StoryEditorOCM
RegionalBITKA ZA SEZONCE

Nova godina još nije zazvonila, a dalmatinski hotelijeri već su bacili ‘mrežu‘ u potrazi za radnicima, nude se minimalne plaće preko tisuću eura

Piše Mirko Crnčević
27. prosinca 2022. - 08:52

Još nije finila ni ova kalendarska godina, a hotelske tvrtke su već krenule u potragu za radnom snagom, osobito onom sezonskom.

Uzroci su hrvatskoj javnosti itekako dobro poznati, ponajviše zbog dugogodišnjeg slabog interesa srednjoškolaca za zanimanja u ugostiteljstvu te iseljavanju domaće i stručne radne snage, pa se hotelijeri "i rukama i nogama" bore za kvalitetne radnike čak i iz država izvan EU-a, pa i s drugih kontinenata.

Primjerice, hotelska tvrtka "Helios Faros" iz Staroga Grada na Hvaru je tijekom posljednjih nekoliko godina, otkad su je preuzeli najveći dioničari (PBZ obvezni mirovinski fond i "Valamar Riviera"), u snažnom investicijskom zamahu u postojeće i nove objekte, a sada kreće u pozicioniranje na tržištu. Zato je kompanija pokrenula kampanju pod sloganom "Dobar posao na Hvaru" i otvorila prijave za slobodna radna mjesta u predstojećoj sezoni.

"Helios Faros" je još u studenome sudjelovao na sajmu poslova "Hotel job fair" u Beogradu i Novom Sadu kao samostalni izlagač, dok će u siječnju biti prisutan na smotri "Dani poslova u turizmu" koji se održava u više hrvatskih gradova.

image

‘Valamar Amicor Green Resort‘ nalazi se u Starom Gradu

‘Helios Faros‘

Radna mjesta za sezonu traže se u svim objektima i to: "Amicor Green Resort" u novoizgrađenom, ekološki održivom obiteljskom resortu, građenom po standardima zelene gradnje, "Hotel Hvar Places", obnovljenom i "ciljanom" za mlade avanturističke putnike, željne aktivnog i modernog odmora, "Hotelu Arkada Sunny" i u novouređenom Gradskom restoranu smještenom u srcu Staroga Grada.

- Naša tvrtka za sezonske djelatnike ove sezone nudi niz pogodnosti, od čega ističemo smještaj u novoadaptiranom resortu za osoblje u kampu Jurjevac, refundiranje troškova dolaska radnicima s kopna, mogućnost napredovanja i zasnivanja radnog odnosa na dulje razdoblje ili ulaženje u program stalnog sezonca, rad u poticajnom okruženju, po uzoru na standarde "Valamar Riviere" koja operativno upravlja "Heliosom Farosom", mogućnost napredovanja, stimulativna primanja i nagrade za najbolje radnike - top performere... - kaže Marin Knezović, direktor Sektora pravnih i kadrovskih poslova u hvarskoj tvrtki.

Od ove godine novina je i mjera "Dovedi prijatelja", kojom se za preporučivanje novih zaposlenika koji odrade cijelu sezonu, isplaćuje 100 eura neto nagrade njihovim "motivatorima". Najboljim sezonskim djelatnicima koji se odluče i sljedeće sezone vratiti na rad isplaćuje dodatnih 650 eura "povratničke" nagrade.

Inače, natječaji su otvoreni do konca ožujka odnosno do popunjavanja svih otvorenih pozicija, a hoteli svoja vrata otvaraju od 1. svibnja, tako da je za određene pozicije predviđen početak rada već od travnja, pa sve do sredine listopada do kada je predviđen aktivan rad sezonaca.

- Za otvorena radna mjesta zajamčena su minimalna neto primanja za ljetne mjesece - lipanj, srpanj, kolovoz i rujan kako slijedi: A la carte kuhari – tri izvršitelja – 1130 eura neto, kuhar specijalist (jedan) – 1100 eura, kuhari (pet izvršitelja) - 1065 eura, nadzornici soba (dva) – 1000 eura, barmeni (pet) – 1000 eura, recepcionari (sedam) – 930 eura, konobari (17) – 930 eura, dječji i sportski animatori (sedam) – 930 eura, pomoćni kuhari (11) – 800 eura, sobari (osam) – 800 eura, radnici na bazenu i plaži (četiri) – 750 eura i pomoćni radnici u kuhinji i restoranu (18) – 750 eura, tako da s obzirom na ponuđene uvjete očekujemo i solidan odziv – zaključio je Knezović.

image
‘Helios Faros‘
image
‘Helios Faros‘
25. travanj 2024 19:40