StoryEditorOCM
RegionalKAD SE SVE ZBROJI

Objavljeno koliki novac vrte domaće radio postaje i koja je najprofitabilnija; evo kojih pet se u Hrvatskoj najviše slušaju

Piše Diana Barbarić
17. veljače 2023. - 21:05

FINA je, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja u 2021. godini, objavila kakvi su poslovni rezultati u djelatnosti emitiranja radijskog programa.

U tom sektoru je, stoji u izviješću, djelovalo 154 poduzetnika sa 753 zaposlenih, a ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 275,1 milijun kuna te  rashode od 277 milijuna kuna.

Ostvarena je dobit razdoblja od 22,8 milijuna kuna i 28,8 milijuna kuna gubitka razdoblja, a ukupno iskazan neto gubitak je iznosio 6 milijuna kuna. U odnosu na 2020. godinu, rezultati su im se pogoršali. Ukupni prihodi smanjeni su im bili za 5,6 posto, rashodi za 0,6 posto, dobit razdoblja za 12,2 posto, a gubitak razdoblja povećan je za 61,5 posto. 

Na radio postajama se, dakle vrti znatno manji novac nego na televizijama. Podsjetimo, prvoplasirana TV kuća, Nova TV, je iste te godine imala prihode teške 470,9 milijuna kuna, a daleko su i veće plaće njihovim djelatnicima od kolega na radiju.

Objavljeno koliko zarađuju TV kuće i njihovi zaposlenici: Nova TV je najjača, a plaće na televizijama su 40 posto veće od prosječnih primanja u Hrvatskoj. Donosimo detalje

Plaće djelatnika radio postaja su, govore podaci iz FINE, znatno su manje i od državnog prosjeka. Iznosile su samo 5.206 kuna u 2021. godini, a to je 2021. godine bilo čak 18 posto manje od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH. Državni prosjek je preklani, naime, iznosio 6.350 kuna.

U djelatnosti emitiranja radijskog programa najveće ukupne prihode i najveću dobit razdoblja u 2021. godini ostvario je Narodni radio (35,1 milijun kuna ukupnih prihoda i 4 milijuna kuna dobiti razdoblja). Podsjetimo, ovaj poznati medijski brend Narodni radio je otišao u povijest, pa se od listopada prošle godine zove Bravo.

Na drugom mjestu po ukupnim prihodima je Antena Zagreb (26,1 milijun kuna), a na trećem THE AMM (20,6 milijuna kuna). Četvrti na top listi je Media servis global, a peta je Radio Dalmacija.

HRT-ovih radio stanica nema na ovom popisu. Naime, ova javna ustanova od lani predaje financijski izvještaj proračuna i proračunskih korisnika pa ti podaci nisu usporedivi s ostalim financijskim izvještajima poduzetnika u djelatnosti emitiranja radijskog programa. 

20. travanj 2024 14:45