StoryEditorOCM
RegionalZNAJU KAKO

Općina Zemunik Donji sa Hrvatskim vodama osigurava prvih 120 priključaka domaćinstava na kanalizacijsku mrežu, u planu je priključiti svaku kuću!

Piše Mišel Kalajžić
30. rujna 2021. - 20:20
Zadar, 290921. Nacelnik Opcine Zemunik Ivica Saric i Jure Buljat, direktor opcinske komunalne tvrtke Zemunik odvodnje, predstavili su projekt izgradnje kanalizacijske mreze i sanacije vodovodne mreze na podrucju opcine. Na fotografiji: (s lijeva) Jure Buljat i Ivica Saric.Jure Miskovic/Cropix

Na području Općine Zemunik Donji provodi se opsežan projekt izgradnje kanalizacijske mreže i rekonstrukcije postojeće vodovodne mreže.

- Radi se kanalizacija s priključcima, a s obzirom da se radi o istoj trasi, rekonstruira se i vodovodna mreža. Bit će obuhvaćeno nešto više oko 120 domaćinstava na području Općine Zemunik u prvoj fazi. Financiranje je izvedeno preko Hrvatskih voda u omjeru 80 posto, te 20 posto iz općinskog proračuna. Vrijednost radova je 6 milijuna kuna, s PDV-om ukupno 7,5 milijuna kuna. Od toga Općina financira 1,5 milijun kuna, a 6 milijuna udio Hrvatskih voda. Radovi su počeli prošle godine u rujnu, izvođač je tvrtka Golem iz Vrane, završetak 1. faze Zemunik - Centar očekuje se kroz idućih mjesec dana.

image
Projekt izgradnje kanalizacijske mreze i sanacije vodovodne mreze na podrucju opcine Zemunik Donji
Jure Miskovic/Cropix

Prijavljena je i 2. faza radova na natječaj Hrvatskih voda, očekujemo da bi trebali proći jer smo već u nekoj njihovoj dinamici gradnje kanalizacijske mreže na području Općine Zemunik Donji. Radi se o 2. fazi koja obuhvaća područje Zemunika – Zapad 1, a nakon toga u planu je i 3. faza – Zemunik istok. Cilj je osigurati kanalizacijski priključak za sva naselja u općini, to je jedan od osnovni uvjeta za normalan život. Mnoge septičke jame su neuvjetne, nisu vodonepropusne, zagašđuju okoliš i to je postao velik problem. Na ovaj način osiguravamo uvjete koje smo trebali još davno imati, ali zbog raznih okolnosti nismo, jer treba zto znati sve organizirati, ali imati i financijsku strukturu da bi se sve to realiziralo. Jedina smo općina od mora do Karlovca koja će imati kanalizacijsku mrežu, pogotovo u našoj županiji – kaže načelnik općine Ivica Šarić.

image
Na fotografiji: Ivica Saric
Jure Miskovic/Cropix

Preduvjet tog velikog zahvata bila je izgradnja uređaja za prečišćavanje, na koji je odmah po izgradnji spojen Dom za odrasle osobe u Zemuniku Donjem. Potom je napravljen magistralnbi spoj Zemunika Gornjeg i Donjeg u dužini većoj od dva kjilometra za što je bila isprojektirana dokumentacija i ishođena dozvola, pa su projekt nominirali na Europske fondove Mjeru 17.21. Tek dana se krenulo u izgradnju kanalizacijske mreže u centru Zemunika koja će, kao i ostale faze širenja mreže, biti spojena na pročistač otpadnih voda kao temelj čitavog projekta.

image
Projekt izgradnje kanalizacijske mreze i sanacije vodovodne mreze na podrucju opcine Zemunik Donji
Jure Miskovic/Cropix

- Postavili smo zadatak da u svako domaćinstvo dođemo u dvorište sa priključnom cijevi, što znači da mi gradimo mrežu od okna, odnosno šahta do građevinske crte parcele. Zadatak vlasnika domaćinstva je samo da na svojoj privatnoj površini izvrši spoj do priključne cijevi, što se radi i dogovorom na samom terenu. Najveće teškoće bile su u širini nekih manjih ulica zbog prilaza teških građevinskih strojeva, ali i to se rješavalo u hodu. Jasno, kad se dovrši spoj kanalizacijske i vodovodne mreže, ulice će dobiti i novi asfalt tako da će na kraju sve dobiti i lijep izgled. Reakcije ljudi su pozitivne, svi su do sada imali dosta problema sa septičkim jamama koje su se morale i često prazniti, sad će se to eliminirati barem u prvi 120 domaćinstava. Ukupno preostaje još 400 domaćinstava obuhvatiti u idućim fazama, nakon čega ćemo moći reći da smo riješili projekt kanalizacijske i vodovodne mreže u Općini Zemunik Donji – dodaje načelnik Šarić naglasivši odličnu suradnju s Hrvatskim vodama, bez čega ne bi mogli realizirati za općinu tako opsežan projekt u stručnom dijelu i financijama.

image
Na fotografiji: Jure Buljat
Jure Miskovic/Cropix

- Oni nas prate jer mi nismo velika aglomeracija kao zadarska i bibinjska. Mi smo mali sustav i imamo situacije da se ne možemo javljati na neke veće fondove. Zbog toga nam je važna ta suradnja s Hrvatskim vodama. Projekt Zemunik Zapad već smo kompletno isprojektirali i imamo tri pravomoćne građevinske dozvole, Zapad 1. Zapad 2. i Zapad 3. Svaka dozvola, odnosno projekt, vrijedan je 8 milijuna kuna plus PDV. Projekt Zemunik Istok nominirali smo na Hrvatske vode za izradu projektne dokumentacije. Plan nam je u idućoj godini dobiti dozvolu za Zemunik Istok i onda smo naselje Zemunik Donji potpuno pokrili. Nakon toga idemo sa širenjem mreže na Zemunik Gornji – objasnio je operativni plan Jure Buljat, direktor Općinske komunalne tvrtke Zemunik Odvodnja.

Društveni dom i Sportska dvorana

Općina je prijavila i projekt izgradnje Društvenog doma u Zemuniku Gornjem na Mjeru 7.4.1 EU fondova. Završili su natječaj za izgradnju Sportske dvorane pored Ambulante u Zemuniku Donjem, za što predstoji potpis ugovora s izvođačem.

23. travanj 2024 10:15