StoryEditorOCM
RegionalJOŠ JEDNA LJEPOTICA

Otvorena nova ferrata na Crnopcu namjenjena profesionalcima i rekreativcima: "Za prolazak je obavezna penjačka oprema, koncentracija i više opreza"

Piše PROMO
13. srpnja 2023. - 17:42

Javna ustanova Park prirode Velebit otvorila je za korištenje alpinističko planinarsku stazu ferratu na masivu Crnopca te poziva sve na spektakularno penjačko iskustvo i potpuno novi doživljaj planinarenja.

U sklopu projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ izrađena je trasa ferrate na masivu Crnopac kojom se dodatno obogatila turistička ponuda Centra. Uz to osnažena je ponuda sportsko adrenalinskog sadržaja na području južnog Velebita i Zadarske županije.

Via ferrata Bat smještena je na zapadnom rebru Velikog Bata (1383 metara), odnosno na rubu grebena, što omogućuje panoramski pogled na Liku i Dalmaciju te povećava atraktivnost penjanja.

S obzirom da je ferrata planinska, avanturistička ruta opremljena kablovima, klinovima i metalnim nožištima, penjanje je ISKLJUČIVO uz upotrebu odgovarajuće opreme (via ferrata set).

Javna ustanova Park prirode Velebit, u suradnji sa Zadarskom županijom, osigurala je izradu ovoga sadržaja s ciljem da obogati ponudu turističkih sadržaja Velebita te da u budućem razdoblju potakne nove agencije i postojeće koncesionare da ovaj sadržaj uvedu u svoje individualne ponude. Time bi se ostvarila obostrana korist u smislu promocije i valorizacije najvećeg zaštićenog područja u Hrvatskoj.

Ferratom se među prvima na Veliki Bat popeo župan Božidar Longin u pratnji suradnika i ravnatelja Parka prirode Velebit Maria Šabana te je time simbolično otvorio novu stazu.

- Zadarska županija u prostoru od samo nekoliko kilometara nudi niz prirodnih atrakcija, a svaki kutak našeg Velebita priča svoju priču. Ova staza je izuzetno atraktivna i prije svega dobro osigurana pa preporučujem svima koji vole ovakav način planinarenja da dođu na Crnopac i upute se na ovu atraktivnu ferratu. Pogled s vrha je veličanstven, s jedne strane Lika, s druge Dalmacija. Zaista neopisiv osjećaj. Masiv Crnopca karakteriziraju brojni površinski i podzemni krški fenomeni, a najpoznatije su Cerovačke špilje koje smo prošle godine otvorili nakon uređenja. Stoga, ukoliko još niste, uputite se prema ličkom dijelu naše županije i posjetite Cerovačke špilje te novouređenu Via ferratu Bat do koje treba oko sat vremena uspona, poručio je župan Longin.

- Staza je namjenjena i profesionalcima i rekreativcima. Duga je nešto više od tisuću metara, dobro je osigurana sajlama i srednje je teška. Za prolazak je obavezna penjačka oprema, koncentracija i malo više opreza. Kada prođete ferratu možete nastaviti dalje planinarskom stazom do skloništa, Tatekove kolibe ili prema vrhu Crnopac. Ferrata se penje u vremenu od oko dva i pol sata, a do skloništa vam još treba jedan i pol sat, odnosno do vrha Crnopac jedan i pol sat. Ovo područje je zaista atraktivno, pokušavamo sve ljepote staviti u funkciju, što više ljudi privući u planinu, ali i zaštititi prirodne ljepote. Pored već poznate i jedne od najlijepših staza Mali princ koja je duboko u Crnopcu, sada imamo još jednu ljepoticu, stazu koja vodi na Veliki Bat - rekao je ravnatelj PP Velebit Mario Šaban.

Crnopački sustav je najveći špiljski sustav u Hrvatskoj s ukupnom duljinom svih kanala od 60.642 metra, ali i dubinom od 830 metara.

Inače, jamski sustav Crnopca ukupno ima četiri ulaza u planinu (Kita Gaćešina, Draženova puhaljka, Oaza, Muda labudova) što ga svrstava među među top 80 sustava u svijetu, ili među top 30 u Europi.

Uređenjem Cerovačkih špilja osnažena je turistička ponuda područja Gračaca koje je sve posjećenije. U godinu dana od kada su špilje otvorene posjetilo ih je 25 tisuća posjetitelja, a nedavno je za posjetitelje uređen i ugostiteljski objekt.

03. svibanj 2024 12:35