StoryEditorOCM
RegionalUHVATI ME ZA ROGOVE

Ocjenjivanje u Lovačkom savezu: Pred žirijem se našlo 52 trofeja - srnjaci, veprovi, mufloni, divokoze...

Piše Branko BOŽIĆ
23. svibnja 2020. - 08:49

U okviru postavljenog plana i programa rada za tekuću 2020 godinu, županijska krovna lovačka institucija, koja u svome okrilju u 18 članica okuplja 2.500 lovaca svih životnih dobi, u vlastitim prostorijama u Zadru provela je tradicionalno ocjenjivanje lovačkih trofeja za lovnu 2019/2020 godinu. Posao je obavljen u skladu sa mjerama sigurnosti glede pandemije koronavirusa (COVIDA-19), koje je propisao Stožer Civilne zaštite RH. Ove godine Županijsku komisiju za ocjenjivanje činili su dugogodišnji licencirani ocjenjivači i majstori svog zanata- čelnici LSZŽ predsjednik Damir Perić i tajnik Roko Pavić te ostali članovi Željko Bušić, Saša Hunjed i Ivica Buškulić.

Na ovo prestižno i uvijek nadasve zanimljivo natjecanje predano je ukupno 52 trofeja i to srnjaka, vepra ,muflona, divokoze i ostale divljači. Postupak ocjenjivanja jednog trofeja sa izradom odgovarajuće dokumentacije, ovisno o kojoj se vrsti divljači radi, trajao je od 15 do 35 minuta, što govori o složenosti i ozbiljnosti postupka. Inače, cjelokupno ocjenjeni trofeji stečeni u lovnoj 2019/20O godini, imaju obavezu da se njihova evidencija od strane Lovačkih saveza te lovoovlaštenika do 31 svibnja dostavi Hrvatskom Lovačkom savezu u Zagreb, nakon čega će se sumirati svi rezultati, koji će uz ostalo pokazati sliku truda i ulaganja lovoovlaštenika na terenu.

-Koristim prigodu da se ovim putem zahvalim kako vama kolege ocjenjivači tako i našim lovoovlaštenicima, koji su se unatoč stanju na terenu izazvanu pandemijom koronavirusom, odazvali na poziv našeg saveza te nam uručili ovdje nazočne lovačke trofeje.Ovo je naša dugododišnja praksa i sa njom ćemo ako Bog da nastaviti i u narednim godinama.Mi smo bili i ostali u svakom pogledu na stručnoj i svakoj drugoj pomoći našim Lovačkim društvima, što je najočitije došlo do izražaja za svo ovo vrijeme trajanja ove nesretne pandemije, kojoj će vjerujemo uskoro doći kraj i čijim će se nestankom normalizirati rad ovlaštenika i gospodarenje unutar naših lovišta. Na kraju želim dodati da svi zajedno kad ne bude ovakvih ograničenja, trebamo i moramo još više poboljšati i unaprijediti naš rad te da moramo zajednički težiti prema boljemu, ljepšemu i uspješnijemu. U svemu tome svakom našem lovcu i svakom lovoovlašteniku, mi u LSZŽ biti ćemo kao i do sada na usluzi 24 sata dnevno, rekao je uz ostalo predsjednik mag.agr.Damir Perić.

-Ovome što je rekao predsjednik Perić treba dodati kako na prostoru Zadarske županije ima ukupno 42 ocjenjivača trofeja divljači. Oni stoje na raspolaganju svim lovoovlaštenicima. Nama je u planu tijekom ove i narednih par godina, održati obuke za dodatne ocjenjivače, jer vidimo da za to vlada dobar interes na terenu.Mi smo danas ovdje pregledali i ocijenili veći di trofeja, naravno besplatno.Određeni broj naših županijskim lovoovlaštenika kao što je poznato, ima svoje ocjenjivače i oni su to radili u njihovim osobnim režijama, zaključio je na kraju tajnik Roko Pavić.

20. travanj 2024 14:18