StoryEditorOCM
RegionalZA 600 KUNA

Osuđeni mladići koji su iz trafostanice krali bakrene žice, zbog čega je poginuo njihov prijatelj: u vrijeme stradavanja zabilježen ispad na mreži!

Piše Božana Sviličić
16. rujna 2022. - 17:02

Mladići iz Ličkog Osika koji su su iz trafostanice u krugu bivše tvornice metalne industrije ‘Marko Orešković‘ sudjelovali u krađi bakrenih žica, zbog čega je od strujnog udara tada poginuo njihov 32-godišnji prijatelj osuđeni su na Općinskom sudu u Gospiću na uvjetne zatvorske kazne.

Prvooptuženi 26-godišnjak Luka R. dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, a drugoptuženi 25-godišnjak Martin O., koji je prevezao 26-godišnjaka i sada pokojnog 32-godišnjaka Josipa O., do trafostanice osuđen je na uvjetnu kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Prvi je osuđen zbog krađe, a drugi zbog pomaganja u krađi.

Tijelo 32-godišnjaka pronađeno je 18. veljače 2018. godine kod trafostanice oko 18.50 sati. Iz Policijske uprave ličko-senjske tada su izvijestili da je smrtno stradali muškarac Josip O. s tada 22-godišnjim mladićem, iz za sada neutvrđenih razloga, ušao u trafostanicu koja je u prostoru poduzeća 38-godišnjaka iz Ličkog Osika na području poslovne zone.

U sustavu HEP-a je u vrijeme stradavanja mladića zabilježen ispad na mreži, a daljnim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je mladić stradao u krađi bakra iz trafostanice, a optužnica protiv 26-godišnjaka koji je s pokojnim 32-godišnjakom ušao u trafostanicu, te protiv 25-godišnjaka koji ih je tamo dovezao svojim automobilom potvrđena je 25. ožujka 2022. godine.

Prema optužnici ODO-a u Gospiću, drugooptuženi Martin O. sa svojim osobnim automobilom dovezao je 26-godišnjeg Luku R. i pokojnog Josipa O. do trafostanice u industrijskoj zoni. U prostoru trafostanice demontirali su bakrene dijelove u točno neutvrđenoj količini i točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako većoj od tisuću kuna. Bakar su odvozili u svoju korist s automobilom drugoopoptuženika Martina O. koji ih je čekao u blizini, te su mu u jednom navratu kao naknadu za prijevoz predali sto kuna.

Obojica su na sudu rekli kako se smatraju krivim za kazneno djelo za koje su optuženi, ali da ne prihvaćaju imovinsko pravni zahtjev u visini od 584.820,00 kuna kojeg je postavio vlasnik trafostanice.

- Istina je da sam bio sa Josipom, sada pokojnim, u trafostanici i da smo demontirali bakrenih dijelova u visini iznad tisuću kuna što smo u konačnici i prodali, i to na način da smo tad dobili 600 kuna. Ono što je počinjeno nekakvom nepromišljenom situacijom rezultiralo je smrću tako da iskreno žalim za svim počinjenim. Bio samo tamo, i to tad kad je Josip poginuo – rekao je prvooptuženi 26-godišnjak na Općinskom sudu u Gospiću.

Drugooptuženi Martin O. priznao je da je pomogao na način da je izvršio uslugu prijevoza za koju je dobio za gorivo 50 kn i još potom 100 kuna.

- Tad kad smo išli s mojim autom da se proda bakar to je bio taj jedini put kad su donijeli bakrene žice i kad su ih prodali, a ja sam ih vozio- rekao je.

Obojica su naveli kako su spremni snositi odgovornost zbog svega što se dogodilo, te da se zbog toga iskreno kaju i žale.

Sud je utvrdio kako bi ovakva sankcija trebala u cijelosti specijalno utjecati na njih, te ostalim građanima ukazati da takvo ponašanje nije dopušteno. Imovinsko -pravni zahtjev vlasnika trafostanice je odbijen jer na sudu nije dokazano da su optuženici počinili toliku štetu zbog čega je upućen u parnicu.

- Sud bi u ovom postupku trebao provesti posebna vještačenja, što bi znatno produljilo postupak, utjecalo na ekonomičnost istog, stoga cijeneći priznanje i prihvaćanje sankcije od strane optuženika u ovom postupku sud cijeni da je isto dovoljno za okončanje kaznenog postupka gdje se odlučuje o krivnji i sankciji optuženika, a oštećenik može ostvarivati imovinskopravni zahtjev u građanskom postupku- navodi se u obrazloženjhu presude sutkinje Dubravke Rukavina.

18. travanj 2024 12:00