StoryEditorOCM
RegionalOPĆINA GRAČAC

Novi Centar izvrsnosti "Cerovačke špilje" otvorit će nove mogućnosti za razvoj kraja, a speolozima i planinarima pružiti nezaboravan doživljaj

Piše PROMO
17. veljače 2021. - 17:25

Uz mnoge projekte u gradu Zadru, ali i cijeloj županiji, koji se financiraju europskim novcem, još je jedan zanimljiv koji se paralelno provodi, a budućim će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj. Riječ je o novom Centru izvrsnosti "Cerovačke špilje" čije je radove obišao i župan Božidar Longin u pratnji suradnika.

Projekt je vrijedan 68,5 milijuna kuna, a provodi se na području Općine Gračac. Zadarska županija jedan je od partnera na ovog projekta čiji je nositelj Javna ustanova park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

U sklopu projekta provest će se sljedeće aktivnosti: izgradnja i opremanje centra za prihvat i informiranje posjetitelja s pješačkom kolnom površinom, uređenje vanjskih šetnica od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgradnja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge, uređenje Cerovačkih špilja za turističko posjećivanje, izrada i implementacija edukacijsko interpretacijskog programa Centra izvrsnosti Cerovačke špilje te uspostava međunarodne partnerske mreže speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

image
Budući izgled Centra izvrsnosti "Cerovače špilje
Promo

- Zadarska županija puna je atrakcija, a po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi - istaknuo je župan Longin dodavši da ga posebno veseli što, unatoč svim problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, projekti u našoj županiji nisu stali.

- To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti od kojih je većina financirana iz europskih fondova pa tako i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - dodao je župan.

image
Novi Centar izvrsnosti Cerovačke špilje pružit će nezaboravan doživljaj
Županija Zd

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC - Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850,00 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.

20. travanj 2024 03:48