StoryEditorOCM
RegionalZA SVE LJUBITELJE -

NOVA MASLINA NA KIOSCIMA: Kroz gušt berbe i mladog maslinovog ulja

Piše Meri Šilović/Maslina
4. studenog 2020. - 21:59

Gdje su oblice ko curice, a cucco ko kukuruz? Kako je mentor televizijske „Farme More i maslina“ maslinar Čudina „popušio“ 25 kila zlata i u čemu je prvak ovogodišnje berbe? Koga je čekajući berbu uboo zmijski češalj, pa je vidio duple novce i duplu rakiju? Koje je mjesto u kome ne bi bilo roda da nije Olijena i Vodovoda? Kakvi su to partizani od maslina i tjestenine? Sve odgovore na ova pitanja saznat ćete zalistate li ovaj broj Masline. Naši vrsni reporteri bili su u berbama i uljarama od Istre do krajnjeg juga Hrvatske, a bogme i dalje - po Crnogorskom primorju, pa će vam ispričati sve aktualne atmosfere, zgode i nezgode iz maslinarima najvažnijeg doba godine.

Šalu na stranu, vijesti u ovoj sezoni berbe maslina  nisu baš bajne. Osim Istre, gdje je, vrsni znalac, naš kolumnist Edi Družetić javlja, na cijelom poluotoku berba dobra, u Dalmaciji je malo baš zadovoljnih. Suša je pokrila čak tri godišnja doba, trajala je od zime preko proljeća i kroz ljeto, na Šolti i na mnogim drugim mjestima u devet mjeseci pale su samo dvije prave kiše i urod je onakav kakav su žedne masline mogle dati. Najčešće škrt, mršav. Ali ne svuda. Ima i sretnih Dalmatinaca, kojima se grane maslina slamaju od roda. Neki su to objasnili mikrolokacijom, neki upornim zalijevanjem, a treći tek vele: priroda je čudo, kako objasniti da je na istoj maslini jedna grana prepuna roda, a na drugoj nema baš ništa. I dobro je napisao agrometeorolog Marko Vučetić na idućim stranicama: ovogodišnja berba je kao leopardova koža – negdje puno, negdje malo, a negdje nimalo.

image
Split, 111020. Maslinik Olijena Jovanovica u Podstrani ove godine je dao bogat urod. Na fotografiji: branje maslina Foto: Nikola Vilic/CROPIX
Nikola Vilic/Cropix

Uz izvještaje iz berbi i uljara, u ovom broju ćete kao i uvijek naći brojne zlata vrijedne savjete ponajboljih maslinarskih stručnjaka, specifične i potrebne baš sad u vrijeme nakon berbe i dok pomno pratite svoje tek rođeno mirisno novo maslinovo ulje. Saznajte zašto se i po svim propisima filtrirano maslinovo ulje zamuti i kako to riješiti. Ili zašto treba posebno oprezan biti pri gnojidbi baš u ovoj godini, ili… I u ovom broju Masline, već desetljeće i više najprodavanijeg časopisa za maslinare, uljare i ljubitelje maslinovog ulja na prostoru svih država na istočnoj obali Jadrana, pišu najčuveniji reporteri na čelu s Mladenom Stubljarom, gastro znalci predvođeni Veljkom Barbierijem, najcjenjeniji maslinarski stručnjaci Edi Družetić, mr.sc. Marijan Tomac, mr.sc. Stanislav Štambuk, najpoznatiji maslinar dr.Ivica Vlatković,… Zalistajte novi broj Masline.

27. travanj 2024 00:37