ah, Kairos, taj Bog sretnog trenutka, ponekad samo proleti i kasnije mu možeš - staviti soli na rep...

Soli, međutim, u Ninu ne nedostaje, upravo je nevjerojatno da je tako sićušan grad uspio udomiti čak dvije "industrije nježnog tipa" (kako se lijepo izrazila Marija Dejanović, direktorica tamošnje Turističke zajednice): solanu i mrijestilište riblje mlađi. Skoro pa romantično, arhaično kao ribnjak na ladanjskom imanju, ta preteča bazena, renesansni pojam luksuza.

Volonterska srca

Nin je puno stariji od doba renesanse, tamo su stolovali hrvatski kraljevi još u doba romanike, ona je najviše ostavila traga i na (sakralnoj) arhitekturi, da, Nin je pun povijesti, ljepote, priča. Osebujnosti, kojoj eto možemo pridodati i prefiks "romantičan" što je dalo dobar vjetar u leđa tzv. suvremenom brendingu.

image
Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nin
Joško Šupić/Cropix


Je li romanika tlapnja, ili je ipak vidljiva, opipljiva? Nadu nam je već na parkiralištu ulio pogled na drvenu šetnicu koja premošćuje močvaricu između starog gradića na malenom škoju i novog Nina, ništa većeg. Drveni most ukrašen je crvenim trakama, fjokima, a vodi skoro direktno u - prostorije Turističke zajednice.

I ispred te zgradice je klupa uokvirena crvenim srcima, a prema nama hrli čovjek koji nosi u naramku također nekoliko sličnih srdaca. Pa, dobro nam došao, čovječe! Je li se to svetac Valentin možda u čeljade prerušio, među nas sišao?

- To je naš volonter Dalibor Lovrić iz Zagreba, s adresom u Ninu, vlasnik luksuzne "Ville Dalibor"! Puno nam pomaže zimi i ljeti, kad zapravo i nema vremena, nađe ga za opće dobro! Sad nam je dovezao ova srca iz trgovačkog centra u Zagrebu. Hvala, Dalibore - ozareno će spomenuta direktorica TZ-a Nin, simpatična Marija.

image
I Nin ima svoga Grgura - znatno manjeg, ali jednako izglancanog palca
Joško Šupić/Cropix


Dalibor je iz Zagreba, veli, u Nin "emigrirao" zbog korone i potresa, i ne mili mu se vraćati. Uživa u manjoj sredini, u slobodno vrijeme bavi se fotografiranjem i volontiranjem, kad mu što zatreba od ozbiljnijeg šopinga skokne u Zadar ili u Zagreb. Za Valentinovo u svom objektu očekuje mnoštvo "golupčića".

- Kak i ne bu došli kad za 400 kuna dobiju apartman za tri osobe, jacuzzi i saunu! Tak nešto u Krapini košta po 1200 kuna - veselo navodi Dalibor, pozira Jošku Šupiću pored "srčeka koje je kupil i dopelal".

- Slika mi bu na stranici Playboya? - zanima ga.

On je jedan od iznajmljivača u najromantičnijem europskom gradiću, dio statistike od nevjerojatnih 18.382 ponuđena kreveta u gradu koji broji - skupa s nekoliko okolnih mjesta - tek oko dvije i pol tisuće stanovnika! Pa to je trećina gradskog kotara Žnjan, jednog od najmanjih kotareva Splita grada. Velegrada!

- Da, administrativno tu ulaze i Zaton, Ninski Stanovi, Grbe, Žerava i Poljica Brig - osmjehuje se čelnica turizma Nina, Marija.

Nekako nam čudno govori, da nije možda i ona iz Zagreba?

image
Joško Šupić/Cropix


- Ja sam iz Lepoglave, i živi primjer da je Nin uistinu romantičan, za ljubav poticajan. Ljubav me zadržala ovdje, tu sam već desetljećima zahvaljujući suprugu kojega sam upoznala jednog davnog, nezaboravnog ljeta tu, na divnoj Kraljičinoj plaži.

A Grgur Ninski, manja verzija vašeg splitskog, ispunio mi je želju kad sam mu pogladila palac - sjetno će naša sugovornica, podsjećajući nas da doista osim onoga našeg, velikog Grgura, postoje još dva manja.

Vjenčanje Geme i Jamesa

Jedan od njih postavljen je kod najstarije katedrale u Hrvata, one svetog Anselma, u Ninu. Doista, iako smo se malko narugali da "prema onom splitskom, ovaj Grgurčić izgleda kao iz kinder-jajeta", i ovaj ima jednako blistav palac.

Uglačan brojnim dodirima, toplim od želja, tuge i nade koju takvi mali rituali uvijek nekako probude; a Bog je blizu, ulaz u Njegov hram je samo na korak, malo biskupova zagovora neće škoditi. Uostalom, možda ovaj manji Grgur Ninski to bolje radi? Statistički valjda ipak ima manje zahtjeva nego u Splitu? Vidjet ćemo hoće li nama ispuniti želje, pa vam javiti.

image
I Nin ima svoga Grgura - znatno manjeg, ali jednako izglancanog palca
Joško Šupić/Cropix


- Meni je, eto, ispunio želju, donio ljubav. Nikad nisam požalila odluku da ostanem ovdje, u maloj sredini. Nin ima sve što treba za lijep, miran život.

