StoryEditorOCM
Regional‘ŠTA IN JE U GLAVI?‘

Ovo je osoba koja grafitima poručuje da treba ubiti Srbe i potjerati Židove. Građani šokirani, neki okrivljuju Torcidu

Piše split sd
22. listopada 2023. - 13:26

Splitska policija intenzivno traga za osobama koje su nedavno počinile vandalizam u središtu grada, ispisujući poruke uvredljivog sadržaja na javnim površinama. Neki od grafita bili su ispunjeni rasističkim porukama prema Židovima i Srbima, uz isticanje ustaškog simbolizma.

Iako su komunalne službe brzo reagirale uklanjanjem tih gnjusoba s fasada, novi se neprestano pojavljuju. Tako ih je preko noći samo na Gripama osvanulo dvadesetak. Ipak, RTL je sada došao u posjed snimki nadzornih kamera koje bilježe mladića s kapuljačom koji ispisuje takve parole. On bi, ako bude uhvaćen, mogao biti suočen s kaznenim prijavama.

- Ja sam neka druga generacija. Ne znan šta sad tu omladinu... Šta ih... Vidin te utakmice, nabrijano, vamo-tamo... Sad koliko to njih, šta ih... - pomalo je nedorečen obližnji stanar Ivica.

Jedan drugi Splićanin Ino pak kaže: 

- Ja ne znan koji su to umovi, šta je njima u glavi... Ja baš jutros s čovikon komentiran: ‘Ovo je sramota!‘ Nema, samo kazne velike! Samo kazne, ništa drugo.

image
Gradski kotar Gripe

Odlukom o komunalnom redu vlasnika stambene zgrade se tereti ako ne ukloni neprimjereni sadržaj s fasade, pa bi suvlasnici mogli biti kažnjeni ako ne reagiraju. Predstavnica stanara Biserka Reić kaže da su dosad već pet-šest puta o svom trošku morali prepituravati sporne natpise. Međutim, sada su se pojavile neke dosad neviđene poruke; poput "Juden Raus" (Židovi van).

- Dosad smo viđali neke druge natpise koji nisu primjereni ili su poticali na mržnju i diskriminaciju, međutim ovakav tip natpisa je nešto što sam ja jučer vidio prvi put i ja ne mogu drugačije nego ga vezati uz ove recentne događaje u Pojasu Gaze, odnosno Izraelu - kazao je predsjednik kotara Gripe Karlo Pilko.

Gradonačelnik Ivica Puljak je pozvao nadležne da se počinitelji uhvate i sankcioniraju. 

28. travanj 2024 00:37