StoryEditorOCM
RegionalKAPITALNA INVESTICIJA

Općina Vir do 2020. godine izgradit će hotel gradskog tipa sa 150 soba u centru mjesta!

Piše M. Kalajžić
25. prosinca 2017. - 14:19
bespravna_gradnja4-270511

Prva izrađena strategija razvoja turizma u Zadarskoj županiji bila je virska, nastala je još 2011. godine, a obuhvaća razdoblje do 2021. godine. Na Viru kažu kako su je probili u 80 posto zacrtanog već 2015. godine. Izradila ju je tvrtka Horwath konzalting, poznata u čitavom svijetu, a ono što je ostalo nerealizirano iz te strategije je izgradnja komercijalnih kapitalnih objekata, hotela, marine i kampa.

Bilo je puno investitora iz Njemačke, Češke, Mađarske, Ujedinjenih arapskih emirata, Rusije... koji su bili zainteresirani za ulaganje u turističke kapacitete na Viru, ali je problem što na Viru nema općinskog, državnog ili šumskog zemljišta i sva investicijska priča tu završava. Mi imamo samo privatno zemljište, a jedina javna površina na Viru je cesta i ono što općina kupi za komunalne objekte i vodoopskrbu. Imamo dvije zone u kojima postoji mogućnost gradnje hotelskog i apartmanskog naselja na način da vlasnici zemljišta postanu sudioničari buduće tvrtke ili da ih se financijski obeštetiti ili da se uđe u dugoročni najam. Prostornim planom je predviđeno oko 2.500 postelja na tom području. Radi se o sjeverozapadnom dijelu otoka koji je nenaseljen, a predviđena površina obuhvaća otprilike polovicu zemljišta turističkog naselja u Zatonu što je sasvim dovoljno – kaže općinski načelnik Kristijan Kapović.

Ono što se do sada nije znalo je da općina Vir namjerava sama graditi – hotel i to u centru Vira.

Realno je očekivati da ćemo mi kao općina preko svoje tvrtke Vir turizam biti investitori u hotel gradskoga tipa koji će postati "dnevni boravak" Vira i bit će "turistička glazura" koja nedostaje. Napravit ćemo ga do 2020. godine. Imat će maksimalno 150 soba sa svim potrebnim sadržajima, u centru Vira. Za to postoji potreba, čak i izvan sezone, jer i naših 8 tisuća vikendaša treba smještaj koji dan kad tek stignu na otok, dok ne srede svoju kuću, tako da je naše mišljenje da bi to jako dobro funkcioniralo. Osim toga ne samo u Viru već u čitavoj Hrvatskoj vlada izrazita sezonalnost i teško je očekivati da će bilo koji privatni investitor zbog javnoga interesa držati hotel 12 mjeseci otvoren. I do sada smo puno projekata od javnog interesa gradili javnim novcem i mislim da smo i tu na dobrom putu. To je i pitanje političke odluke, želite li to ili ne. Isto tako ćemo urediti dva kilometra obale s marinom, tako će taj hotel biti i Yacht Harbour hotel, marina će imati 250 vezova i novu luku za morski promet i ribarski promet što će se isfinancirati iz EU fondova i državnim novcem, dok bi hotel i marinu kao komercijalne sadržaje financirali iz postojećih, vrlo povoljnih kreditnih linija HBOR-a i naše poslovne banke Erste – kazao je Kapović.

M. Kalajžić

 

Virska Lanterna posluje pet mjeseci u godini kao komercijalni objekt, cijena u špici sezone iznosi 1.250 eura za četiri sobe, standarda pet zvjezdica, sa kuće paziteljem i kuharicom i top uslugom.
24. travanj 2024 13:45