Počnimo od ljepote: vidjeli ste, sam otočić ima divan srcoliki oblik. Izlasci sunca, kao i zalasci nevjerojatni su, pogotovo ako gledate prema Velebitu, mijenja boje i pokazuje svu svoju divlju ljepotu kojoj je pogled na snenu pješčanu lagunu protuteža.

Kulturna baština također je senzacionalna, ovo je kolijevka hrvatske kulture i prvi spomenik neovisnosti proglašene još 879. godine, tijekom stolovanja kneza Branimira.

Nažalost, naši preci nisu dugo uživali u neovisnosti jer su se uskoro našli pod čizmom mnogih osvajača: Mletaka, Austro-ugarske, Italije. Čak su i Turci bili blizu, do Maškovića Hana su se dobacili...

Doduše, svako zlo za neko dobro, Austrija je u Ninu izvela značajne zahvate na uređenju infrastrukture, zahvaljujući tome suzbila se malarija koja je nekoć ovdje desetkovala stanovništvo više i od kuge!

image
Joško Šupić/Cropix


Ipak je ovdje tlo močvarno, ali sada je to komparativna prednost, ogledalo bioraznolikosti i ornitološki rezervat uz samo more - zaneseno će direktorica Dejanović, inače doktorica znanosti, s disertacijom na temu novije povijesti Sveučilišta u Zadru. Svaka čast!

A mi se želimo vratiti na romantiku, zanima nas koliko su je ljudi doista prepoznali, dolaze li u Nin zbog toga cijelu godinu.

- Dolaze, pogotovo domaći gosti! Neki se dolaze ovdje vjenčati u crkvi. Prije godinu dana vjenčali su se ovdje Gema i James iz Engleske i doveli su pedeset Engleza na svoje vjenčanje. Svi obavezno posjete crkvu Svetog Križa, između ostalog. Mnogi su se, pak, baš u Ninu zaručili, razmijenili prstenje, popili svoju prvu zdravicu u to ime - ponosno će turistička čelnica.

Pitamo je je li Nin "gay friendly" grad kao, recimo, Dubrovnik. Malko se lecnula.

- Čuli ste da je ovih dana unutar dubrovačkih zidina otvoren prvi gej-bar? Na koncu, ako slavimo ljubav i romantiku, ne možemo ignorirati činjenicu da postoji i istospolna ljubav - podsjećamo je.

Svi su dobrodošli

- U pravu ste, ljubav je najvažnija i svi su gosti ovdje dobrodošli. Naš brending i turistička strategija ima profiliranu ciljnu skupinu. Mi smo prvenstveno family friendly zbog plitkih pješčanih plaža za malu djecu, eko friendly, pet friendly, bike i camping friendly destinacija.

image
Joško Šupić/Cropix


Da, imamo najpoznatiji hrvatski Kamp Zaton, ekološki je Nin također ogledalo uščuvanosti i ljepote, a zbog blizine tako vrijednih i starih hrvatskih crkvica mogli bismo reći da ima krasnu povijesnu patinu. Ovo je idealno mjesto ne samo za uživanje sa svojom srodnom dušom, nego i nalaženje vlastita unutrašnjeg mira te unaprjeđenja zdravlja. Naše ljekovito blato nadaleko je poznato - diplomatski zbori, hvali svoje okružje direktorica.

Podsjetimo, na europskoj ljubavnoj mapi još su i Venecija, Rim, Pariz, Budimpešta... Hej, kakvo društvo, i u njemu Nin!

- Dubrovnik se nekako podrazumijeva u toj priči, njemu nikakav brending ne treba - skromno domeće direktorica.

- Vidite kako divne gradove mi imamo: uz Split koji je možda više dinamičan nego romantičan tu je barokni Varaždin u kojem sam se rodila, Zagreb naravno, naši otočni gradovi puni ljepote, Trogir... Teško je sve i nabrojiti. Eto, mi isto pripadamo elitnom društvu i to nas čini ponosnima - ne krije dr. sc. Dejanović.

image
Đani Glavan i Monika Špehar
Joško Šupić/Cropix


Šećemo Ninom u potrazi za romantikom, ta je najvidljivija u kolovozu kad se službeno održava Romantični tjedan. Sad je hladna ali sunčana veljača, ali gradić je doista ogledalo mira, nekog spokoja, kao da je u njemu vrijeme stalo, kao u nekoj zaboravljenoj bajci. Možda onoj o Trnoružici, koja baš sad spava stoljetni san među zidinama.

Samci u najromantičnijem gradu

Protok vremena je irelevantna kategorija ekipi "sa zidića" ispred lokalnog ninskog minimarketa. Možda novaca nemaju puno, ali vrijeme je valuta kojom ne oskudijevaju, imaju ga napretek.

