StoryEditorOCM
RegionalDOSTA PESIMIZMA

Objavljene brojke: kuknjava da je ovo loša sezona je skroz promašena, ovo će biti jedna od najboljih turističkih godina!

Piše VIJESTI SD
24. kolovoza 2023. - 11:53

Izgleda daje kuknjava vlasnika apartmana, turističkih djelatnika i građana bila potpuno promašena: ovo će biti jedna od najboljih turističkih godina u povijesti hrvatskog turizma.

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom srpnja ove godine je bilo tri posto više dolazaka stranih turista nego 2022. te pet posto više dolazaka domaćih turista. Ali broj noćenja stranih turista u srpnju je bio manji za jedan posto, dok su domaći turisti ostvarili tri posto više noćenja, piše Index.

Od siječnja do kraja srpnja broj dolazaka stranih turista većije  za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a noćenja je 4 posto više.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

No, za prvih sedam mjeseci je vidljiv pad broja noćenja turista iz dijela destinacija, uključujući Njemačku. Ali isto tako je vidljiv velik rast broja noćenja turista iz SAD-a (više od 20 posto), Španjolske (>20%), Mađarske (>10%), Rumunjske (>15%)...

Dalje se u tekstu navodi kako je jedina županija u kojoj je zabilježen pad broja noćenja stranih turista u prvih sedam mjeseci ove godine Šibensko-kninska, za 3 posto. Kontinentalna Hrvatska (uključujući Zagreb) su imali više od 15 posto rast dolazaka stranih turista.

Ako se usporedi našu zemlju s ostalim turističkim državama u Europi, situacija je opet itekako dobra. Naime, Hrvatska je u prvih pet mjeseci ove godine imala 7.57 posto više noćenja nego u prvih pet mjeseci 2019!

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Cipar je ostvario rast od 2.25 posto, Španjolska 1.70 posto, Grčka 1.36 posto. Turska je u padu 2.19 posto (podaci za četiri mjeseca), a Italija za čak 4.94 posto. Dakle, Hrvatska stoji najbolje.

No, autor ukazuje na jedan problem: čak 58.7 posto noćenja turista kroz godinu u Hrvatskoj bude ostvareno u samo dva mjeseca, srpnju i kolovozu. To je daleko više nego u Grčkoj (43.1 posto), Italiji (38 posto), Cipru (33.6 posto), Španjolskoj (30.1 posto). Daleko je više i nego u također izrazito sezonalnim turističkim destinacijama, kao što su Crna Gora (46.2 posto) i Albanija (46 posto).

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Visoka sezonalnost turizma uzrokuje mnoge probleme, na koje se često žale upravo oni koji grozničavo svakodnevno prebrojavaju dolaske turista. Prije svega su to zagušenost cestovne i javne infrastrukture, velike gužve u turističkim mjestima, problemi s javnim uslugama i slično.

Mogući pad broja noćenja od par postotaka u srpnju i kolovozu ne treba zabrinjavati. To da gotovo 60 posto noćenja se ostvari u samo dva mjeseca tijekom godine je neviđeno u svijetu. Stoga bi trebalo raditi da se sezona proširi i van ljetnih mjeseci, navodi Index.

image
Josko Ponoš/Cropix
03. svibanj 2024 07:08