StoryEditorOCM
RegionalPRONAĐENA BAKTERIJA

Onečišćeno nekoliko dubrovačkih plaža, dok je u Zadru more izvrsne kvalitete

Piše HINA
19. kolovoza 2020. - 17:59

Na dubrovačkim plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotel Rixos u utorak je more onečišćeno fekalijama, tj. bakterijom Escherichia coli, pa se do daljnjega ne preporučuje kupanje, izvijestili su u srijedu iz dubrovačko-neretvanskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Još se čekaju rezultati uzorkovanja na plažama u uvali Sumartin i Vis 2, navode iz županijskog Zavoda. Onečišćenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kakvoće mora na tim kupalištima tijekom sedmog ispitivanja kakvoće mora za kupanje u sezoni.
 

- Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotel Rixos prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Uzimanje uzoraka mora ponavljat će dok ne prestane onečišćenje - ističu iz Zavoda.

Inače, još 13. kolovoza fekalijama je prvi put ove sezone onečišćena plaža u uvali Sumratin, a 17. kolovoza županiji Zavod je proglasio prestanak tog onečišćenja.

Međutim, u srijedu je primijećeno da je more na toj plaži zamućeno te da su vidljivi suspendirane tvari, biljni otpad i komadići WC papira. Zato su uzeti dodatni uzorci, kao i na susjednoj plaži Vis 2.  Problem s fekalijama zabilježen je i u Korčuli, gdje je 11. kolovoza na plaži Hotela Park utvrđeno onečišćenje fekalijama, koje se 14. kolovoza proširilo i na susjednu gradsku plažu Banje.

Iz Zavoda su prestanak onečišćenja na plaži Hotela Park proglasili 17. kolovoza, podatci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Posljednja ispitivanja kvalitete mora u Zadarskoj županiji pokazala su kako je more na svim lokacijama osim na jednoj izvrsne kakvoće. Na stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo, na kojima se prati kvaliteta mora u cijeloj Hrvatskoj, uneseni su posljednji rezultati iz kolovoza prema kojima je more izvrsno na čak 37 lokacija.

17. travanj 2024 00:14