StoryEditorOCM
RegionalUZ URBANA I SPALATA

‘Pal bager, pal pikamer, suč rukave‘: na prosvjednom Festivalu bespravne gradnje podijeljene nagrade najvećim devastatorima, podršku poslali pjevači

Piše Saša Ljubičić/SD
2. listopada 2021. - 18:34

Pod udarničkom parolom "Pal bager, pal pikamer, suč rukave" iz Piska je krenuo desant brodica na Vruju.

Poklonici pravne države, njih pedesetak, okupili su se, kako je rečeno, na mirnom skupu zbog jalovosti institucija čiji uhljebi godinama nijemo promatraju uništavanje jedne od najljepših jadranskih uvala do koje je poduzetnik Stipe Latković nezakonito napravio put, a prije toga uvalu nagrdio stalno "nadožuntavajući" postojeći objekt koji datira iz Jugoslavije.

Drugi po redu Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, započeo je isplovljavanjem brodica iz Piska do "okupirane" Vruje, a nastavio se, kako su to organizatori istaknuli, promocijom knjige "ljubitelja" divlje gradnje, našeg proslavljenog pisca i novinara Jurice Pavičića.

Svečanost je otvorena himnom bespravnih graditelja "Ziđam" TBF-ovca Saše Antića.

- Devastator još čeka da vidi hoće li mu država prodati zemlju na kojoj je bespravno gradio, a ministar gospodarstva Darko Horvat o svemu šuti. DORH tereti Latkovića za nedjelo tipa skidanja pečata, za nezakonitosti koje su se dogodile zadnjih mjeseci, ali ne i zbog onoga što je prije izgradio. Iskreno se nadamo da to nije sve – kazala je organizatorica festivala novinarka Andrea Topić.

Nagrada Zlatna Vruja otišla je u Marušiće, Talijanu koji je betonirao i doslovno zaključao plažu, a u ime mještana Marušića, kojima je nestašni susjed zabranio silaziti na more, primila ju je novinarka Franka Jović Tonkli.

Prva pohvalnica pripala je bespravnom graditelju Ministarstvu pravosuđa RH za bespravnu gradnju zgrade Općinskog suda u Splitu.

Nagradu Zlatna Vruja dobio je Giuseppe Sparta jer je zabranio pristup plaži u Marušićima izgradivši 300 po život opasnih stepenica na njoj, a posebno priznanje za najljepšu devastaciju dobio je hotel u malom ribarskom mjestu Postira na Braču, kojeg su izgradili Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac. Pohvalnicu je dobio bespravni graditelj Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske za projekt bespravne izgradnje zgrade Općinskog suda u Splitu.

Žiri su činili ljubitelji građevinske mafije okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od pedeset prijava iz cijele Hrvatske.

image
Drugi je skup privukao ipak manje prosvjednika nego prvi
Sd

Sparta je osvojio simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu.

Sparta ih je pregradio. S vremenom je stavio i katanac na svoje stepenice tako da se nitko osim njega ne može spustiti do mora.

U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo:"Inspekcije su te stepenice proglasile opasnima po život jer prijeti odron kamenih gromada, ali iste te inspekcije nikako da sruše i saniraju stepenice i oslobode mještanima put do plaže".

Što se tiče investitora hotela u Postirama na Braču, žiri Zlatne Vruje smatra da bi taj objekt osvojio njihovu nagradu da je kojom srećom bio građen bez dozvola.

- Malo je nedostajalo da nagrada ode u Postire. Snimke tog hotela ovo ljeto zaprepastile su javnost. Riječ je o veličanstvenoj betonizaciji malog ribarskog mjesta i zato su investitori, momci inače okupljeni u plinarsku tvrtku PPD, Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac, dobili naše posebno priznanje za najljepšu betonizaciju na obali. Nažalost, hotel je potpuno legalan. Ljudi se pitaju kako je to moguće. Mi ne znamo odgovor, ali znamo da je firma od ove trojice investitora posudila HDZ-u 4.2 milijuna kuna o čemu se već naveliko pisalo.

