StoryEditorOCM
RegionalBRAVO ZA POLICIJU

Opaka kemikalija stigla i u Dalmaciju: uhićen diler užasne droge od koje ispadaju zubi, a korisnici postaju živi zombiji

Piše Katarina Marić Banje
25. kolovoza 2023. - 16:25

U Splitu je zaplijenjena do sada najveća količina metamfetamina crystal meth (kristalni met), droge od koje ispadaju zubi, izaziva stravične halucinacije te jako brzo razvija ovisnost. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su 57-godišnjaka s kilogram i pol navedenog amfetamina, više vrsta drugih droga te pištoljem.

Zakočili su ga četvrtak na splitskom predjelu Lučac, u unajmljenom stanu u kojem su našli: 1572 grama metamfetamina, 304 grama kokaina, 109 grama marihuane, sedam ml ulja marihuane. Osim narkotika je imao i 542 grama punila za povećanje mase droge prilikom prodaje, vagu za precizno mjerenje, uređaj za vakuumiranje i pištolj.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Uz kaznenu prijavu 57-godišnjak se privodi pritvorskom nadzorniku.

Zbog posjedovanja pištolja sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv istoga slijedi podnošenje optužnog prijedloga općinskom prekršajnom sudu.

image

Osim kilograma i pol crystal metha, uhićeni diler je imao i kokain, marihuanu te pištolj

PU SD

Iz splitske policije su u sklopu informacije o zapljeni naveli:

- Radi se o jednom od najvećih pojedinačnih zapljena metamfetamina na području Policijske uprave splitsko dalmatinske.

Droga je to koja se između ostalog naziva i “chalk” (kreda), and “ice” (led), stvara osjećaj euforije zbog kojeg ga zovu i "rush" ili "flash". Stimulans je to koji izaziva jaku ovisnost te je kemijski sličan amfetaminu.

Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa, stoji na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporaba droga. Konzumira se oralno, pušenjem, šmrkanjem, putem injekcije ili se rastapa u vodi ili alkoholu.

Navedeni metamfetamin se na našem području pojavio prije 15-ak godina, a prvenstveno se pronalazio na makarskom području o čemu svjedoče brojne zapljene, najviše u Tučepima.

- U početku je stizala iz Češke, a kasnije iz BiH. Količine su manje, potražnja velika pa sad za gram plaćaju po tisuću kuna, i to čistog smeća. To u Americi košta dva dolara, a kod nas ga plaćaju u zlatu.

image

Flash raspodijeljen u paketiće za prodaju i oružje nađeno u Tucepima prije par godina

MUP

Ja sam završio vezan na splitskoj Psihijatriji, vidija sam đavla, lupa glavom o zid. Stanje u kojemu sam primljen teško je opisati. Paranoja, halucinacije, napadaji.

U dvije godine konzumiranja “ice” me doveo do potpunog rastrojstva, od mene je stvarno napravio živog zombija, kako i zovu ovisnike o toj drogi  - ispričao je jedan od ovisnika iz Makarske tijekom liječenja u psihijatrijskoj ustanovi na Rabu.

Na stranicama Udruge Margina mogu se naći detaljni opis posljedica uzimanja crystl metha pa tako navode da izaziva povećano samopouzdanje, snažan libido, budnost i halucinacije. Korisnik može ostati budan više od 24 sata, pa čak i nekoliko dana.

Prve posljedice koje se javljaju su naglo mršavljenje i nesanica, a potom teška depresija, otuđenost i nemogućnost komunikacije. Popratna stanja su agresija, nasilje, lupanje srca, amnezija, brzo tjelesno propadanje.

Korisnici se često osjećaju kao da im kukci gmižu po koži, uzrokujući svrbež do otvorenih rana koje se lako inficiraju. Drugi problem su "meth mouth" (meth usta), jer zubi brzo trunu i ispadaju tijekom korištenja crystal metha.

image

Policija privodi dilera/Ilustracija

Ante Čizmić/Cropix

Mogu se pokazivati simptomi psihoze kao što su paranoja, vizualne i slušne halucinacije i deluzije, na primjer osjećaj gmizanja insekata ispod kože, navedeno je na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporaba droga.

Vrlo brzo uništava mozak i stvara nepopravljivu štetu. Činjenica da ga je vrlo lako napraviti kod kuće čini ga još opasnijim.

Rizik od predoziranja je ogroman čak i ako se uzima u malim količinama, jer nikad ne znate koliko je jak. Predoziranje se često očituje konvulzijama, respiratornim kolapsom, velikim porastom tjelesne temperature, gubitkom svijesti, ali i komom te u konačnici smrću, navode iz Udruge Margina.

27. travanj 2024 16:55