StoryEditorOCM
RegionalU VUKŠIĆU

Održan 7. festival folklora " Oj Gradino ruševino stara"

Piše Zadarski
16. lipnja 2021. - 20:14

U ponedjeljak je na igralištu u Vukšiću održan 7. festival folklora " Oj Gradino ruševino stara" kojeg je organizirao KUD Vukšić u sklopu aktivnosti projekta Kolo tkanja kojeg je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zbog epidemioloških mjera ove godine festival je napravljeno u manjem izdanju.

Uz domaćine KUD Vukšić nastupili su KUD Kamen Bukovica, Kud sv.Josip iz Obrovca , Etno udruga Petrovo polje ,glazbeno društvo Stankovci i HKD Napredak Knin. Prisutne uzvanike je pozdravila predsjednica KUD-a Vukšić, Josipa Tadić,koja ističe da zbog epidemiološke situacije nitko od folkloraša nije nastupio prethodnu godinu ni vježbao , te se nada da će ova smotra potaknuti i ostale. Na smotri su prikazane i nove nošnje KUD-a Vukšić koje su nastale u sklopu radionica projekta "Kolo tkanja" koji ima za cilj očuvanje tradicije izrade narodne nošnje i kulturne baštine benkovačkog kraja.

Josipa Tadić zahvalila se ciljanoj skupini, nezaposlenim ženama s područja Grada Benkovca koje su vrijedno šivale i tkale nošnje te svoja usvojena znanja prenosila na djecu iz Vukšića, koja su upravo bogatstvo ovoga KUD-a. Tradicija i običaji su obilježje jednog naroda i jako je važno očuvati  i prenijeti svaki dašak pjesme i plesa našim mlađim generacijama kako bi nastavili u budućnosti gajiti i čuvati običaje tradiciju benkovačkog kraja. 

Za kraj festivala Marijan Kamber iz KUD-a Kamen Bukovica uzima cvitare i poziva sve prisutne folkloraše da otplešu jedno zajedničko kolo -kukulešće.

17. travanj 2024 23:27