StoryEditorOCM
RegionalPRESICA MUP-A

"Osoba koja je odjevena kao Matej ušla je u vodu, ali nitko ne može reći da je to bio on. Ništa ne ukazuje da je nestanak povezan s nasiljem"

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 12:00

12.18 Gerovac je potvrdio da su Matejevi prijatelji prijavu o nestanku podnijeli odmah ujutro.

- Svi nestanci se obrađuju s ozbiljnošću, to su vrlo važni slučajevi, detalje ne mogu iznositi. Prijava formalna je bila istoga dana, već u jutarnjim satima došlo je do kontakta policije s prijateljima s kojima je bio.

- Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi što su nam prenijeli. Morate vještačiti krv, urin... Ostavimo taj dio za istragu koja slijedi. Što se događalo prije dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put je praćen u minutu od strane srpske policije.

U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u tijeku, ne mogu govoriti. Hrvatska policija će s obzirom na saznanja koja smo dobili poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije

12.15 - Sve što je dokazni materijal, a tu spada i snimka, nezahvalno je komentirati. Žao mi je što te snimke izlaze van. Kako izlaze, ne znam i ne mogu tvrditi. Špekulirati što se na njima nalazi ili ne nalazi, ne mogu. Pregledavamo sve snimke. Od izlaska iz kluba do ulaska u vodu, svaka sekvenca se pregledava, sati i sati materijala. I nakon toga, nakon nestanka, sve se pregledava, je li se negdje drugdje pojavio.

Rezultati analize snimaka koje se još obrađuju, izoštravaju i pregledavaju, daju se srpskom tužiteljstvu koje će donijeti zaključak. Osoba odjevena kao Matej došla je u vodu. Ne postoji nitko tko može reći da je sigurno ušao u vodu. Postoje podaci koji upućuju na te stvari, ali ne mogu iznositi detalje.

12.12 Na pitanje novinara Jutarnjeg vrijedi li radna verzija da u ovom slučaju nema nasilja, Gerovac je potvrdio:

- Sa svime što je prikupljeno, ništa ne ukazuje da bi njegov nestanak bila posljedica nasilne radnje.

12.05 - Međunarodna policijska suradnja je u ovakvim slučajevima uvriježena. Protekla dva dana smo proveli u Beogradu s kolegama iz srpske policije gdje smo razmijenili sva saznanja koja smo mi prikupili, ali smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala.

U kratkim crtama, srpska policija poduzela je sve radnje koje se u ovakvim slučajevima provode, angažirane su sve raspoložive snage. Sve što se u sličnim slučajevima radi, srpska strana je poduzela. Trenutno intenzitet traganja se nastavlja kakav je bio i prvog dana.

Što se profesionalne razine tiče, ona je na najvišem nivou. Primio nas je ministar Vulin koji je pružio sve moguće, sve što je hrvatska policija tražila. Tom sastanku je bio prisutan i otac nestalog Mateja, izvijestili smo ga o svim poduzetim radnjama, što srpska policija, a što hrvatska radi - rekao je Antonio Gerovac.

---------------------------------------------------------------------------------

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac daje izjavu vezanu za predstavnika hrvatske policije koji je proteklih dana boravio u posjetu srbijanskom MUP-u po pitanju potrage za nestalim Matejem Perišem.

Iz hrvatskog MUP-a u srijedu su priopćili da će Gerovac izjavu novinarima dati u 12 sati u Ravnateljstvu policije (Ilica 335)

18. travanj 2024 16:51