StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: SUMNJIVI BIJELI PRAH SIJE SMRT GRADSKIM ULICAMA

'Ovo je pakao, sve je puno mrtvih golubova! Još ih razvlače i jedu mačke... Horor!'

Piše Jutarnji.hr
16. ožujka 2018. - 19:55
golubovi Osijek

Nakon više desetaka dojava o sumnjivu bijelom prahu koji se u ponedjeljak pojavio na nekoliko lokacija u Osijeku, nakon što se veterinari u više gradskih ambulanata već danima bore za živote otrovanih pasa, građani Osijeka u petak prijepodne svjedočili su masovnom pomoru golubova, a snimke nesretnih životinja, koje ugibaju u agoniji, preplavile su društvene mreže.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, policijski službenici izišli su na teren, ali novih saznanja o masovnim trovanjima životinja za sad, nažalost, još nema, piše Jutarnji list.


- Umiru u mukama! Ovo je pakao, grad je prepun mrtvih i polumrtvih golubova! Okolo ih još razvlače i jedu mačke, koje će se također otrovati!

Zasad pronađeni živi golubovi sa simptomima trovanja na Trgu Ante Starčevića i pred kinom odveženi su veterinaru i na skrbi su kod naših volontera. Situacija je alarmantna - objavili su na svom službenom Facebooku volonteri Azila Osijek. Dodaju i kako komunalna tvrtka Unikom d.o.o. uz pomoć policije cijeli dan skuplja otrov po čitavome gradu, uzorci se već analiziraju, mrtvi golubovi poslani su na obdukciju, a daljnje informacije još se čekaju.
 

Prema riječima građana, ptice leže na podu, dezorijentirane su, krvare, tresu se, pokušavaju letjeti, ali ne mogu... Samo u naselju Vladimira Nazora najmanje je 15 uginulih... Jedna šokirana Osječanka objavila je kako mrtvi golubovi doslovce padaju s krovova - jedan je, naime, završio i na njezinu kišobranu.

- Ovo više nije moj Osijek... Bezvlašće i toleriranje ovakvih nedjela od strane monstruma - sramota! I da nitko ništa ne zna i nije vidio? Pa zar nema u centru nadzornih kamera da se malo prevrte snimke? Uzalud nam svi zakoni kad se isti ne provode i nitko se nikad ne sankcionira... Sramim se gdje živim... Policijo, pokreni se! Što se čeka, da se neki čovjek otruje? - samo su neki od komentara ogorčenih Osječana. 
 

Gradonačelnik i šef policije sazvali izvanrednu konferenciju za medije
Kako bi koliko-toliko smirili histeriju i paniku koja se, prvenstveno preko društvenih mreža, širi zbog indicija da je netko u Osijeku posljednjih dana krenuo u sustavno trovanje pasa ostavljajući otrov na javnim površinama po praktički cijelome gradu, gradonačelnik Ivan Vrkić i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece održali su izvanrednu konferenciju za medije u društvu predstavnika veterinarske, liječničke i deratizacijske struke.
- Vjerojatno jest otrov, ali treba nam vremena da dođemo do točnih i konkretnih rezultata. Nedvojbeno se truju psi, a sada evo i golubovi (na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije uginulih golubova u centru Osijeka, op.p.). Svi se pitamo što se događa, ali ne vjerujem da je to reakcija na sve dobro što smo u suradnji s Udrugom Pobjede učinili na zaštiti pasa u Osijeku. Prema društvenim mrežama pojavnost je daleko veća od onoga što je prijavljeno policiji i zato pozivamo sve koji imaju bilo kakve informacije da se uključe i pomognu u rješavanju ove situacije. Grad je spreman platiti da što prije dobijemo rezultate analiza prikupljenih tvari za koje se sumnja da su otrovi, ali molim sve skupa da se smirimo i ne pravimo paniku. Ne želim ovo ni podcijeniti, ni precijeniti – rekao je Vrkić.
Prema službenim informacijama ovog su tjedna veterinarima prijavljena četiri slučaja sa simptomima trovanja pasa, pri čemu je jedan od njih danas uginuo. Taj broj svakako nije u korelaciji s onim što se posljednjih dana prema dojavama građana pojavljuje na osječkim ulicama.
Inače, sumnja se u otrov za štakore i miševe, koji inače za ljude nije otrovan u slučaju da ga udahnu, kao ni za golubove. Policiju je, inače, jedna građanka prozvala da su je ismijali i odbili izaći na teren kada ih je pozvala da dođu na mjesto gdje je našla sumnjivu tvar. Iz policije su je pozvali da im se svakako javi ako ima pritužbu na rad njihovih službenika. S „pressice“ je poručeno i da se od sada svi sumnjivi slučajevi trebaju dojaviti Veternarskoj ambulanti „Vetam“, piše Jutarnji list.
25. travanj 2024 05:50