StoryEditor
RegionalKRIZA NAGRIZA

Ovo bi mogla biti jedna od najlošijih turističkih godina: ‘U 2019. je radilo 40 tisuća sezonaca, a u 2021. bi ih moglo biti svega pet tisuća!‘

Piše PSD
3. travnja 2021. - 21:40
Jakov Prkić/Cropix

Drugu godinu zaredom turističku sezonu u Hrvatskoj diktirat će pandemija koronavirusa, pa je teško predvidjeti njezin ovogodišnji domet. Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, ovih je dana kazao da je teško reći je li situacija u odnosu na prošlu godinu teža ili lakša. Naoko, ali i u stvarnosti, ona je svakako teža. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, za portal Novosti argumentira stanje.

- Prije dvije godine vapilo se za radnicima, tražili su se strani radnici, a posljednje dvije nema nikakve potražnje, već se radnici sami nude - kaže Andrić.

Dodaje da je svima jasno kako ćemo imati lošiju sezonu od lanjske, posebno zato što goste ne treba očekivati prije lipnja, a i onda je sve dalje upitno s obzirom na treći val koronavirusa koji zasad ne pokazuje namjeru posustajanja. Sezonci su kategorija koja će prilično stradati, pa se i po tome može vidjeti potencijal uspješnosti ili podbačaja sezone.

- U odnosu na predpandemijsku 2019. u kojoj je radilo više od 40 tisuća sezonaca, lani je ta brojka bila mnogo manja. Ove bi mogla biti još manja: ne vjerujem da će biti pozvano više od 5 ili 7, možda najviše 10 tisuća sezonaca, dakle onih koji rade u kafićima i restoranima, premda najveći broj sezonaca gravitira hotelima, među kojima su konobari, kuhari, spremačice i ostali hotelski radnici. Za usporedbu brojki, samo istarska Valamar Rivijera poziva u normalnim uvjetima preko pet tisuća sezonskih radnika na rad - ističe Andrić.

Osim toga, zbog potencijalno loše sezone sindikalist se zalaže za državne potpore za očuvanje radnih mjesta do iduće sezone. Hotelijeri su dovedeni u poziciju da njihovi radnici životare na državnom minimalcu od 4.000 kuna. Andrić napominje da je među nekima od njih zavladala depresija jer treba otplaćivati kredite, školovati djecu itd. Sindikat je također prema resornom ministarstvu pokrenuo pitanje prioritetnog cijepljenja turističkih radnika, jer ako hotelijer potvrdi da su njegovi radnici cijepljeni, i gosti će se osjećati sigurnije. Dok ne počne istinski masovno cijepljenje, Andrić kaže da bi dobro bilo da se radnicima barem omogući besplatno testiranje na Covid-19, pišu Novosti

03. travanj 2021 21:40