StoryEditor
RegionalMANIFESTACIJA U NINU

Obilježen europski dan prebrojavanja ptica na poljima Solane Nin

Piše Angela Tartaro
4. listopada 2019. - 12:38
1. Panorama Nin, autor Velid Jakupović.JPG

Ove godine je po deseti puta Turistička zajednica grada Nina organizirala manifestaciju Obilježavanje europskog dana prebrojavanja ptica i to na poljima Solane Nin. Jutro je počelo s teškim oblacima koji su se nadvili nad Ninskom lagunom i činilo se da će kiša pokvariti ovogodišnje okupljanje na poljima solane. Kišno vrijeme odredilo je početak susreta te je u natkrivenom prostoru Josipa Šalov, djelatnica Muzeja soli, održala kratko predavanje o ekološkoj proizvodnji soli i flori i fauni na i uz polja soli. Učenici su sa zanimanjem slušali predavanja o ninskom eko staništu koje je toliko vrijedno za Hrvatsku, Europu i svijet te pticama koje se zadržavaju pri selidbi, zimovalice i one koje su gnjezdarice.

Predavanje o tome održala je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina i Josip Brajković iz javne ustanove Natura Jadera. Nakon predavanja djeca su obišla polja soli i dalekozorima promatrali ptice. Za njih je to bio neopisiv doživljaj, prvo terenska nastava koja je započela vremenskom nepogodom, zatim razgledavanje Muzeja i Kuće soli, te promatranje kroz dalekozore ptičjih vrsta koje se zadržavaju na poljima solane. Kako je poznato Ninska laguna dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama i jedno od malobrojnih močvarnih staništa.

Na tako malom prostoru pronalaze se neobična područja koja pripadaju u svjetsku bioraznolikost, a tu su utočište pronašlo 204 vrste ptica. Od ptica močvarica najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Zbog svoje bioraznolikosti, ali i mnogih drugih sadržaja, Nin je dobio titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti i pogodan je za razvoj ekoloških oblika turizma, a posebno za promatranje ptica, tzv. "birdwatching". Baš zbog te titule, Nin razvija održive oblike turizma, te već 10 godina razvija program promatranja ptica koji je u zapadnoj Europi jako popularan. Povodom toga, Turistička zajednica grada Nina 2018. izdala je na hrvatskom i engleskom jeziku prospekt "Nin, promatranje ptica- birdwatching", a realizirala je dva filma pod nazivima "Birdwatching Nin 2018" https://www.youtube.com/watch?v=n_KcpfAvhGc i "Birdwatching Nin 2016." https://www.nin.hr/hr/multimedija?media=video koji se mogu pogledati na youtube kanalu.

U organizaciji Turističke zajednice grada Nina, u suradnji sa Solanom Nin te Javnom ustanovom Natura Jadera u popodnevnim satima na razgledavanje solane i njezinih ptica došli su mnogi znatiželjnici, zaljubljenici u prirodu te neki iznajmljivači. Svima su bili osigurani dalekozori za promatranje ptica, a popodnevno sunce i svjež zrak privukli su ih na polja soli gdje su doživjeli potpuno novi na svoj način osebujni svijet.

Mnogi su se čudili kako se pomoću dalekozora može vidjeti tako veliki broj raznih vrsta ptica koje se najvećim dijelom zadržavaju na južnom predjelu solane, upravo tamo gdje su bazeni koji se ne koriste za proizvodnju soli pa je poznato ornitološko područje privlačno promatračima ptica koji već sada pojedinačno ili organizirano tijekom čitave godine dolaze promatrati ptice na područje Ninskog zaljeva.

Inače se prebrojavanje ptica radi tijekom siječnja i veljače na poljima solane i lokalitetu trščaka na blatu uz Kraljičinu plažu te u ostalim mjesecima kada su selidbe ptica bilo u dolasku ili u odlasku prema toplijim krajevima. Sve popularniji birdwatching pravi je način produženja sezone u ovoj mediteranskoj laguni, bogatoj životom pa su tako 2016. i 2017. godine, svoj smještaj našli i plamenci, a tko zna koji će još pernati posjetitelji odabrati Nin za svoju destinaciju.

 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 03:40