StoryEditorOCM
RegionalHIT JE NOVALJA

Ovo je ponuda kuća u Lici: 100 do 400 eura po kvadratu! Traže se i gospodarstva gdje kupac dobije kuću, okućnicu, voćnjak, oranice, livade, pašnjake...

Piše D&D
27. veljače 2023. - 19:06

U ličkom mjestu Vrelo prodaje se stara drvena kuća sa stajom i 7500 četvornih metara zemlje za 10.000 eura. To nas je ponukalo da se raspitamo kakva je situacija s nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, jednoj od najvećih i najljepših hrvatskih županija. Toliko prostora, a toliko malo stanovnika, sela ostaju potpuno prazna, mladi se sve više iseljavaju u inozemstvo ili u veće gradove, Zagreb, Zadar, Rijeku...

image

Drvena kuća, staja i 7500 četvornih metara okućnice za 10.000 eura, Vrelo

 

LIKA NEKRETNINE/

POTREBA ZA NOVOGRADNJOM

"Veći dio stanovnika živi i preživljava na pomoći, državnim poticajima, zapošljavanju u županijskim i državnim službama. Zato 2023. godina mora konačno biti godina zaokreta u prioritetima, mora se više razgovarati o realnim temama, recimo važna tema je otkriti i brendirati što naša prirodnim ljepotama atraktivna županija nudi, jer ovako stalno samo ponavljamo naše probleme", kaže Ivan Bižanović, vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine te dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretnina pri HGK.

image

Kuća s okućnicom od 2000 kvadrata 52.000 eura, Gospić

 

LIKA NEKRETNINE/

Napominje da je zamjetan pad prometa nekretnina u Hrvatskoj. Od četvrtog kvartala prošle godine sve su naznake, prema njegovu mišljenju, da nekretninski balon puca, sve manje nekretnina kakve se traže dolazi u agencije na prodaju, a prodavatelji onih koje su u ponudi dižu cijene. Tako je i u Lici.

image

Kuća u Rudanovcu za 110.000 eura, Plitvice

 

LIKA NEKRETNINE/

Novogradnje u Lici gotovo da i nema, osim jedne zgrade u Gospiću i jedne u Perušiću koja je namijenjena za stambeno zbrinjavanje stanovnika s područja Kosinja gdje će dio stanovnika biti iseljen zbog poplavljivanja područja te gradnje HES-a Kosinj i HE Senj 2. U cijeloj županiji najveća je potražnja, kako kaže, za stanovima od 25 do 60 četvornih metara, ali novogradnje nema, ništa se ne gradi, a rabljenih je jako malo na prodaju. Smatra da su priče o rasprodaji poljoprivrednog zemljišta, koje se ovih dana plasiraju u medije, zapravo priče za malu djecu. "U Lici nema velikih površina poljoprivrednog zemljišta za koje su stranci zainteresirani, njih ne zanimaju male površine. Ono što je valjalo i bilo veliko, u drugim županijama je već davno prodano. I sami smo posredovali u nekim prodajama. Nema bojazni da će stranci odnijeti poljoprivredno zemljište koje su kupili. Oni ga i dalje obrađuju, proizvode poljoprivrede kulture i prodaju u Hrvatskoj ili izvoze", objašnjava Bižanović.

image

Kuća na tri etaže 95.000 eura, Karlobag

 

LIKA NEKRETNINE/

I dalje su, dodaje, problem oko ove teme male parcele, koje kupci nekretnina ne traže, neriješeno imovinsko-pravno stanje i obiteljske zadruge, a zbog toga neće biti ni divljanja cijena. Nerealno je, prema njegovu mišljenju, očekivati da će zemlja u Lici drastično poskupjeti.

"Dolazi do zamjena vrijednosti. Umjesto da smo poljoprivredni kraj i proizvodimo krumpir, mlijeko, sir, voće i povrće, naša Lika se okreće turizmu i velik broj stanovnika počeo se baviti ili ulaže novac u apartmanizaciju svojih stanova i kuća, što nije dobro jer Lika ne može živjeti samo od turizma. Moramo se okrenuti proizvodnji, otvaranju tvornica i novih radnih mjesta kako bismo zadržali mlade obitelji", ističe Bižanović.

NOVALJA I DALJE HIT

Nužno je, dodaje, poticati stambenu gradnju, i to tako da gradovi i općine grade stanove za najam kako bi si mlade obitelji mogle priuštiti stan u kojem mogu živjeti.

I dalje u Lici kupci traže obiteljska gospodarstva do 50.000 eura gdje za taj iznos dobiju kuću, veliku okućnicu, voćnjak, oranice, livade i pašnjake. Potražnja je i za manjim vikendicama uz šume, jezera, potoke ili rijeke, kojih nema mnogo na tržištu nekretninama. Traže se i poljoprivredna zemljišta uz rijeke Gacku i Liku te veća zemljišta, od 10.000 četvornih metara, za gradnju trgovačkih centara, ali, kako kaže Bižanović, takvih nema u ponudi na tržištu. Na moru u županiji, od Senja do Karlobaga, kupci najviše traže apartmane od 30 do 60 četvornih metara te kuće za odmor do 300.000 eura. Novalja je, navodi, uvijek tražena, bez obzira na stanje tržišta, konstantno se gradi i prodaje, i to pretežno apartmane, a u posljednje vrijeme i kuće s bazenima. Kupci na moru većinom su stranci: Mađari, Austrijanci, Nijemci, Česi i Slovaci te u posljednje vrijeme Ukrajinci.

"Dakle, u dijelu županije na moru potražnja je veća nego što ima nekretnina na tržištu kakve se traže. U agenciji imamo svakodnevne upite za kupnju nekretnina na moru, ali nemamo puno toga ponuditi. U našoj županiji su cijene još "normalne" i povremeno se može pronaći dobra nekretnina koja nije pretjerano skupa, zato su mnogi zainteresirani", dodaje. Već dulje vrijeme traže se i zemljišta za postavljanje solarnih panela i proizvodnju električne energije te su sagrađene vjetroelektrane na području županije, a neke su u postupku ishođenja dokumentacije i gradnje.

image

Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine

 

LIKA NEKRETNINE/

KUĆE, STANOVI I ZEMLJIŠTA:

Cijena kuće - od 100 do 400 eura po kvadratu.

Dok se za 10.000 eura u Lici može kupiti drvenu kuću, staju i 7500 četvornih metara zemlje, u Zagrebu se za taj novac prodaje kvadrat stana u Ban Centru.

Cijene stanova u Gospiću i Otočcu kreću se od 700 eura po kvadratu za stare neuređene stanove do 1300 eura po kvadratu za uređene.

U Senju je slična situacija kao i u Karlobagu i Korenici, a u Donjem Lapcu i Srbu mogu se pronaći stanovi po cijeni od 500 do 800 eura po kvadratu.

"Cijena kuća u prosjeku je od 100 do 400 eura po kvadratu. Kuća iz obnove više gotovo da i nema, sve su prodane ili preprodane, a cijene su bile povoljne, od 25.000 do 55.000 eura", kaže Ivan Bižanović, vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine.

Cijene poljoprivrednog zemljišta kreću se od 0,07 do 0,27 eura po kvadratu, a rijetko se prodaju i po 0,66 eura po kvadratu. Građevinska zemljišta stoje od dva do četiri eura po kvadratu dok cijena za prvi red uz more u županiji iznosi od 20 do 40 eura po kvadratu.

23. travanj 2024 17:57