StoryEditorOCM
RegionalDOBRE VIJESTI

Ovogodišnja sinjska Alka u punom sjaju i s punim tribinama? Dr. Kokot Živalj: Optimist sam, apeliram na one koji se nisu cijepili da to što prije učine

Piše Toni Paštar/PSD
27. svibnja 2021. - 13:35

Iako u sinjskom i alkarskom kraju ne manjka tema za raspravu, posebno onih vezanih uz pripetavanje za gradonačelnike Sinja i Trilja, najavljeno popuštanje epidemioloških mjera nametnulo je i raspravu hoće li se u kolovozu održati "normalna" ili epidemiološka Alka, poput prošlogodišnje. Ovogodišnja Sinjska alka, 306., održat će se 8. kolovoza, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

U alkarskoj se udruzi nadaju da će toga dana njihov grad biti stjecište vrha državne vlasti te najistaknutijih hrvatskih kulturnih, vojnih, crkvenih i drugih osoba. Podsjećamo da je prošlogodišnja 305. Sinjska alka održana pod restriktivnim epidemiološkim mjerama. Da bi spriječili moguće širenje zaraze virusom SARS-CoV-2, u upravi Viteškog alkarskog društva otkazali su većinu okupljanja, koja su uobičajeno bila masovna.

U istom je kontekstu izostalo tradicionalno okupljanje kod alaj-čauša, a smanjen je i broj uzvanika na tradicionalnom vojvodinu prijemu u Alkarskim dvorima uoči polaska na junački megdan. Na samom alkarskom trkalištu broj posjetitelja bio je ograničen. Umjesto punog gledališta, koje na tribinama može primiti 5200 posjetitelja, bilo je popunjeno tek svako treće sjedaće mjesto. Jednako tako, bio je smanjen i broj gledatelja izvan tribina, uz stazu na početku i kraju alkarskog trkališta. Nije održana ni Večer slavodobitnika.

Iz usmene predaje proizlazi da je 305. Sinjska alka po ograničenjima bila slična onoj otprije 100 godina, u vrijeme smrtonosne španjolske gripe. Kandidati za alkare još nisu počeli s pripremama za ovogodišnju priredbu. Neslužbeno doznajemo kako bi se prvo okupljanje moglo dogoditi vjerojatno krajem idućeg tjedna.

Na prozivku će, izgledno je, biti pozvani svi mogući kandidati za alkare u povorci, kopljanike i pratitelje alkarskog barjaka, ali i vježbenici koji tek kucaju na vrata za regrutiranje alkara. Hoće li druge nedjelje kolovoza Sinj i alkarski kraj živjeti Alku punim ili pandemijskim plućima?

image
Dr. Ana Kokot Živalj
PRIVATNI ALBUM

To smo pitali dr. Anu Kokot Živalj, voditeljicu sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Veliki sam optimist da ćemo ove godine imati Alku kakvu svi skupa priželjkujemo. Brojke o smanjenju broja novooboljelih od COVID-a ohrabruju. Cijepljenje očito daje rezultate. Nadam se da se svi skupa nećemo opustiti sada kada je smanjen broj novozaraženih.

Apeliram na građane Sinja i Cetinske krajine koji još nisu cijepljeni da se prijave i što prije cijepe. To će biti dodatno jamstvo da ćemo Alku, te sedam dana kasnije blagdan Velike Gospe i naše nebeske zaštitnice Gospe Sinjske, moći proslaviti u svojoj punini – kaže dr. Kokot Živalj.

03. svibanj 2024 00:40