StoryEditorOCM
RegionalDUGI OTOK

Padaju turistički rekordi: najviše je Slovenaca, vraćaju se Talijani, sve je više gostiju iz Francuske, a nautičara je manje zbog radova u luci Sali

Piše Zadarski.hr
21. kolovoza 2022. - 20:32

I na Dugom otoku se obaraju turistički rekordi. Bilježi se 10 posto dolazaka i 6 posto noćenja više u odnosu na prošlu godinu, objavio je Radio Zadar.

Na otoku boravi 2 tisuće gostiju, popunjeni su čak i svi pomoćni kreveti, a slobodno mjesto najviše se traži u kampovima, navodi direktorica TZ Dugi otok Ivana Čarić . Rezultati bi bili i bolji da izgradnja lukobrana u saljskoj luci nije spriječila dolazak većeg broja nautičara, ističe Čarić.

Svake godine na otoku se otvori od jedna do dvije kuće s bazenima što podiže turističku kvalitetu, navodi Ivana Čarić. Povećanje kapaciteta nije potrebno, ima dovoljno smještajnih jedinica i sada treba raditi na podizanju kvalitete. Prije svega se to odnosi na kuće koje su izgrađene 80.-ih godina prošlog stoljeća.  

Dva kampa na sjeverozapadu otoka raspolažu s po 300 jedinica i uočeno je da se traži mjesto više u takvom smještaju. Stoga bi se u kapacitete kamp jedinica moglo ulagati jer postoji zanimanje gostiju. 

Na otoku su tri hotela, ali nedostaje malih obiteljskih hotela i takva vrsta ponude bi bio dobar smjer ka održivom turizmu na Dugom otoku, smatra Ivana Čarić iz TZ Dugi otok.

Od gostiju Hrvati su postali najvjerniji gosti. Velik broj naših ljudi vraća na Dugi otok. Turisti broj jedan su Slovenci, a ova je sezona obilježena i povratkom Talijana. Zanimljivo je da su Dugi otok otkrili Francuzi i sve ih je više. Prije to nije bio slučaj s francuskim turistima, kaže Ivana Čarić.

Zbog renoviranja luke u Salima broj nautičara je u tom mjestu manji od uobičajenog broja. Sali je nautičarima zanimljiva luka i s ograničavanje ulaska brodova s većom metražom u luku osjetili su domaći ugostitelji. 

Posebno se to odnosi na iznajmljene sedmodnevne krstaše koji su zbog toga morali zaobići saljski porat. Treba pregrmiti godinu i onda bi trebalo biti bolje navodi direktorica TZ Ivana Ćarić. 

Radovima bi saljska luka trebala dobiti 50 novih vezova, a tu se uvijek traži vez više. Početak nautičke sezone kreće s Uskrsom, negdje od travnja i povećanje s gotovo 80 vezova za još 50 novih značajno će se odraziti na trajanje nautičke setone koja se protegne sve do listopada. Važno je da se luka zaštiti od južnih vjetrova i više ni domaći ni nautičari ne bi trebali imati problema kad se vjetar digne s juga.

Očekuje se da će to potaknuti ulaganja u nove ugostiteljske objekte i druge turističke sadržaje, piše Radio Zadar.

24. travanj 2024 22:36