StoryEditor
RegionalKAKVO JE STANJE U MASLINICIMA ZADARSKE ŽUPANIJE

Orkula se 'opoštenila' i izvanredno cvjetala

24. svibnja 2018. - 20:35
pupovi_2

- Na našem, zadarskom području maslinici su pretrpjeli znatno manje šteta od hladnoće u ožujku nego je to u drugim županijama, pogotovo u nama susjednoj Šibenko-kninskoj, a sadašnje stanje svatnje ukazuje da bi ovo mogla biti dobra maslinarska godina, Naravno, u onim maslicima koji nisu pretpjeli štetu od hladnoće u ožujku kao i od nedavnih mjestimičnih tuča – rekla nam je dipl.ing.agr. Gordana Dragun, pročelnica zadarske Podružnice Hrvatske poljpoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Ing. Dragun je istaknula kako otvaranje pupova i cvatnje odnosno resanja maslina ne dolazi na svim mikrolokacijama podjednako i to ove godine ne ovisi samo o specifičnostima pojedinih sorti niti klimatskih mikrolokacijskih razlika već i zbog šteta koje su, kako gdje i u kojoj mjeri pretpjeli maslinici. Dok je, primjerice, na Pagu cvatnja već završena te su formirani mali plodovi (pa je već zabilježena i pojava druge generacije maslinova moljca), zaleđu, pogotovo Ravnim kotarima, cvatnja tek počinje.

- Dobro je što su pupanje i cvatnja ravnomjerni u svim djelovima županije, od Draga preko Ravnih kotara i Podvelebita do Paga i otoka, osim naravno u maslinicama gdje je bilo štete poput onakve kakvu samo zabilježili u jednom velikom masliniku na Pašmanu. Moram napomenuti da se to dogodilo zbog zakašnjele gnojidbe zbog čega, između ostalog, masline nisu ušle u fazu vegetacijskog mirovanja – kaže ing.Dragun i dodaje:

- Ove godine je iznadprosječno, zapravo izvanredno cvjetala čak i naša orkula – valjda smo toliko govorili protiv nje da se ove godine "odlučila popraviti".

Oštećene maslinike sada treba sanirati, prvenstveno porezati oštećeno granje, a ostali trebaju pratiti situaciju na svojim imanjima ali i obavijesti Poljoprivredno-savjetodavne službe. Kišno je razdoblje, čini se prošlo, a kiša, srećom, nije značajnije utjecala na cvatnju odnosno nije saprala pelud tamo gdje su se masline otovrile.

- Ako se oplodi uobičajenih dva do četiri posto cvjetova onda bi se mogli nadati dobroj maslinarskoj godini. Dosadašnje temperature i vlažno vrijeme mogli utjecati na pojavu paunovog oka pa i tu treba pratiti stanje, a sad slijedi i opasnost od pojave druge, opasnije generacije moljaca i tu treba biti oprezan. Nakon završetka cvatnje trebalo bi maslinike zaštiti nekim od preporučenih sredstava od obje opasnoti – istakla je ing.Dragun.

Što se tiče vinograda zadarska agronomkinja kaže da je po dosadašnjim saznanjima PSS-a situacija dobra, u vinogradima za sada nisu zabilježene štete pa bi i vinari, kao i maslinari, mogli imati uspješnu 2018.g. Mada, o tome je još prerano govoriti. Novovijeke klimatske ćudljivosti, iskustvo nas uči, ne daju nam da budemo neumjereno optimistični.

item - id = 548044
related id = 0 -> 1133938
related id = 1 -> 1133936
21. listopad 2021 03:41