StoryEditorOCM
RegionalZDRAVA NAMIRNICA

Nova hit biljka uspijeva u Sinju, dolazi iz Južne Amerike. Čovjek je zasadio 1700 sadnica, a prognoze uroda su odlične!

Piše Toni Paštar
10. listopada 2023. - 08:14

Ah, da, batat, to je onaj slatki krumpir!? E, nije batat slatki krumpir. Jest gomolj, ali ne pripada biljnoj porodici krumpira, već slakovki, gorkosladolikih biljaka koje okupljaju 1800 vrsta unutar 59 rodova jednogodišnjeg raslinja, trajnica penjačica i jastučastih penjačica. Batat se među uzgajivačima na dalmatinskom prostoru pojavio tek nedavno, prije desetak godina.

image
/Shutterstock

Od tada se češće nađe i na jelovnicima ovog područja, još uvijek rijetko i u vrlo malim količinama. A trebao bi biti puno zastupljeniji. I u proizvodnji, jer za uzgoj batata dalmatinsko podneblje osigurava odlične uvjete, kao i u konzumaciji jer batat po svojim nutritivnim svojstvima spada u vrlo zdrave namirnice.

U Hrvatskoj je prva komercijalna proizvodnja batata evidentirana 2006. godine na području grada Slatine. Ova biljka najbolje uspijeva na temperaturi od 24 stupnja Celzija, dakle u hrvatskim prilikama od kasnog proljeća do rane jeseni, upravo koliko je vegetativno razdoblje od sadnje presadnica do ubiranja zrelih gomolja. Batat u uzgoju ne spada među zahtjevne biljke. Uspijeva na tlima koja su siromašna hranjivim tvarima, a ne zahtijeva ni intenzivno navodnjavanje. Najveća mana ove biljke je velika osjetljivost na niske temperature pa gomolje treba iskopati iz zemlje svakako prije prvih mrazova.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Na kraju evo i riječ-dvije o uzgoju ove biljke na mikrolokaciji cetinskoga kraja ili još konkretnije u Sinjskom polju. Prve sadnice batata zasađene su prije desetak godina, a u rodni grad donio ih je inženjer agronomije s iskustvom iz Istre. Uspjeh nije bio očekivan, a je li u u pitanju bio sadni materijal ili zemljište, nikada se nije do kraja utvrdilo. Procjenjuje se da je ove godine zasađeno samo oko pet tisuća sadnica te biljke.

- Ja sam s 1700 sadnica trenutno najveći proizvođač batata u cetinskom kraju. Ta kultura kod nas se još nije nametnula, kako među nama proizvođačima, tako ili još manje među potrošačima. Većina ljudi na našem području batat još nije kušala. Oni batat smatraju egzotičnim, drže da je to tek slatki krumpir i radije u maloprodaji kupe tri kilograma krumpira nego kilogram batata – kazao nam je najveći sinjski proizvođač batata koji nije želio da mu se navodi ime.

image
/Shutterstock

Prema dosadašnjim spoznajama batat je poznat kao hranjivi slatki gomolj najmanje 5000 godina, na prostoru Meksika i Venezuele. Kasnije je, 2500 godina prije Krista, uzgoj proširen na prostor Kariba i Južne Amerike. Prvi Europljani koji su okusili batat bili su članovi ekspedicije Kristofora Kolumba.

Oni su donijeli batat u Europu 80 godina prije nego je na stari kontinent stigao krumpir. Intenziviranje prometne komunikacije među narodima svijeta dovelo je do širenja batata koji se pod različitim nazivima danas proizvodi na svim kontinentima. Zanimljiv je podatak da je prvi predsjednik SAD-a George Washington prije bavljenja politikom bio farmer batata. Najpoznatiji suvremeni oblici batata i njegove nijanse nastale su u modernim labaratorijima.

image
/Shutterstock

Najvrjedniji dio biljke batata je njegov korijen koji se iz presadnica razvija ispod površine zemlje. Konzumirati se može kuhan, pečen i pržen. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti jestiv je i nadzemni dio biljke, odnosno mlado lišće koje podsjeća na špinat. Batat sadrži mnogo škroba, bogat je vitaminima A, C i B, željezom i kalcijem, a iako je sladak, ima male količine šećera i kao takav je dobra hrana za dijabetičare.

