StoryEditorOCM
RegionalVELIK INTERES MJEŠTANA

Općina dijeli čak 5000 sadnica, načelnik najavljuje: U carstvo ulja ulažemo 10 milijuna kuna!

Piše Marina Jurković /SD
12. siječnja 2018. - 12:35
8210663

Od idućeg tjedna, preciznije od 15. siječnja pa do 1. veljače, Općina Tisno svojim će mještanima podijeliti 5000 sadnica maslina kako bi se obnovili postojeći maslinici i revitalizirali oni koji su zapušteni i zarasli su u korov, piše Maslina.

Općinskoj vlasti namjera je, kaže tišnjanski načelnik Ivan Klarin, da svaki nasad te plemenite uljarice – a na gotovo 70 tisuća četvornih kilometara, kolika je površina općine, ima ih na stotine – spremno dočeka otvaranje reprezentativne Kuće maslina i maslinova ulja u Jezerima.

– Interes mještana stvarno je velik, što nas jako veseli. Osobito smo se usredotočili na animiranje mladih ljudi i obitelji da se posvete maslinarstvu, ako ne kao osnovnoj, a ono izuzetno isplativoj dodatnoj djelatnosti. Valja se okrenuti tradiciji, koja je naša posebnost, i upravo na njoj graditi prepoznatljivost, ne samo u hrvatskim okvirima, nego i mnogo šire – ističe Klarin, uz napomenu kako je ovo tek prva podjela besplatnih sadnica autohtone sorte oblica, a u rujnu će uslijediti još jedna.

Uostalom, upravo se na autohtonosti i dobivaju "punti" pri ocjeni projekata kandidiranih za europski novac. Sva propisana dokumentacija za Kuću maslina i maslinova ulja u Jezerima aplicirana je, tako, na međunarodni Program prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. još u srpnju prošle godine.

Kako će Tišnjani proći, odnosno s kolikim će iznosom Europa poduprijeti projekt gradnje kompleksne ustanove u Jezerima, bit će najvjerojatnije poznato u lipnju ove godine.

U cijelu priču oko ovog projekta uključen je, kaže načelnik, tim vrhunskih stručnjaka, a općinska je administracija dobrano povukla i sa svoje strane kako bi "papirnata" podloga investicije "teške" između 8 i 10 milijuna kuna bila završena na vrijeme.

– Sa svojim talijanskim i hvarskim partnerima s kojima smo zajedno aplicirali, kao nositelji projekta možemo biti zadovoljni. Za Kuću maslina i maslinova ulja mještani svih mjesta općine Tisno itekako su zainteresirani. Do sada su nam dostavili veliki broj predmeta za muzejski postav, a artefakti stižu i iz gradova i općina izvan granica Šibensko-kninske županije. Popisuju se, obrađuju i restauriraju kako bi u muzejskom prostoru na katu što vjernije prikazali povijest maslinarstva od antike do današnjih dana, načine obrade i alate koji su svojstveni murterskom kraju, ali i drugim područjima gdje je maslinarstvo tradicija.

Klarin naglašava kako je muzejski prostor tek jedan od sadržaja. Kuća maslina i maslinova ulja, koja će se po već dovršenom projektu arhitekta Dinka Peračića graditi na mjestu nekadašnje ribarske zadruge, imat će i posebno opremljen prostor za prodaju i razmjenu lokalnih proizvoda, edukacijski centar u kojem će se tijekom cijele godine organizirati stručna predavanja i radionice za maslinare, kušaonicu, trgovinu..., piše Maslina.

– Upravo zbog toga nam je važno da se ustanova srodi s mještanima i prije nego što na jesen krenemo s rušenjem derutnog objekta nekadašnje ribarske zadruge, odnosno prije nego što se, figurativno kazano, prva lopata zabije u zemlju. Prepoznati kulturnu, gospodarsku i turističku vrijednost osnova je svake aktivnosti. Eto, zato smo se sada odlučili za podjelu sadnica, a usporedno će i naše komunalno poduzeće početi čišćenje i probijanje zaraslih puteva do posjeda mještana. Nije teško zamisliti kako će tim putevima sutra kretati i turističke rute, kako će se na maslinarsku priču, koja će završiti brendiranjem Murtera kao otoka maslina, nadovezati i poduzetnička, gospodarska... – pun je entuzijazma tišnjanski načelnik.

Od Muzeja do polivalentnog maslinarskog centra
Na pitanje zašto se prvotna inicijativa o gradnji Muzeja maslinarstva u Jezerima u kratko vrijeme transformirala u ideju o otvaranju polivalentne ustanove, Klarin odgovara kako su transformaciji "kumovale" povratne informacije s terena.
– Kako smo željeli osluhnuti što o svemu misle maslinari i vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, došli smo do spoznaje kako svima njima nedostaje jedno mjesto na kojem će plasirati svoje proizvode, odnosno ponuditi ih tržištu. Ovdje nije riječ samo o maslinovu ulju, nego i o cijelom spektru proizvoda kojima je maslinovo ulje baza, od kozmetičkih preparata do prehrambenih proizvoda. Spomenut ću i suvenire i mnoge druge autohtone proizvode koji će naći mjesto pod krovom Muzeja maslinarstva i maslinova ulja – naglašava Klarin.
Muzej će biti i svojevrsni centar znanja u kojem će se educirati maslinari početnici, ali i oni koji su zainteresirani za nove tehnologije obrade, čišćenja i gnojidbe maslinika.
Bit će, kaže načelnik, organizirani i edukativni skupovi na kojima će se moći saznati kako samostalno aplicirati za sredstva resornih ministarstava ili europskih fondova.
19. travanj 2024 20:10