StoryEditorOCM
RegionalFOTO: PROCESIJA

Obrovčani i njihovi gosti s pjesmom proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Josipa, molilo se i za mir u Ukrajini

Piše Marko Ledenko-Mane
20. ožujka 2022. - 09:18

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u subotu, 19. ožujka u crkvi sv. Josipa u Obrovcu, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe Obrovac i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Grada Obrovca sv. Josip. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Krešom Ćirakom i brojnim svećenicima okolnih župa.

- Draga braćo i sestre, ako tako smijem reći, dragi sanjari sv. Josipa. Danas nam se može učiniti da se zajedno s cijelim svijetom nalazimo u noćnoj mori u kojem prijete veliki ratni sukobi. Kao što sv. Josip, kada se probudio iz sna, nije nastavio živjeti po starom nego je učinio kako mu je rekao Anđel Gospodnji: molio je Boga da smognemo snage i da mi možemo poslušati božji glas u našim savjestima. Josipe oče sveti, tihi zaštitniče Svete obitelji, crkve, Obrovca i naše drage nam domovine, moli se za nas, kazao je u nadahnutoj propovijedi mon. Ivan Milovan.

U procesiji su sudjelovali svećenici, mnogobrojni vjernički puk, Vukšićki bećari i KUD-ovi. Ministranti su nosili sliku sv. Josipa i četiri puta se zaustavljali na blagoslov. Za vrijeme procesije vjernički puk molio je krunicu sv. Josipa, za obitelji, domovinu i mir u Ukrajini. Nakon procesije Vukšićki bećari i KUD-ovi zapjevali su poznate pjesme Bukovice i Ravnih kotara, te zaigrali narodno biračko kolo ispred crkve sv. Josipa. Proslavi župnog blagdana prethodila je velika devetnica u kojoj je devet obrovačkih obitelji u svojim kućama molilo sa župnikom Ćirakom pred kipom sv. Josipa, svaka obitelj jedan tjedan, za potrebe Crkve i naroda. Obrovac je najstarija župa u Dalmaciji posvećena sv. Josipu. U domu kulture otvorena je samostalna izložba fotografija, poznatog fotografa i pjesnika Branka Antunovića pod nazivom „Krajolik i nebo Isusove domovine„. Izložba je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje fotografija ide za djecu Ukrajine .

Na kraju misnog slavlja župnik don Krešo Ćirak zahvalio je mons. Ivanu Milovanu umirovljenom biskupu porečkom i pulskom, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Josipa nebeskog zaštitnika Obrovca. Obrovčani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Josipa.

Tekst i foto :

23. travanj 2024 21:27