StoryEditorOCM
RegionalBAR ĆE BITI TOPLO

Opet nas očekuje promjena vremena: Dalmaciju će posjetiti grmljavinska nevremena, a neka vas ne iznenadi ni tuča

Piše Zadarski.hr
28. svibnja 2023. - 19:54

Izgleda da nas uskoro očekuje nova promjena vremena. I to već danas poslijepodne, kada se u unutrašnjosti očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Sutra će diljem kopna od sredine dana više oblaka, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na istoku i u Dalmaciji, ponegdje izraženije. 

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita povremeno s olujnim udarima, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 16 i 20°C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima između 26 i 28°C.

Početkom novog tjedna su pak mogući, i to u cijeloj zemlji, mjestimični pljuskovi i grmljavina. Mogli bi se desiti da budu lokalno izraženiji te praćeni tučom, intenzivnom kišom i prolazno pojačanim vjetrom, javlja HRT.

image
Duje Klaric/Cropix

U Dalmaciji se ponegdje na obali danas moglo izmjeriti i 28°C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, no ne i posve stabilno. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi vjerojatni su u unutrašnjosti, a poneki se može spustiti i do obale. Nakon većinom umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka bit će i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more, temperature od 20 do 22°C. Bit će većinom sunčano, no popodne s jačim razvojem oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju.

Idućih dana pljuskovi će na Jadranu biti češći, osobito u Dalmaciji, no popodne i dalje u većini predjela vrlo toplo. Podno Velebita bura će povremeno biti jaka, a u Dalmaciji će danju puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Na kopnu novi tjedan oblačniji i još nestabilniji, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Za sutra je za velik dio Hrvatske izdano upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

19. travanj 2024 22:36