StoryEditor
RegionalNA VR‘ SELA

Općina Sv. Filip i Jakov kupila te planira obnoviti kuću u staroj jezgri: "Ovo je stvaranje uvjeta za kvalitetan kulturni i društveni život mjesta!"

Piše Zadarski.hr
17. studenog 2020. - 19:18
Obnova kuće u staroj jezgri bit će dobar preduvjer za ravoj kulture u mjestu Sv.filip I Jakov

Općina Sv. Filip i Jakov već odavno je na dobrom putu da stare jezgre te njihove iznimno vrijedne i kulturno-povijesne prostore i potencijale pretvori u kulturno-društvene prostore te ih valorizira na turističkom tržištu.

Naime, na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov održanoj prije dvije godine pod predsjedanjem Igora Pedisića, općinski vijećnici su, osim odluke o proširenju parkinga u centru Sv. Filip i Jakova, donijeli i odluku o kupnji stare kuće Na vr' sela.

Zahvaljujući pravu prvootkupa za 110.000 eura, ili za oko 820.000 kuna, kupljena je stara kuća zvana i "Stara radionica", skupa s dvorištem veličine 157 kvadrata, u kojem Općina Sv. Filip i Jakov u bliskoj budućnost predviđa otvorenje i uređenje nekog oblika izložbenog prostora (galerije) ili čak muzeja.

image
Sv.filip I Jakov

- Stvaranje uvjeta za kvalitetan kulturni i društveni život primjeren našoj kulturnoj tradiciji i opremanje kupljene kuće u staroj jezgri Sv. Filip i Jakova sa što više javno dostupnih sadržaja mjerilo je kvalitete rada Općine i preduvjet za održavanje različitih kulturnih manifestacija u našoj općini. Uz ostvareno uređenje kina, buduće planirano uređenje ove nekretnine u neki oblik kulturno izložbenog centra, veliki je korak k realizaciji takvih ciljeva i za njega smo se čvrsto odlučili jer već neko vrijeme imamo viziju na ovom mjestu započeti razvijati takve sadržaje, koji će biti dostupni ne samo za mještane već i za naše brojne posjetioce - ističe načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Osnovni razvojni ciljevi ali i posljedice revitalizacije mnogih objekata u staroj jezgri dalmatinskih mjesta su revitalizacija funkcije stanovanja i turističkog potencijala povijesne jezgre, revitalizacija povijesne jezgre kao mjesta rada, obnova komunalne infrastrukture, zaštita i predstavljanje povijesne jezgre, te u Općini Sv. Filip i Jakova napominju da upravo takve ciljeve žele i ostvariti.

image
Sv.filip I Jakov

- Nadam se će jednog dana stara jezgra Sv. Filip i Jakova postati kulturna žila kucavica mjesta, te uz kino, mjesto društvenih, gospodarskih, kulturnih i glazbenih događanja na području općine. Zbog svega su toga naši mještani i gosti zaslužili imati mjesto gdje će se međusobno družiti u jednakim uvjetima onima kao u većim sredinama. Stara jezgra nezaobilazni je dio filipjanske kulture i naši će je mještani kroz neko vrijeme sigurno imati razvijenu upravo na ovom mjestu - rekao je Zoran Pelicarić.

Izdvojeno

23. siječanj 2021 05:46