StoryEditorOCM
RegionalDEVET MJESECI NAKON ŠTO IH JE UNIŠTILA BUJICA

Novo lice ninskih pješčanih plaža

Piše AVŠ
28. lipnja 2018. - 22:58
34691802_10156409392371460_6103659779048079360_n

U katastrofalnoj poplavi koja je lanjskog rujna pogodila područje grada Nina, osim mostova, Solane i infrastrukure, najteže su stradale dvije najpoznatije ninske pješčane plaže, Ždrijac i Kraljičina plaža.

Te bisere, koje je i National Geographic uvrstio među deset najljepših prirodnih plaža na svijetu, poplava je doslovno zbrisala s lica zemlje, a najgore je prošla plaža Ždrijac, gdje je bujica odnijela čitav površinski sloj pijeska, a prostor učinila neprepoznatljivim, potpuno uništenim i erodiranim.

Gotovo 90 posto plaže bilo je uništeno, voda je mjestimice odnijela naslage pijeska u visini od jednog metra.
Ubrzo nakon toga, u Ninu kreću u veliki posao obnove.

Studija utjecaja na okoliš postojala je već otprije, pet godina prije poplave, kada je Grad Nin krenuo u veliki projekt zaštite kompletnog ninskog zaljeva gdje se nalaže Ždrijac i Kraljičina plaža. Paralelno s tim, u Ninu su već dulje vrijeme radili i na projektu odmuljavanja gradskog porta.

– I tada nam se, nažalost, dogodila ova katastrofalna bujica, koja je odnijela od 40 do 50 tisuća kubika pijeska s obiju plaža. Nakon toga krenuli smo u izradu elaborata sanacije Ždrijca i Kraljičine plaže i procijenili štetu koja je bila višemilijunska. No, vremena za čekanje nije bilo, u sanaciju se moralo krenuti odmah kako bi plaže bi spremne do sezone. Nama ovdje turizam je nezamisliv bez tih plaža, koje su jedan od naših najprepoznatljivijih simbola – kaže gradonačelnik Emil Ćurko.

Sve kao u pješčanoj laguni

Nakon što je dokumentacija prikupljena, raspisan je javni natječaj, na kojemu je posao sanacije plaža dobila tvrtka "Vodoprivreda" iz Vinkovaca. Odmah nakon Uskrsa, krenulo se u prvu fazu nadohrane postupkom refuliranja, da bi do 1. svibnja, službenog početka turističke sezone, plaža Ždrijac u potpunosti bila sanirana.

– Golemim naporima, u tome smo i uspjeli. Zasadili smo tamarise, opremili plažu unificiranim plažnim sadržajima i objektima, pri čemu se pomno vodila briga da sve tamo postavljeno bude ambijentalno prilagođeno pješčanoj laguni, počevši od drvenih staza i prostora za presvlačenje, suncobrana od trski, pa do hortikulturnog uređenja, kojim je također tek završena prva faza sadnje spomenutih tamarisa i ostalog autohtonog bilja stradalog u poplavi. Sredili smo i parkiralište koje je isto stradalo u poplavi, uređena je i opločana obala koja vodi do same plaže, te je postavljena javna rasvjeta i uređeno parkiralište u neposrednoj blizini – govori Ćurko.

Osim Ždrijca i Kraljičine plaže, projekt uređenja i sanacije postoji i za plažu pokraj nekadašnje ninske ciglane koja je godinama služila kao odlagalište otpadnog materijala iz procesa proizvodnje.

– Kada je ciglana 1983. godine prestala s radom, stanje je ostalo takvo kakvo jest. Zbog nedostatka financijskih sredstava, plažu održavamo koliko možemo. Naime, morske struje donose tucanik s vrškog mula koji se tamo taloži. Točno je da je uređenje potrebno, ali isto tako, ova plaža dobit će svoj pravi smisao tek kada se riješi turistička zona ninske ciglane – kaže Ćurko

 

Gornji i Donji most: Ubrzo rekonstrukcija
Završen je natječaj za izvođača radova na sanciji Gornjeg i Donjeg mosta, glavnih poveznica svih stanovnika i posjetitelja sa starom gradskom jezgrom, koji su također teško stradali u poplavi. Investitor su Hrvatske ceste, naručitelj Grad Nin, a za posao su se javile tri tvrtke. S rekonstrukcijom bi se trebalo krenuti uskoro jer je Vlada zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u svoj godišnji plan uvrsti projekt obnove dvaju mostova, vrijedan 27 milijuna kuna. Financijska sredstva za obnovu dvaju spomenika kulture predviđena su u financijskom planu Hrvatskih cesta za 2018. godinu.

 

Gradonačelnik otkriva: Borimo se za pijesak
Nakon sanacije plaže Ždrijac, medijima je poslano anonimno pismo u kojemu se ninska gradska vlast optužuje da pod krinkom sanacije zapravo devastira i uništava prostor jer "poplava nije imala značajnog utjecaja na plaže" i da je "postupak sanacije trebalo prepustiti moru i vjetru".
– Osim da je sve rečeno zlonamjerno i netočno, drugog komentara nemam, te pozivam onoga tko je napisao to anonimno pismo, a očito ne zna ništa o onome što piše, na argumentirani razgovor. Mi se, iz godine u godinu, borimo kako zaštititi taj pijesak kojega je, zbog prirodnih okolnosti, upravo djelovanja mora i vjetra, sve manje. Ponosan sam na ovo što radimo i na to kako plaža Ždrijac danas, nakon sanacije, izgleda. Da to nismo napravili, siguran sam, mi danas ne bismo imali turizma – kaže gradonačelnik Ćurko.
19. travanj 2024 13:26