StoryEditorOCM
RegionalFOTO, VIDEO

Održana završna konferencija projekta "Druga smjena – ispunjenije djetinjstvo", Općina Bibinje povukla 344 tisuće eura EU sredstava

Piše Zadarski.hr
25. listopada 2023. - 11:36

Došao je kraj uspješnom projektu pod nazivom ˝Druga smjena- ispunjenije djetinjstvo 2˝ koji je označio nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za koji je iz EU fondova Općina Bibinje dobila tadašnjih 2.595.600,00 kuna, odnosno 344.495,32 eura. Provedba projektnih aktivnosti odgovorila je na izazove vezane uz usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja koje se odnose na nedostupnost i nepriuštivost usluga.

Završnu konferenciju projekta otvorio je općinski načelnik Općine Bibinje, Šime Sekula.

- Sretan sam da se možemo pohvaliti još jednim uspješno završenim projektom koji se u stopostotnom iznosu financirao iz EU fondova. Druga smjena, ispunjenije djetinjstvo 2 koji je zapravo nastavak projekta koji se već pokazao uspješan i potreban. Da bi vam dočarao koliko je ovaj projekt olakšao roditeljima moramo se vratiti nekoliko godina unatrag kada je ovaj vrtić radio do 13 sati, što se pokazalo nedovoljnim za današnji, moderan način života, odnosno nedovoljnim za roditelje koji su zaposleni na puno radno vrijeme. Zahvaljujući ovom projektu to se promijenilo te sada vrtić radi do 20 sati. Moram podsjetiti kako pored ovog projekta, posljednjih godina kontinuirano ulažemo u ovaj vrtić, tako smo obnovili krovište, fasadu, ogradu a uskoro ćemo obnoviti i dječje igralište, odnosno okoliš uz pomoć sredstava Zadarske županije. Zahvaljujem svim zaposlenicima Dječjeg vrtića Leptirići kao i svima koji su uključni u ovaj projekt. Za kraj moram reći kako smo na početku svake pedagoške godine nezadovoljni jer ne možemo upisati svu djecu u vrtić, no vjerujem kako vam je svima poznato da smo dobili znatna sredstva iz NPOO-a, te kako uskoro počinje gradnja novog dječjeg vrtića. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave, čijim završetkom ćemo saznati izvođača radova, te vjerujem kako ćemo početkom nove godine položiti kamen temeljac za izgradnju novog vrtića. – rekao je Sekula.

image

Završna konferencija projekta Druga smjena

Općina Bibinje
image

Završna konferencija projekta Druga smjena

Općina Bibinje

Ovaj projekt je nastao prvenstveno s ciljem da se produlji radno vrijeme vrtića u svrhu odgovaranja na potrebe roditelja s ciljem pružanja usluge programa vrtića u poslijepodnevnim satima te omogućavanju usklađivanja poslovnog i obiteljskog života djetetove obitelji.

- Velika je stvar kad je roditelj sretan što ne mora žuriti s posla jer zna da je dijete na sigurnom, okružen djelatnicima koji su brižni i puni pažnje prema svakom djetetu. Omogućili smo da se u Vrtiću provode i razne radionice poput talijanskog i engleskog jezika, glazbene kulture, logopedska terapija, sportski program koji provodimo svakodnevno. Za eko program „Zeleni leptirić“ i dramsko scenski program, u koje smo dali silan trud i vrijeme, uskoro očekujemo verificirane potvrde agencije za odgoj i obrazovanje. Iz projekta smo financirali i razne edukacije a izdvojit ću suradnju s Udrugom Osnaži – Usavrši – integriraj za razvoj“ iz Zagreba. Tim trening edukacijama smo omogućili našim odgojiteljima usavršavanja na području poput suvremenog pristupa suradnji s roditeljima. Naša ustanova vjeruje u važnost suradnje između roditelja i djelatnika kako bi zajedno stvorili optimalno okruženje za rast, razvoj i učenje svakog djeteta – izjavila je ravnateljica dječjeg vrtića Leptirići, Marija Ostrogonac.

Roditelji su imali samo riječi hvale za ovaj projekt, posebno su izdvojili besplatne terapije logopeda u samom vrtiću, što prije nije bio slučaj, tako su djecu s govornim poteškoćama roditelji morali voditi u Zadar.

image

Završna konferencija projekta Druga smjena

Općina Bibinje
image

Završna konferencija projekta Druga smjena

Općina Bibinje

- Smatram da je ovaj projekt bio od iznimne vrijednosti članovima obitelji koji imaju obaveze u poslijepodnevnim satima. Veliki značaj projekta su kvalitetne edukacije odgajatelja i stručnog osoblja što utječe na podizanje kvalitete rada u ustanovi te na kvalitetan rad s djecom, posebice onima s teškoćama u razvoju, kao i darovitom djecom. Zahvaljujem našoj ravnateljici na divnoj suradnji koju imamo. Radujem se novim projektima, ali i projektu izgradnje novog vrtića kojeg je najavio naš načelnik. Koristim priliku da obavijestim zainteresiranu javnost kako smo aplicirali na novi poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ s projektnim prijedlogom Podrškom za njih 2. Ako projektni prijedlog bude odabran za financiranje, zaposlilo bi se 6 pružatelja usluga, koji će se skrbiti o 36 korisnika. Isto tako koristim priliku da najavim kako ćemo se u suradnji s DV Leptirići i dalje javljati na ovakve i slične pozive iz EU Fondova – rekao je voditelj projekta Šime Sikirić.

Na samom kraju konferencije svi prisutni pogledali su kratki video koji je nastao u sklopu projekta, te su roditeljima i svim prisutnima podijeljeni promotivni materijali s rezultatima projekta.

01. svibanj 2024 14:58