Korijen batata je cjevast, dug, sa zadebljanjem na sredini te se sužava prema krajevima. Ima glatku kožu, a boja korijena je između žute, narančaste, crvene, smeđe, ljubičaste i bež. Meso mu je također različitih boja. Bijelo i bljedožuto manje je slatko i vlažno od mesa crvene, ružičaste i narančaste boje.

Kina proizvodi 80 posto svjetske proizvodnje batata, a slijede je Indonezija i Uganda. Batat je najviše zastupljen na jelovnicima u Solomonskim Otocima gdje se konzumira 160 kilograma po stanovniku i u Burundiju sa 130 kilograma po stanovniku.

image
/Shutterstock

Detalji o sadnji batata

Uzgoj batata moguć je i na kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske, navodi Agroklub.

Voda

Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati ukoliko im nije prirodno osigurana dovooljna količina vode. U toku uzgoja potrebno je paziti na količinu vode i navodnjavati samo u slučaju suše, budući da će prevelika količina vode u zoni korijena uzrokovati smanjenje prinosa. Optimalna je količina oborina od 750 do 1.000 mm godišnje.

Tlo

Najbolji se rezultati postižu na pjeskovito – ilovastim i slabo skeletnim tlima karakterističnim za Primorje i Dalmaciju. Preporučuju se neutralna do blago kisela tla (pH 6).

Tehnologija uzgoja batata

Plodored

Ukoliko se batat sadi na istoj parceli, preporuča ga se vratiti na zemljište nakon četiri godine.

Priprema tla

Za uzgoj je batata važna jesenska obrada tla, koja se obavlja na 40 cm dubine i ostavlja u otvorenoj brazdi. U proljeće se brazda zatvara te formiraju gredice. Slijedi postavljanje PE filma te sustava za navodnjavanje kapanjem. Preproruča se koristiti niske gredice i PE film širine 120 cm na blago nagnutim terenima, a na ravnim terenima visoke gredice i PE film širine 140 do150 cm. Batat je izuzetno osjetljiv na primjenu zemljišnih herbicida te ih se preporučuje uklanjati ručno.

Ishrana

Batat ima manje zahtjeve prema gnojidbi od ostalih povrtnih kultura. U proljetnoj pripremi tlo je potrebno gnojiti mineralnim gnojivom - i to s 50 kg dušika, 100 kg fosfora i 150 kg kalija po hektaru.

Sadnja batata

Uzgoj batata obavlja se iz presadnica, koje se oko 15. ožujka sade u mediteranskom prostoru (ukoliko je temperatura tla iznad 10 °C), a oko 15. svibnja na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uobičajeni je razmak sadnje 120 x 30 – 40 cm, što čini sklop od 20.000 do 27.000 biljaka po hektaru. Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati te nastaviti s navodnjavanjem idućih 7 do 10 dana. Tokom uzgoja vodu treba pažljivo dodavati i to samo u slučaju suše, budući da se prevelika količina vode u zoni korijena očituje u smanjenju prinosa.

Berba i prinos batata

Batat se vadi kada većina korijenova dosegne više od 150 grama, što se može očekivati 100 do 130 dana nakon sadnje. Razdoblje vađenja je od kolovoza do listopada i treba se obaviti preije mraza. Znak tehnološke zrelosti korijena je bijeli sok koji curi kada se posijeku vriježe. Jedna biljka daje do tri kilograma korijena i u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata moguća je i nekoliko puta godišnje.

Uporaba batata

Batat se u prehrani može koristiti kao samostalno jelo ili kao prilog. Korijen se često upotrebljava za pripremu pekmeza, štrudli i pita, a može se jesti i svjež. Listovi se mogu upotrijebiti kao i špinat. Česta je njegova uporaba u farmaceutskoj industriji za izradu dijetetskih proizvoda, a koristi se i kao stočna hrana.

Detaljnije o sadnji batata pronađite OVDJE.

01. svibanj 2024 22:02