StoryEditorOCM
RegionalPRIMJEDBE GOSTIJU

Ovo su mjesta u Dalmaciji na koja se turisti često žale: ‘Hrvati su jako neuredni...‘, ‘Dubrovnik nije ništa posebno...‘, ‘Vir nema dušu...‘

Piše PSD
17. kolovoza 2021. - 11:26

Nekima raj, drugima kraj (guštanju na odmoru) Hrvatska, kao i svaka druga zemlja izaziva oprečna mišljenja kad je riječ o definiciji kvalitete neke destinacije. Na forumima, blogovima o putovanjima i turističkim portalima vode se brojne polemike o Lijepoj Našoj, piše Pun kufer.

I dok je nekima naša mala zemlja za veliki odmor neotkrivena senzacija koja osim dugačke obale koju razigravaju čisto more i brojni otoci nudi prijateljske cijene, finu hranu i vino – drugi Hrvatskoj predbacuju da je razvikana. Ali sto ljudi, sto ćudi, pa pročitajte što "nam" turisti najviše zamjeraju, nekad s pokrićem, a nekad bez veze...

„Iskreno? Hrvatska me razočarala. Da, moja očekivanja su bila ogromna, a i posjetili smo najpopularnije hrvatske destinacije u vrijeme najvećih gužvi što može utjecati na moj dojam.

Cijene su niže nego u primjerice Veneciji, ali niže su i u Veroni. Nisam uštedjela neku značajnu svotu novca u odnosu na većinu zemalja europskog zapada“, smatra američka blogerica Jenna koja je za svoj odmor odabrala kolovoz i posjetila Plitvice, Split, Dubrovnik, Pelješac i Korčulu.

Hrvatska se našla i na meti vegetarijanaca koji kako kažu „ ne znaju što bi jeli u restoranima“ osim dosadnog povrća sa žara, a smeta im i način na koji se ugostitelji s njima ophode – kao da nisu dobrodošli.

Među mjestima koja su ulijevala mnogo nade, a na kraju su izazvala razočaranje turisti navode neke od naših najpoznatijih destinacija.

Split

Turistima se sviđa splitska arhitektura, ali kažu da je u njoj nemoguće uživati zbog ogromnih gužvi. Žale se i na hirovitu vožnju autobusa bez reda i pravila, kao i neljubazne ugostitelje.

Što se tiče Splita turiste se žale i na smeće na Žnjanu i drugim gradskim lokacijama, kao i druge plaže koje nisu uređene ili se pak koristi neprikladan pijesak koji brzo zamuti vodu. Iako turisti hvale centar grada, za udaljenije kvartove kažu da su ruglo grada. Turisti navode i da se u gradu nema što raditi kad je kiša, a kritiziraju da je i nemoguće naći parking. 

- Hrvati jedu sendviče, a onda ambalažu samo ispuste na cestu, nisu uredni - jedan je od komentara.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hvar

„Lijepi otok na kojem ljudi nisu najljubazniji, a plaže su pune ježeva i oštrih stijena“, smatraju strani turisti koji su očekivali pješčane uvale, pretpostavljamo bez ikakvih morskih stanovnika. Posjetitelji iz Hrvatske se pak žale na visoke cijene hrane i pića, kao i apartmana koji ne vrijede novce koji se za njih traže. Jedna od kritika je išla i na račun biciklističkih staza koje na dobrom dijelu otoka nisu zadovoljiLe očekivanja.

Dubrovnik

Jedan od turista koji je nedavno posjetio Dubrovnik smatra kako je gubitak vremena i novca posjetiti mjesto u kojem je za sve što vrijedi potreban brod kojim ćete doći do mirnih uvala i otoka. Dubrovnik je na meti kritika i zbog velikih gužvi usred sezone zbog kojih se „putovanje svodi na čekanje u redu“. 

Drugi navode i da im Dubrovnik "nije bio ništa posebno". 

Ploče

„Sivi blokovi zgrada koji se protežu uz obalu sagrađeni kako bi potaknuli masovni turizam“ jedan je od razloga zbog koji Ploče imaju minus na turističkoj karti. „Spavaonice bez duše za punjenje bankovnog računa koje se mogu svidjeti samo onima koji za malo traže smještaj najbliži plaži“, komentiraju posjetitelji.

Makarska

Iako ovaj kraj ima napretek lijepih plaža i divnih vizura, minus su horde turista čije ručnike treba preskakati na putu do mora. „Stiskanje između Francuza koji 'puše jednu za drugom' i glasnih Rusa nije idealan način opuštanja“, komentira blogerica Andrea iz Australije.

Vir

„Moja supruga kaže da Vir nema dušu“, žali se domaći turist kojeg je otok poprilično razočarao. Vir izaziva neodobravanje na forumima i zbog ugođaja, premalo hlada kao i neprivlačne novogradnje.

19. travanj 2024 02:57