StoryEditorOCM
RegionalKONAČNO SE ZNA

Otkriven najviši vrh Zadarske županije; Marasović: "Neka geodeti to službeno potvrde, a vrh neka se zove po starigradskom svećeniku don Anti Adžiji!"

Piše L.B.
5. travnja 2022. - 16:17

- Ni 29 godina nakon osnutka naše županije nije jasno definirano koji vrh je najviši vrh Zadarske županije. Ovakvo stanje imamo ponajprije zbog nesređenog katastra i zemljišnih knjiga. Iako se nekome ovaj podatak čini nevažan, nama kao turistički orijentiranoj županiji on je svakako bitan. Hrvatski planinarski savez na svojim stranicama ima podatak kako je vrh „Kremen“ koji se nalazi u Lici zapadno od mjesta Mazin sa 1590 m/nv, najviši vrh Zadarske županije. Kako se trenutno radi katastarska izmjera u Nacionalnom parku Paklenica, te je taj posao dobila firma ACES iz Zadra, u pregledu katastarskih karata uočeno je da iznad Velikog Rujna na Debelom brdu postoji vrh koji se nedvojbeno nalazi unutar granica Zadarske županije, a svojom visinom za 7 metara nadvisuje vrh „Kremen“. Stoga predlažem da se angažira geodetska firma koja će na ovo pitanje dati nedvojben pisani odgovor, te ćemo napokon imati službenu potvrdu najvišeg vrha naše županije - rekao je u utorak na sjednici zadarske Županijske skupštine SDP-ov vijećnik Zlatko Marasović. 

- Ako bi se navedni vrh identificirao kao najviši vrh županije, a pošto on za sada nema ime, predlažem da taj vrh nazovemo „Adžijin vrh“ u čast starigradskom svećeniku don Anti Adžiji koji je bio zaljubljenik u prirodu, za podvelebitski kraj je napravio mnogo, a ubijen je 3. travnja 1944. godine kod Obrovca od strane okupatorske vojske - kazao je Marasović, koji je inicijativu uručio i u pisanom obliku.

06. svibanj 2024 11:54