StoryEditorOCM
RegionalUZ POMOĆ GRADA

Obnavlja se Vulasovo „Jedrilje“, prepoznatljiva kamena skulptura posvećena mornaru ponovno će zasjati na Silbi

Piše zADARSKI.HR
4. ožujka 2021. - 15:08

Grad Zadar i Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra podržali su program Društva za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe - Samotvorac Javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. Prihvaćeni program ove udruge zove se ‘Obnova skulpture’ a podrazumijeva obnovu prepoznatljive kamene skulpture Šime Vulasa koja se nalazi na silbenskoj rivi. Spomenik je nažalost teško oštećen udarom groma 15. studenog 2019. godine.

Istaknuti kipar i profesor Šime Vulas (1932. – 2018.) za svoj je otok 1997. godine izradio kamenu skulpturu posvećenu mornaru, koja u stiliziranoj formi jedrenjaka asocira na pomorstvom obilježenu prošlost Silbe. Vulasovo „Jedrilje“ postavljeno je u središtu polukružnog platoa formiranog uz morsku obalu kod „Starog mula“ na Žaliću, te je kao monumentalna javna skulptura postalo novim vizualnim simbolom Silbe.

Trošak restauratorskog zahvata iznosi 122.250,00 kn, a Grad Zadar i Upravni odjel za kulturu i šport sufinanciraju obnovu s 66.000,00 kuna, odnosno, nešto više od polovice cjelokupnog iznosa. Izvođač radova je restauratorska firma „Travej d.o.o.“ iz Zadra. Ostatak sredstava osigurat će nositelj projekta, lokalna udruga Društvo za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe - Samotvorac koja upravo priprema buduće aktivnosti za prikupljanje preostalih sredstava za obnovu spomenika.

Spomenik će se radi visokog stupnja oštećenosti rastaviti i transportirati u radionicu u Zadru gdje će se provesti zahvat njegove sanacije i konzervacije, nakon čega će se postaviti na svoju izvornu poziciju. 

19. travanj 2024 19:33