StoryEditorOCM
RegionalMISLE OZBILJNO

Ovoga puta nećete tako lako dobiti propusnicu: na put radi brige o drugoj osobi sada ćete moći tek nakon što priložite dokaze, ne ide na lijepu riječ

Piše Tanja Gattin/SD
21. prosinca 2020. - 14:38

Državni stožer civilne zaštite ovoga puta misli ozbiljno!

Više nije tako lako dobiti propusnicu za međužupanijsko kretanje, kao što je to bilo za vrijeme prvog lockdowna. Pripisat ćemo to tadašnjoj nepripremljenosti nadređenih za takve situacije, a sada je došla prilika za popravni.

Nakon što je jutros napokon postao dostupan servis epropusnice, građani mogu poslati zahtjev za te dozvole koje bi vrijedile od 23. prosinca ove, do 8. siječnja sljedeće godine.

Broj 0800-80-90 za informacije o izdavanju propusnica je bio nedostupan, pa je naša čitateljica (podaci poznati redakciji), kako nam je ispričala, kao i prošlog puta zahtjev poslala stožeru prema svom boravištu.

Navela sam isti razloga i gotovo isti sadržaja kao i za vrijeme prvog lock downa, a to su medicinski razlozi radi brige o bliskoj osobi kojoj je potrebna skrb, otići joj u trgovinu, po lijekove... Ispunila sam podatke o toj osobi – njeno ime i prezime, adresu, njene godine... Na proljeće nas nisu tražili dokaz da je osobi potrebna njega, te sam se tijekom cijelog prošlog lockdowna vozila među županijama. No, sada je drugačije – kaže nam.

Naime, na zahtjev za izdavanjem propusnice koji je poslala u 9 sati, nešto prije 13 sati je dobila odgovor – odbijena je.

image
Odbijenica za propusnicu
Privatna Arhiva

Razlog je, navodi se, što nedostaju detaljni podaci neophodni za donošenje odluke. Naime, morala je podnijeti dokumentaciju koja potkrjepljuje njene tvrdnje, jednostavno - dokaze! 

- U sustavu e-Propusnice odbijena Vam je propusnica. Razlog odbijanja: Osobe koje su pratnja ili njeguju bolesnu osobu zahtjev predaju u Županijski stožer prema prebivalištu bolesne osobe te moraju predati dokaz o bolesti ili uputnicu za liječenje. Potrebno priložiti dokument kojim se dokazuje potreba pružanja medicinske skrbi, npr. liječnička uputnica; potvrda liječnika; zdravstvene ustanove – stoji su obrazloženju odbijenice koja je, čini se, ipak nije konačna, te je dostavljen popis svih e-mailova i brojeva telefona županijskih stožera.

- Drago mi je što je cijeli postupak ozbiljniji – kaže naša čitateljica koja će ponovo poslati zahtjev s traženim dokumentima.

18. travanj 2024 05:10