StoryEditorOCM
RegionalNAKON LUKE ZADAR, KINEZI ULAZE I U CRVENU LUKU

Novi vlasnici u finalnu realizaciju ići će nakon sezone

Piše Hrvoje Prnjak/ Slobodna Dalmacija
13. svibnja 2019. - 15:09
crvena_luka7-031110

Da su Zadar i okolica posebno zanimljivi kineskim ulagačima, znalo se i prije nedavnog boravka visoke kineske delegacije u Hrvatskoj, točnije, još od najave preuzimanja Luke Zadar.

"Slobodna" je nedavno pisala i o namjeri skupine investitora iz Kine koji žele pokrenuti posebnu ekonomsku zonu, koja bi objedinila tri postojeće poslovne zone u zadarskom zaleđu – Crno, Zemunik i Poličnik – i u taj projekt u pet godina uložiti ukupno 500 milijuna eura. No, najnovija najava ulaska kineskoga kapitala to na neki način "cementira": iz Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), udruge koja povezuje poslovne ljude iz Hrvatske i regije s poslovnim ljudima iz Kine, ekskluzivno nam je potvrđeno kako kineska grupacija, koja zasad želi ostati neimenovana, ulazi u Crvenu luku, luksuzno hotelsko-turističko naselje između Biograda na Moru i Pakoštana.

– Kazao bih da je visok stupanj izvjesnosti da će se akvizicija realizirati, to je gotovo sigurna stvar. Nakon završetka predstojeće sezone ići će u finalnu realizaciju, ime grupacije još nemamo pravo objaviti – kazao je za "Slobodnu" Ivan Herak, specijalni savjetnik CSEBA-e za razvoj turističkih projekata i koordinator izgradnje stadiona, javnosti znan i kao bivši ministar turizma.

Jasno, zasad su tajni i detalji ove akvizicije koja bi trebala pridonijeti produljenju sezone i razvijanju izvansezonske ponude u ovom dijelu Dalmacije. Crvena luka Hotel & Resort trenutačno je u talijanskom vlasništvu, odnosno obitelji Prodi, rođaka bivšeg talijanskog premijeraRomana Prodija.

Crvena luka turistima je poznata od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a današnji je izgled dobila 2014. godine. Naselje je smješteno u šumi stoljetnih pinija i udaljeno je svega tridesetak kilometara od Zračne luke Zadar, što je sasvim sigurno imalo svoju ulogu u kineskim kalkulacijama o atraktivnosti same lokacije. Crvena luka osigurava i vezove za one koji dolaze jahtom.

Kroz prodaju vila i apartmana, Crvena luka je bila među prvima koji su ponudili tzv. mixed use koncept, poznatiji u mediteranskim zemljama poput Španjolske, Portugala ili Grčke. "Mixed use" koncepcija počiva na kombinaciji hotelskog smještaja čistog vlasništva nad nekretninom. Dakle, vlasnici vila i apartmana mogu ih koristiti kada žele, uz sve usluge koje bi mogli uživati kao hotelski gosti.

19. travanj 2024 11:23