StoryEditorOCM
RegionalDIVLJA RIJEKA

‘Ovo je alarmantno! Od ‘64. nije bila tako velika voda, Kupa je podivljala‘: stanje oko bujice se ne smiruje, mještani se boje noći pred njima

Piše PSD/Hina/JL
16. rujna 2022. - 22:21

Stanje je katastrofalno. Od 1964. do danas nije bila tako velika voda. Prije tri dana osobno sam se kupao u rijeci, ali Kupa je postala sasvim drugačija i divlja. To je bujična i snažna rijeka koja se digla u zadnjih 8 sati čak četiri metra. Gusti Laz, Grbajel, Guče selo i Kuželj su odsječeni. Do njih je nemoguće doći‘, kazao je RTL-u predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Nije bolje ni u Brodu na Kupi

 Reporterka Dnevnika Nove tv javila se iz Broda na Kupi.

‘Situacija nije dobra, kiša i dalje neumorno pada. Kupa iz minutu u minutu navire. Brani se ono što se obraniti da, poput stambenih objekata te se postavljaju vreće s pijeskom kako voda ne bi prodrla. Pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa.

Mještani Broda na Kupi i ostalih mjesta boje se da je najgore tek pred njima, ali nadaju se da će s jutrom vodostaj Kupe početi padati, a to je opet loša vijest sa one koji žive nizvodno od Kupe, tako u gradu Karlovcu tijekom sutrašnjeg dana očekuju vrhunac vala‘, kazala je.

Najavljena dežurstva

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) će tijekom vikenda imati dežurstva da bi se osigurali svi podaci za rad hidroprognostičkog modela, a voditeljica Služba za hidrološke studije, analize i prognoze Tatjana Vujnović najavila je da će vrhunac Kupe u Karlovcu biti sa subote na nedjelju.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak rekla je pak Hini da se ipak ne očekuje da bi vodostaj Kupe na vrhuncu bitno prelazio 750 centimetara, a što znači da se očekuje uvođenje “samo redovitih mjera obrane od poplave”.

Pojasnila je također da uzvodno od Karlovca, zbog obilnih padalina na rijekama i potocima na slivu Kupe, kako u Gorskom kotaru, tako i Sloveniji, rastu vodostaji te se formirao vodeni val koji dolazi prema Karlovcu i dići će vodostaj Kupe još i znatno više, ali ne preko granica redovne obrane od poplave.

Željeznjak očekuje da će i Korana u Karlovcu također imati visok vodostaj, ali također ne značajni, a pogotovo ne Mrežnicu.

Glavni centar Obrane od poplave Hrvatskih voda izvijestio je da je zbog kiše koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, već došlo do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja.

Tijekom subote u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava, a vrhunac će biti u nedjelju u ranim noćnim satima.

Prema današnjim popodnevnim podacima, najviše oborine je zabilježeno i prognozirano za sliv Kupe. Također je zbog obilnih oborina moguć porast vodostaja i na ostalim pritokama rijeke Save.

U Karlovcu je u petak u 19 sati Kupa u jedan sat narasla za 30 centimetara i iznosi 381 centimetar, a Korana mjeri 300 centimetara, što je dva centimetra više nego sat ranije.

22. travanj 2024 13:35