StoryEditorOCM
RegionalMEĐUNARODNI PROJEKT PEGASUS

Općini Preko milijun kuna obnovljivu energiju!

Piše Općina Preko
12. srpnja 2017. - 19:15
pegasus_potenza_sastanak

Sastankom partnerskog vijeća u talijanskoj Potenzi i službeno je započeo 1,87 milijuna eura vrijedan europski projekt PEGASUS, u kojem Općina Preko kao jedini partner iz Hrvatske, sudjeluje zajedno sa desetak inozemnih partnera iz Italije, Grčke, Francuske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Malte i Cipra.

PEGASUS (Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru) projekt je koji je kandidiran preko programa MED Interreg (Mediteranski program suradnje 2014.-2020). Nositelj je grad Potenza, a Općina Preko jedan je od partnera. Kroz ovaj projekt namjerava se pridonijeti rastu energetskih sustava temeljenih na obnovljivim izvorima energije, uz pomoć novih zakonskih i regulatornih okvira.

– Na sastanku smo detaljno dogovorili program aktivnosti koje će se provoditi tijekom narednih 30 mjeseci u sedam različitih područja Sredozemlja, istaknuo je koordinator projekta Endi Ćuća iz Općine Preko, koji je zajedno s komunikacijskim menadžerom projekta Antom Županom sudjelovao na prvom projektnom sastanku u Potenzi. Na sastanku je, između ostalog, istaknuto kako je ovo jedinstven projekt, prvi takve vrste na području cijele Europske unije.

Ovaj projekt predstavlja važnu priliku za javne, ali i privatne institucije te ostale korisnike najvažnijih energetskih sektora u Europi, da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža s visokom razinom učinkovitosti. Posebno je to zahtjevno u područjima s težom dostupnosti za velike mreže distribucije energije, poput ruralnih područja i otoka.

Cjelokupna vrijednost projekta je 1.870.000 eura, od čega je oko 130.000 eura za aktivnosti koje će kroz iduće tri godine voditi Općina Preko.

– Glavni cilj projekta je promoviranje korištenja obnovljivih izvora energije integriranih u mikro-lokalne mreže proizvodnje i potrošnje, s ciljem smanjenja ukupnih troškova za opskrbu energijom. Nama je u narednom razdoblju glavni cilj smanjiti troškove električne energije koje plaćamo za općinske zgrade integrirajući lokalnu mrežu upravo na općinskim objektima, sukladno postojećoj regulativi. U kontaktu smo i s nadležnim institucijama na državnoj razini, koje su pokazale otvorenost za suradnju, iako je i za njih ovo jedna posve nova priča, dodaje Ćuća.

19. travanj 2024 15:29