StoryEditorOCM
Regional‘NE DAO BOG NIKOME‘

Ovaj dio Dalmacije bilježi alarmantno nisku procijepljenost: ‘Sam sam prebolio Covid uz velike muke, jedino cijepljenjem štitimo sebe i bližnje‘

Piše Toni Paštar/SD
4. studenog 2021. - 12:59

Ja sam prebolio Covid 19 i znam što to znači. Prebolio sam uz velike muke makar nisam morao u bolnicu i na respirator, ali ne dao Bog nikome. Kada su se stekli uvjeti cijepio sam se dva puta, a čim bude moguće cijepit ću se i treći put. O mukama koje sam prošao ispričao sam svojim župljanima kojima stalno ponavljam da se treba cijepiti jer je dokazano da se cijepljenjem čini ne samo osobno već i opće dobro – kazao nam je triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.

Podsjetimo, upravo Cetinska krajina i sinjsko područje bilježe neslavne rekorde po procijepljenosti, pa je tako u općini Otok tek 17,42%, a u Dicmu 17,65% cijepljenih i drugom dozom. Dugopolje je tek nedavno doseglo dvadeset posto.

U Trilju je, primjerice, obje doze cjepiva primilo 24,74% stanovnika, a u Sinju njih 25,6%. 

Detaljna karta procijepljenosti u Hrvatskoj: u pojedinim općinama Splitsko-dalmatinske županije manje je od 20 posto cijepljenih, evo kakvo je stanje u ostatku Dalmacije

- S vjernicima moje župe o pandemiji koronavirusa i njenim posljedicama razgovaram svakodnevno. Kao župnik uveo sam i pravila za koja zahtjevam da ih se svi pridržavaju. U crkvi za vrijeme svetih misa od svih nazočnih zahtjevam da koriste maske i drže razmak. Vjernici to poštuju. Kako zbog ograničenog prostora dio vjernika u misnim slavljima sudjeluje na prostoru crkvenog dvorišta i njima sam preporučio da koriste maske, što najveći broj i primjenjuje.

image
Duje Klarić/Cropix

- Cijepljenje preporučam, vjernicima sam govorio o koristi koje cijepljenje donosi pojedincu i zajednici, ali nikomu ne mogu niti želim zapovjediti da se cijepi. Ljudi moraju shvatiti da samo cijepljenjem štite sebe i svoje bližnje, s kojima su u kontaktu. One koji su u dvojbi upućujem da razgovaraju s poznanicima koji su preboljeli Covid 19.

Jedan svima dobro poznati Triljanin, koji je na liječenju od Covida 19 proveo mjesec dana u splitskoj bolnici, danas kaže da bi se uz sve ljude trebali cijepiti i svi kućni ljubimci, do posljednje mačke – kaže don Stipe.

Upitali smo dekana da li njegovu praksu primjenjuju župnici na području Cetinskog dekanata koji se sastoji od 22 župe.

- Praksa nije ujednačena, ovisi od župnika do župnika. Kako ovaj pandemijski val eskalira, 17. studenoga ovdje u Trilju na okupu će se naći svi župnici našega dekanata, a glavna tema bit će Covid 19. Razgovarat ćemo o jedinstvenom pristupu vjernicima oko cijepljenja i svih drugih epidemioloških mjera u kojima sudjeluju naše župe i župne zajednice. Do tada, koliko sam informiran, možemo očekivati i puno konkretnije stavove i uputstva s razine naše nadbiskupije – zaključio je don Stipe Ljubas. 

01. svibanj 2024 07:01