StoryEditorOCM
RegionalPOLITIČKI EPILOG

Općinski vijećnik Šime Vučetić više nije član SDP-a, Predsjedništvo ŽO SDP-a Zadarske županije zatražilo da mandat stavi u mirovanje, evo zbog čega

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
6. svibnja 2023. - 19:05

Virski općinski vijećnik Šime Vučetić više nije član SDP-a – dodatni je politički epilog s jučerašnje 12. sjednice Općinskog vijeća, na kojoj su načelnik Marino Radović, šestero vijećnika koji ga podržavaju te općinski pročelnici i direktori komunalnih poduzeća i ustanova – napustili sjednicu s obrazloženjem da ne žele sudjelovati u donošenju nezakonitih odluka. Dan kasnije na traženje Predsjedništva ŽO SDP-a Zadarske županije da vijećnik Vučetić – koji je ostao na sjednici te s većinom u vijeću usvajao predložene odluke, stavi svoj mandat u mirovanje, sada već bivši virski SDP-ovac odlučio je izaći iz stranke. Oglasio se potom i virski SDP:

„Njegov rad u vijeću više nije predstavljao politike i programe stranke za dobrobit stanovnika, već svoj osobni interes i želju za osvetom“ – priopćenje je na društvenim mrežama kojim se SDP dodatno „obračunao“ s Vučetićem.

– Postalo je očito kako Vučetić više ne poštuje stranačke dogovore te da su nam se putovi razdvojili kada se radi o viziji rada u vijeću i odgovornosti koju imamo prema stanovnicima Vira. Inzistirali smo da glasa za dobre i korisne odluke na vijeću, a protiv odluka koje nisu usklađene sa zakonima ili nisu na korist većini, nego samo pojedincima. Nažalost, to nismo uspjeli dobiti od svog vijećnika, pa je tako glasao za statutarne izmjene za koje je sam rekao da nisu usklađene sa zakonom i da ih neće podržati. Ovakvih primjera je bilo mnogo na zadnjih nekoliko sjednica – kaže predsjednica virskog SDP-a Marinela Vištica Ćepulo objašnjavajući razloge traženja Vučetićevog mandata. Tako je bivši SDP-ov vijećnik, navodi dalje Vištica Ćepulo, na proračunskoj sjednici amandmane koje je napisala predsjednica virskog SDP-a, predao većini u Općinskom vijeću kao zajedničke amandmane nove većine, iako se obavezao da to neće napraviti.

– Međutim, drugu je priču dogovarao s većinom u Općinskom vijeću – nastavlja Vištica Ćepulo – zbog čega je Predsjedništvo tražilo od njega da stavi mandat u mirovanje, kako bi stranka mogla nastaviti raditi na svojim politikama i programima. Šime Vučetić je odlučio napustiti stranku, a hoće li nam vratiti mandat, ostavljamo njegovoj savjesti i političkom integritetu.

Kako je istupanjem Vučetića iz SDP-a nekad politički najutjecajnija stranka u Viru praktički ostala bez vijećnika, postavlja se pitanje budućnosti SDP-a na otoku. Posljednjih dvadesetak godina SDP je imao četiri vijećnika u Općinskom vijeću i bio nositelj općinske koalicijske vlasti, no od lokalnih izbora 2021. stranka je pala na jednog vijećnika. Sada je i bez njega.

– Imamo jasnu viziju stranke kakvu želimo, imamo također jasnu viziju kakve članove želimo i kakve politike predstavljamo. Ne pripadamo nikomu, jer nitko ne dijeli naše ideale i našu sliku Vira. Već dvije godine svjesno izlazimo iz tog začaranog kruga i sada jasno i glasno možemo zastupati javne interese i interese Vira naspram osobnih interesa i osobnih osveta – zaključak je virske SDP-ovke.

Vučetić bez komentara, ali će zadržati mandat kao vijećnik

Za mišljenje o kraju kratkog i burnog braka općinskog vijećnika i SDP-a pitali smo Šimu Vučetića, no Vučetić nije želio komentirati zbivanja u lokalnom SDP-u i razloge izlaska iz stranke. Ipak, napomenuo je kako će mandat koji je na lokalnim izborima dobio kao SDP-ov član, zadržati kao neovisni vijećnik.

26. travanj 2024 08:09