StoryEditorOCM
RegionalPOLIČNIK

Ovdje se ne osjeća demografska kriza: u ponedjeljak otvaraju novi vrtić, počet će raditi u siječnju, ali - slobodnih mjesta više nema!

Piše P.O.
19. prosinca 2021. - 21:08

Novoizgrađeni dječji vrtić između Murvice i Briševa u ponedjeljak će biti svečano otvoren, s radom će krenuti početkom siječnja iduće godine, ali u njemu – više nema slobodnih mjesta! Za svoj udio u realizaciji ovog projekta Općina Poličnik je uzela kredit, a Središnji ured za demografiju i mlade, Ministarstvo regionalnog razvoja i Zadarska županija pomogli su s 1,2 milijuna kuna od ukupno 5,8 milijuna koliko je projekt težak.

-Uz postojeći vrtić izgrađen je novi, dobili smo 750 kvadratnih metara prostora u kojega će u tri nove prostorije biti smještena djeca jasličke i predškolske dobi. Ukupno se radi o 1.100 kvadratnih metara prostora sa svim pratećim sadržajima u kojima će biti smješteno između 120 i 130 djece. I sve će biti popunjeno. Zovu nas roditelji djece iz okolnih mjesta, izvan područja Općine Poličnik, ali slobodnih mjesta više nema, kaže općinski načelnik Davor Lončar dodajući da je u zgradi općinske uprave prošle godine vrtiću „Zvončić” dodijeljen prostor prethodno predviđen za održavanje sjednica Općinskog vijeća.

-Tako smo im omogućili širenje kapaciteta, a sjednice Općinskog vijeća održavamo u velikoj dvorani Centra za edukaciju u gospodarskoj zoni „Grabi”, kaže Lončar.

Cijena novog vrtića je premašila početnu procjenu.

-Da, zbog rasta cijena građevinskog materijala cijena je „skočila”. Osim toga procijenili smo da je starom vrtiću potrebna adaptacija, a ušli smo i u neke nužne zahvate koji nisu bili projektirani, ali to nije imalo utjecaja na izdavanje građevinske dozvole.Otvaranjem ovog vrtića dodatno smo zaposlili tri „tete” i jednu čistačicu za stalno, ali i četiri „tete” na određeno vrijeme, kaže načelnik Lončar objašnjavajući da se u deset općinskih naselja ne osjećaju posljedice opće „demografske krize”.

-Ušli smo u postupak izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Poličnik, većim dijelom zbog zahtjeva i iskazanog interesa mladih ljudi i njihovih obitelji koji žele ostati ili doseliti na naše područje. Da bismo im izašli u susret, korigirat ćemo Prostorni plan, ali ne na način da povećavamo dosadašnja građevinska područja nego će doći do „prerapoređivanja” jednog dijela tih građevinskih područja, kaže Lončar pozivajući sve zainteresirane stanovnike da se svojim prijedlozima i zahtjevima uključe u postupak promjene Prostornog plana.

Posao izmjena i dopuna PP, vrijedan 160.000 kuna, radi zadarska tvrtka Block projekt, a javna rasprava se očekuje krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine. U Poličniku procjenjuju da bi Općinsko vijeće izmijenjeni i dopunjeni Prostorni plan trebalo usvojiti do lipnja 2022. godine.

03. svibanj 2024 12:13