- Romantično je ovdje kad se ima šoldi, a to nije često. Ali vrimena se ima, lipo je vrime, ima i sunca - pomirljivo će Andrija Lisica (39), jedan iz društvanca. Muškog; svi su listom samci, neki i vlastitom voljom. Pa dobro, i solo-priča može biti romantična ako se umije samom sebi ugoditi, nije li tako?

- Ja sam dijete-invalid rata, kao jedanaestogodišnjaku me bomba ranila u nogu i zbog toga imam trajni invaliditet. Neki mali dohodak imam, skrpam se; štedljiv sam. Nekad sam radio ka konobar, sad sam zaključio da se više isplati ne radit. Ide smak svita - lukavo se smiješi Lisica.

Najstariji u društvu je Ivica Ćurko, 70 mu je godina, samac je u najromantičnijem europskom gradu. Vuk samotnjak.

- Radija sam razne poslove, drva cipa, bija na usluzi starima i nemoćnima, a sad sam i sam onemoćao, noga me boli, tribat će operirat. Sam živin u kući, jedva račune platim s penzijom od 1900 kuna. Sva srića, još ima dobrih ljudi koji plate pivu. Tako sidin ovde, na suncu, sve vidin i pijen. Pa mi bude lakše - Ćurko će.

- Ne valja vam puno alkohol pit kad vas boli - upozoravamo ga.

- Nije ovo alkohol, piva je - ozbiljno će on, pa nagne gutljaj.

Konobari puni ljubavi

Kafić Demos u Ninu jedan je od rijetkih još u portfelju države, točnije poduzeća Nin-turizam. Pitamo konobarsku garnituru imaju li neki romantični koktel, specijalitet kuće.

- Nemamo, ali konobari su ovdje puni ljubavi! - uglas će Đani Glavan (26) i Monika Špehar (37). Đani je lokalni dečko, već oženjen i s djetetom (da, ima nešto u tom ninskom zraku!), dok je Monika adresu u Zagrebu zamijenila za ninsku prije 13 godina. Razlog je lako pogoditi...

- Ljubav, brak, dvoje djece. Sretni smo tu i romantičnije je nego u Zagrebu - vedro sažima ninska nevjesta.

Iz Primoštena s ljubavlju

Na sunčanoj kavici sa suprugom Kristinom je u romantičnom Ninu uživao Roko Perkov. Supružnici su iz Primoštena, i u braku su skoro pedeset godina!

- Već petnajst godina ženi obećavam da ću je u Nin dovest, i sad smo napokon tu! Bili smo na sajmu u Benkovcu, pa je bila idealna prilika napokon skoknit u Nin.

Podsjeća me na Primošten zimi: lip, ali prazan, ka da spava zimski san... Ploče su jako lipe, sve je staro, fino, kulturno - primjećuje Perkov, umirovljeni ugostiteljski djelatnik.

Prošao je put od konobara do direktora, bio je i branitelj, sad ima 2000 kuna penzije. Kristina je bila kuharica, njezina je mirovina nešto viša, oboje su se teško naradili ali život ih je nagradio s troje djece i petero unučadi.

Bit će ih i još, dade li Bog; za zdravlje i svoje bližnje su se i pomolili u crkvi u Ninu, dodirnuli biskupov palac. I s pravom uživaju u kavici, u Ninu, jedno u drugom. U dobru i zlu.

Najveći slatki luksuz - fritula i kroštula

Pitamo direktoricu TZ Nin postoji li neki romantični specijalitet, po čemu je jestivom Nin glasovit.

- Ston ima kamenice, Brač vitalac, Skradin rižot... Što se finog i romantičnog u Ninu jede?

- Niste čuli za naš Ninski šokol? - iznenadi se Dejanović.

- Hm, sokol? - pokušamo.

- Ne, buđola - odreže ona. - Na ninski način. Jako je dobra, s raznovrsnim začinima. Imamo i našu Feštu od šokola, čuvenu Šokolijadu - domeće.

- Buđola? Od divljači? Rijetkih ptica? Goluba s datuljama? Nešto arhaično, seksi, gizdavo kao galski pijetao?

- Od svinjske vratine je - strogo će Dejanović.

- Pa to baš i nije romantično, više baca na, je l', sirove strasti - zamuckujemo.

- Može, može! - ubaci se fotoreporter Šupić. - Zovite kad bude ta Šokolijada.

- Imate li bar nešto slatko po čemu je Nin čuven, kao Split po Splitskoj torti, Rab po Rapskoj, Dubrovnik po rozati, Trogir po rafijolu... - vadimo zadnju kartu za put u gastronomsku romantiku.

- Nažalost, ne - sliježe ramenima direktorica.

- Nešto od bajama? Skute? - skoro pa plačemo.

- Slabo je ovdje badem rastao, previše je bure. Sirotinjski se živjelo, šećer su imali samo imućni. Najveći slatki luksuz bila je fritula i kroštula - neumoljivo podsjeća naša sugovornica.

05. svibanj 2024 20:30