StoryEditor
RegionalVIRUS OBRAČUNAVANJA

Nova snimka nasilja kruži eterom, a na njoj je direktor škole u Tučepima, Damir Jukić. Kolege ga brane, a udareni Iko Filipović kaže: On je pohlepan

Piše Silvana Uzinić/Slobodna Dalmacija
1. rujna 2020. - 15:37
Trenutak u kojem ravnatelj škole (desno na snimci) udara makarskog ugostiteljaNadzorna Kamera

Nakon premlaćivanja maloljetnika u Kaštelima u javnosti se pojavila još jedna snimka nasilja, ovaj put jedan od aktera je ravnatelj Osnovne škole Tučepi Damir Jukić.
Na snimci nadzorne kamere s pulta jedne benzinske crpke u Makarskoj vidi se kako ravnatelj i još jedan čovjek najprije komuniciraju, a zatim se Jukić zalijeće u njega i opali mu trisku. Potom ga šakom udara u glavu očigledno iživciran, a udareni muškarac bježi iza pulta k prodavačici koja, na sreću, ostaje smirena.

Neki spominju da je prodavačica pripremala škare, neki da ih je držao napadnuti... I to je sve. Napadač odlazi i svi se razilaze.

Doznajemo da je drugi akter incidenta poznati ugostitelj s Makarske rivijere Iko Filipović.
Ravnatelja su mediji kontaktirali, on im je odgovorio da ne želi davati izjave dok traje istraga, a za portal Srednja.hr potvrdio je da se nalazi na snimci i tek naglasio da osuđuje bilo kakav oblik nasilja.

I eto ga, kako se neće tući djeca kad im se tuku učitelji, kad se tuku političari u Saboru, kad nasilje gledaju posvuda oko sebe... pitanja su koja logično i uvijek proizlaze iz ovakvih događaja.

Razgovarali smo s nekoliko učitelja Osnovne škole Tučepi koji su nam ispričali da se ravnatelj Jukić, inače nastavnik tjelesnog odgoja i zdravstvene kulture, na samom početku sjednice Učiteljskog vijeća ispričao svim kolegama zbog incidenta u kojemu se nekidan zatekao.
- Nije to učinio "proforme", već stvarno od srca. Više puta je ponovio da nam se svima duboko ispričava što je dozvolio sebi da bude isprovociran - govore nam neki od njih želeći zadržati anonimnost.

Stari računi

Jukića hvale kao dobrog ravnatelja i kolegu. Dodaju da se malo govori o drugom akteru sa snimke.
- To je čovjek koji je poznat po tučnjavama u mladosti, bio je izbacivač i vlasnik narodnjačkog kluba. Zašto nitko o njemu ne piše? Koliko smo shvatili, on je više puta provocirao našeg ravnatelja i susret na benzinskoj crpki bio je nastavak jedne njihove prijašnje prepirke. Pa moramo li mi učitelji za ovu plaću baš 24 sata 365 dana u godini biti moralne vertikale? Čovjek je bio na godišnjem odmoru, nije bio na svom radnom mjestu. Možemo li se mi nekad u životu barem izvan škole ponijeti kao ljudska bića - pita jedna učiteljica.

Njega kolegica se nadovezuje pa govori kako je teško živjeti u skladu sa svim onim što odrasli govore djeci.
- Učimo ih da se hrane zdravo, a poslužujemo im za marendu krafne. Smijem li ja popiti gazirano nezdravo piće pred njima? Nabrojala bih vam puno važnijih licemjernih postupaka u našem obrazovno-odgojnom sustavu od te jedne triske na benzinskoj. Cijelo društvo se ponaša nemoralno, to mladi vide, nisu blesavi. Sad tu imamo jednog isprovociranog nastavnika izvan radnog vremena i mjesta i dižemo larmu, a znamo da se neki učitelji vikendom opijaju, neki zalaze u kladionice... Ovo govorimo bez i najmanje namjere da opravdavamo nasilje, to svakako osuđujemo pa i našeg ravnatelja, ali bilo bi bolje da svi skupa dublje razmislimo o ponašanju onih koji bi trebali biti primjer djeci i mladima - poručili su neki od naših sugovornika.
sdsada

Ravnatelja Damira Jukića pokušali smo kontaktirati u školi gdje su nam kazali da će nas nazvati, ali do kraja radnog dana to nije učinio. A mobitelom smo se čuli i s Ikom Filipovićem.

Susret na benzinskoj

- Čime ste onako isprovocirali Damira Jukića?
- On je prije svega čovjek pohlepan i nekulturan, a sad ću vam ispričat kako je došlo do toga da me udari. On je mene nekad masirao, tisuće kune sam mu platio za to. Nikad nisam od njega dobio gratis masažu iako sam mu posudio maserski krevet koji je kod njega bio godinu dana. Zatim sam lani u sedmome mjesecu ozlijedio rame, i kad sam ga zamolio da mi skine one trake i zavoje, on je to uradio i nakon toga mi se više nikad nije odazvao. A ostavio me totalno bez njege, rame mi je bilo u groznom stanju. Zatim sam morao na operaciju u Krapinu. Očekivao sam da mi se barem kao čovjek javi na telefon, ali više mi se nije htio odazivati. Pitao sam ga na benzinskoj "Damire, jesam ja tebi šta dužan, čovječe, kako te nije sram, šta mi se ne javljaš? Jer ti si meni dužan, a Iko tebi nije dužan ništa. Ti si mali i ostat ćeš mali." To sam mu rekao i jeste vidili na snimci kako se ponaša ravnatelj škole? Je li to ravnatelj?
- A tko je potegao škare?, pitamo.
- Ma kakve škare, to je laž, nema škara na snimci - odgovorio je Filipović.

Dodaje za sebe da nikad nije bio nasilan ni problematičan, čak ni u klubu nije imao zaštitare jer mu, kaže, nisu bili potrebni.
- Ja sam samo nekad sam branio druge, a nikad nisam izazvao tučnjavu. Ako bi se gosti potukli, morao sam smirivati, nekad na fin, a nekad na nefin način - slikovit je Iko.

Zanimljivo je da su prije pet godina u jednoj masovnoj tučnjavi sudjelovale i njegove kćeri, o čemu su i mediji izvještavali.
Istragu o detaljima ove priče prepuštamo policiji, a posljedice snimke u kojoj sudjeluje prvi čovjek odgojno-obrazovne ustanove ćemo sigurno vidjeti na nekoj sljedećoj snimci.

KABINET ŽUPANA Ravnatelj mora biti uzor, slijede sankcije

- Neugodno smo iznenađeni nemilim događajem. Zatražili smo žurno očitovanje samog ravnatelja i Školskog odbora nakon čega ćemo poduzeti odgovarajuće mjere. Napominjem da najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja prema bilo kome i s bilo čije strane. Odgojno-obrazovni djelatnici, posebno ravnatelj kao rukovoditelj, moraju biti uzor i primjer i svako narušavanje ugleda škole kao ustanove koja promiče tolerantno i kulturno ponašanje bit će najoštrije sankcionirano - naveli su iz kabineta župana Blaženka Bobana.

item - id = 1041708
related id = 0 -> 1128596
related id = 1 -> 1127192
22. rujan 2021 03:48