StoryEditorOCM
RegionalSVAKA ČAST

Turisti kao heroji, od katastrofe su spasili dragulj prirode, mještani su nam sve ispričali: ‘Našli su se u pravo vrijeme na pravom mjestu!

Piše Tanja Šimunidić Bendić/SD
28. srpnja 2022. - 22:06

I konačno nakon toliko vijesti o strancima koji kod nas s turističkom sezonom dolaze samo na cuganje, bančenje, pokazivanje sisa i golih guzica, imamo jednu koja nas je oduševila. Njeni su akteri nizozemska obitelj van den Akker, redoviti posjetitelji Lastova, koji su kroz priču sami protiv požara uspješno od vatrene stihije spasili otočić Mladine u Parku prirode Lastovsko otočje.

Spasili su dragulj prirode, omiljenu bazu Lastovaca, nautičara, Korčulana od prijeteće katastrofe što je trajno mogla promijeniti sliku ovog otočića. Nisu ni slutili da će ih u arhipelagu koji često obilaze ovog srpnja dočekati pravi triler. A prvu klapu mu je dala oluja, snažno nevrijeme, velika ljetna nevera koja je u srijedu navečer aterirala na Lastovsko otočje.

Van den Akkeri su vrsni jedriličari koji su i ove godine u iznajmljenoj jedrilici došli u vižite lastovskom otočiću Mladine. Tu su se usidrili pred neveru, nedaleko od poznate pješčane plaže Saplun, i sa svog broda promatrali munje koje su parale nebo. A onda je stigla i ona najopakija, najopasnija, ona koja je udarila ravno na Mladine. Točno u 20 sati uočili su požar na nenaseljenom otočiću.

image
Privatni album

- U tom trenutku gospodin Pieter Johannis van den Akker odmah javlja policiji kako je nakon udara munje došlo do manjeg požara. Kako je neposredno nakon toga počela padati kiša, puna dva sata je obitelj dežurala i pratila situaciju. Požar je bio u fazi laganog tinjanja i nije aludirao na izmicanje kontroli. U jednom trenutku situacija se promijenila, kiša je prestala, vjetar je okrenuo smjer, požar se razbuktao. Hrabri Pieter i njegov sin Pier potom su se iskrcali na obalu, da bi ga punih sat vremena obuzdavali i kontrolirali rubove požarišta – pričaju nam iz Parka prirode Lastovsko otočje.

image
Privatni album

U trenutku u kojem je Pieter Johannis van den Akker uočio kako mu se obuća od topline s požarišta počela rastapati, a situacija već nadišla dva para muških ruku, kao spas su uz čuvare Parka stigli vatrogasci iz DVD Lastovo. Cijelo to vrijeme policija je bila na liniji s gospođom Annemarie i njihovim kćerkama Zarom i Liev, koje su s jedrilice pratile situaciju i borbu njihovih muških članova s plamenom.

- Kada su upitali ovu odvažnu obitelj odakle im hrabrost i znanje za gašenje požara, gospodin Pieter Johannis nam je rekao da je odrastao na nizozemskom selu gdje su nakon žetve često palili polja. I upravo je tu još kao dijete naučio načine održavanja požara pod kontrolom. Pitali smo i suprugu mu kako ih je pustila da sami idu u borbu protiv požara. I znate što nam je rekla, to kako ima potpuno povjerenje u supruga i sina. Ima povjerenje jer zna koliko vole prirodu, imaju iskustva i znanja – ispričali su nam iz Parka.

image
Privatni album

Plažu Saplun ljudi nazivaju nepatvorenim draguljem. Nalazi se na nenaseljenom otočiću Mladine, pripada skupini otoka Lastovnjaci, sastavnom dijelu Parka prirode Lastovsko otočje. Ističe se svojom bajkovitom ljepotom, biserno bijelim pijeskom, kristalno čistim morem i borovinom koja radi gusti hlad stvoren za odmaranje uz zvuk cvrčaka. Zahvaljujući lucidnosti nizozemskih prijatelja ostala je nepromijenjena.

- Sretni smo što će i dalje tako ostati zahvaljujući našim gostima koji su se našli u pravo vrijeme na pravom mjestu. I uz brzu intervenciji naših vatrogasaca i čuvara prirode uspjeli sačuvati naš dragulj od prijeteće opasnosti. Kako bi im zahvalili na ovom hrabrom djelu Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje obitelj je proglasila počasnim posjetiteljima našeg parka – vele nam s Lastova.

20. travanj 2024 00:46