StoryEditorOCM
RegionalFOTO: U ČAST EMILU BRKULJU

Održan tradicionalni turnir u gađanju glinenih golubova u međunarodnoj disciplini skit

Piše Branko BOŽIĆ
26. listopada 2019. - 22:41
IMG_6600.JPG

Kako bi trajno sačuvali sjećanja na istinskog začetnika i utemeljitelja lovnog streljaštva na prostoru Zadarske županije Emila Brkulja, koji je preminuo neposredno pred početak Domovinskog rata, čelni ljudi zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ na čelu s predsjednikom Danijelom Telesmanićem Didom, dopredsjednikom Marinkom Matešićem, tajnikom Ardenom Draževićem te počasnim predsjednikom Vjekoslavom Vjekom Suraćem, ove su subote 28 godinu za redom na novouređenom strelištu letećih meta Žmirići, upriličili  tradicionalni memorijalni turnir u gađanju glinenih golubova Emilu u čast. Svečanom otvorenju na kojem su okupljeni minutom šutnje odali počast pokojnom Emilu pored čelnika i članova ¨Lovca¨ bili su i lovci-strijelci iz nekoliko Lovačkih udruga s prostora Zadarske županije.

U idealnim vremenskim uvjetima, kao stvorenim za ovu vrstu natjecanja, takmičilo se je međunarodnoj olimpijskoj disciplini Skit, koju je posebno preferirao Brkulj. Sudački trojac u polju Lecio Matešić, Dragan Maričić i Antonio Pavić, pozorno je pratio natjecatelje i bilježio sve¨skinute¨ glinene golubove.Po njihovoj ocjeni kao i njihovoj završnoj statistici prvo mjesto u rangu veterana s pogođenih 13 goluba pripalo je prokušanom Bokanjačkom  oku sokolovom Marinku Matešiću. Drugo mjesto osvojio je s 12 pogodaka predsjednik zadarskog Lovačkog društva ¨Diana¨ Ervin Mrkić Pastić dok je treće mjesto osvojio Nediljko Butić s 10 golubova.

U klasi seniora prvo mjesto sa skinuta 34 goluba osvojio je Lecio Matešić, drugi s 33 bio je Dragan Maričić dok je treća pozicija pripala sa skinutih 30 golubova Ivanu Matešiću.

Pehare i medalje, dar organizatora najuspješnijima su na prigodan način udijelili čelnici ¨Lovca¨  predsjednik Telesmanić, tajnik Dražević te devedeset jednogodišnji doajen lovstva i kinologije te veliki štovatelja divljači i zaštite prirode Vjekoslav Vjeko Surać. Mladi lovac-strijelac Ivan Ramljak iz Zadra nagrađen je povodom prvog nastupa.
Čestitajući pobjednicima te ujedno zahvaljujući svima koji su se odazvali na ovaj turnir, predsjednik Telesmanić je u prigodnoj besjedi na početku ustvrdio da nije bilo Emila Brkulja i njegovog entuzijazma strelište u Žmirićima možda nikada  ne bi na korištenje dobili zadarski lovci strijelci te je okupljene podsjetio.

- Emil je uz Krstu Telesmanića, Vjekoslava Suraća, Matu Petrića,  Jakova Lovrića, Jakova Karduma, Nedjeljka Butića, Armanda Marina, Maria Rimanića, Marinka Matešića, moju malenkost i ostale bio i ostao lučonoša zadarskog lovačkog streljaštva. Njihovim upornim radom, požrtvovnošću, entuzijazmom i zajedničkim postignutim rezultatima, mi lovci Zadarske županije danas se možemo ponositi ne samo u Hrvatskoj već i van njezinih granica. S obzirom na to da je grad Zadar s njegovim zaleđem od davnih dana bio poznat upravo po vrsnom streljaštvu, zadatak i obveza nas starijih je da naše znanje prenosimo na vas mlađe lovce-strijelce. Također bi iskoristio ovu prigodu da se posebno zahvalim mojim suradnicima, počasnom predsjedniku Suraću, dopredsjedniku Matešiću a posebno tajniku Draževiću, koji su uz sudjelovanje i ostalih zaljubljenika u ovaj lovački sport uložili puno htijenja, volje i želje da se ovogodišnje natjecanje održi u ovako velikom broju i svečarskoj atmosferi. Sa sigurnošću mogu ustvrditi da ako nas zdravlje posluži da ćemo se i naredne godine u isto ovo vrijeme u još većem broju okupiti na ovom istom mjestu, kako bi se opet iznova s velikim ponosom i pijetetom prisjetili našeg dragog i štovanog Emila Brkulja, rekao je uz ostalo Telesmanić, čije su riječi okupljeni popratili velikim pljeskom.

Natjecanje ja okončano neizostavnim zajedničkim fotografiranjem nakon čega su se sudionici okupili na blagovanju oko zajedničkog stola. Na meniju su se našli lovački specijaliteti od jelena i veprovine što ih je pripremio kuharski trojac, glavni ¨kogo¨ Nenad Šango i pomoćnici mu Ivan Pavić i Arben Đemail. 

Inače, kad se govori o lovnom streljaštvu, nije na odmet ovom prigodom se još jednom iznova podsjetiti na činjenicu da je na nedavno održanom 25 jubilarnom državnom prvenstvu u lovnom streljaštvu u mjestu Beznica u blizini grada Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji, upravo zadarski strijelac Ante Matak, kojemu je matično lovačko društvo ¨Kibac¨ Ražanac, u žestokoj konkurenciji, osvojio zlatnu medalju, okitivši se titulom državnog prvaka.Riječ je o do sada najvećem, bolje reći povijesnom, uspjehu na polju lovnog streljaštva Zadarske županije, u kojemu je Matak jednostavno ¨pomeo¨ konkurenciju od 125 vrhunskih strijelaca iz čitave Hrvatske.

20. travanj 2024 00:48