StoryEditorOCM
RegionalISPRAŽNJEN CENTAR

Oglasile se sirene, počela akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

Piše Hina PSD
19. ožujka 2023. - 08:25

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten  je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa. 

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu.“

U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U „crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

prije

Do 22 sata u subotu centar Rijeke mora biti prazan. Evakuacija zbog izmještanja mine u luci traje od jutra. Grad je podijeljen u zone. Crvena znači područje neposredne opasnosti i tu živi petstotinjak ljudi, izvještava danas.hr.

Brodovi odlaze, a u moru za sobom ostavljaju minu koja je ležala 70 godina.

Riječki botel, odnosno, hotel na moru, odvukli su remorkeri. Luka mora biti prazna.

"Iselili smo goste koji su još nekoliko dana trebali ostati. Radi se o eksplozivnoj napravi koja je relativno stara i ne zna se kako će reagirati, nadamo se da će sve proć u redu, ali iz predostrožnosti, ovo je možda bolja odluka.

Grad je podijeljen u zone.

Crvena zona znači neposrednu opasnost i tu živi 500-tinjak ljudi. U toj zoni do 22 sata ne smije biti nikoga. Žuta zona obuhvaća širi dio centra i znači preporuku smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. Dakle, ne bi trebalo biti na otvorenom niti kraj staklenih površina, a poželjno je spustiti rolete i zatvoriti škure.

Razgovarali smo s Jagodom Prodan koja stanuje u crvenoj zoni. "Pripremila sam se, kao i sve za psa što mi treba, hranu... Ali za to vrijeme idem do nećakinje pa nema potrebu previše toga nositi", rekla nam je Jagoda.

Kaže, nitko joj osobno nije došao i reći za evakuaciju, pročitala je o tome u novinama, ostavili poruku.

"Da se maknemo za svaki slučaj. Najvjerojatnije neće biti ništa, ali nikad se ne zna", nastavila je Jagoda.

image

Nakon istovara tereta posljednji brod napusta luku.
Damir Škomrlj/CROPIX

Damir Skomrlj/Cropix

I baš zato sve su službe na nogama. U riječkom Kliničkom bolničkom centru reorganiziran je cijeli sustav. Od hitne službe, preko operacijskih sala, jedinice intenzivnog liječenja do radiologije i transfuziologije. Osigurani su dodatni i pripravni timovi.

Pročelnica objedinjenog hitnog bolničkog prijama Martina Pavletić pojasnila je kako su se oni pripremili za slučaj hitnosti.

"Ako dođe do nezgoda i masovne nesreće, detaljno smo se pripremili za takvu situaciju. Imamo pripravne timove u više faza, u slučaju nesreće. Njih ćemo zvati i oni će dolaziti sukcesivno, kako bude potrebno. Osigurali smo dodatne krevetne kapacitete, velike količine krvnih derivata. Bit će dostupni i kirurzi i anesteziolozi", dala nam je detalje priprema Martina Pavletić.

Mina će prvo biti otegljena na otvoreno more, a onda deaktivirana. To će raditi podvodni pirotehničari, a situaciju otežava to što je mina stara.

"Svako postupanje i manevriranje s takvim minama uvijek nosi jednu dozu opasnosti i rizika. Vjerujemo da će ta opasnost proći s minimalnim dijelom, zato i poduzimamo sve mjere kako bi se izbjegao, ne daj Bože, i ovaj drugi scenarij, koji mi također u jednom dijelu moramo uvažiti u kalkulacijama", rekao nam je Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost.

I riječka tržnica spada u crvenu zonu. Nema panike, ali u subotu ljudima nije svejedno. To nam govori i Šeki Bajmak, prodavač na riječkoj tržnici.

"Ima ljudi što su pobjegli. Baš su iz grada otišli, stariji su to ljudi. Otišli su u Gorski kotar. Pusti ti to, nije to mala bomba, to je velika bomba. Tonu i dvjesta. To zvekne, ode do Trsta", govori nam iskreno Bajmak što o svemu misli.

Nema potrebe bježati, jer sve što se radi samo su mjere opreza. Ali napuštanje centra nije molba, nego naredba. Oni koji nemaju gdje otići, besplatan smještaj imat će u Dvorani mladosti, piše danas.hr.

19. travanj 2024 02:42