Podržava ih i lokalna vlast, načelnik Postire je oduševljen projektom najavio da će im sagraditi novu plažu ispred hotela, rekao je da se na onoj staroj nitko nije kupao.

image
Ante Cizmic/Cropix

Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac uložili su na milijune milijuna eura po obali u zadnjih par godina bez da se itko pita otkud im novac. Jurčević je prije ovoga bio zamjenik ravnatelj SOA-e, sigurnosne obavještajne agencije - kazali su voditelji programa.

Drugu pohvalnicu dobio je "vlasnik pomorskog dobra" Tomislav Meštrović jer je neumorno i predano tjerao Tonku Alujević sa svoje privatne plaže u Drveniku Velom uvjeravajući da je pomorsko dobro njegovo privatno vlasništvo.

Treću pohvalnicu dobila je investitorica Tereza Žderić za harmonizaciju splitske uvale Ježinac, bagerima i pikamerima.

Nakon toga je održana prosvjedna promocija romana Crvena voda, autora Jurice Pavičića, koju je moderirao pučki pjesnik iz Piska, Boris Dežulović.

image
Jurica Pavičić, desno je Boris Dežulović
Sd

- Nemojte me pitati kako je knjiga dobila tako veliku nagradu – skromno je kazao Pavičić. Dežulović je knjigu nazvao kronikom kriminala jednog društva i države kroz kroniku tridesetogodišnjeg nastajanja i postojanja ovoga što danas nazivamo Republika Hrvatska. Kroz potragu za jednom djevojčicom, koja traje 27 godina, pripovijeda se priča o Hrvatskoj.

- Svi krimići koji mi se sviđaju odmiču se od stereotipa. Priča o trideset godina jedne obitelji koja ima svoju veliku traumu, i priča o Dalmacija je prošla sudbinu od industrijalizma preko nacionalizma do turizma, a to se, kao, ove moje obitelji u romanu nije ticalo jer se ona cijelo vrijeme nosila sa svojom traumom, zapravo se odrazilo na njihove živote – kazao je Pavičić.

Uslijedio je i prosvjedno puštanje gramofonskih ploča, uz prosvjedno sunčanje i natjecanje u prosvjednom puhanju najvećeg baluna od sapunice ili žvaka.

Inače, o drugonagrađenom devastatoru prirode, nakon nominacija koje su trajale do 25. rujna, odlučio je stručni žiri "sastavljen od istinskih ljubitelja građevinske mafije". Omiljene bespravne građevine prijavljivali su korisnici društvenih mreža, a žiri je teškom mukom odlučio da u izrazito oštroj konkurenciji nagrada odlazi u ruke Giuseppea Sparte.

Na Vruji se, dakle, od prvog okupljanja naroda, do danas nije dogodilo apsolutno ništa. Doduše, Stipe Latković je platio kazne koje su mu odrezane, ali nije o svom trošku porušio objekt i vratio sve u prvobitno stanje, tako da će se festivalije ovdje po svoj prilici nastaviti.

Za zaštitu Vruje prikupljeno je deset tisuća potpisa, ispisani su novinski traktati i snimljeno bezbroj TV priloga, no bageri Ministarstva zaštite okoliša (!) graditeljstva i prostornog uređenja, još stoje u mjestu. Ni u DORH-u nema priše. Još obavljaju izvide ili kako to u njihovoj službenoj objavi stoji: "U tijeku je istraživanje protiv pravne osobe i odgovornih osoba u toj pravnoj osobi zbog kaznenih djela skidanja i povrede službenog pečata i znaka iz članka 317. stavak 1. Kaznenog zakona i protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona."

DORH koji je pravni zastupnik države oko zaštite državne imovine formalno je primio jednu kaznenu prijavu, a istražuju se dva aspekta - zaštita imovinskih interesa Republike Hrvatske te ima li eventualnih kaznenih djela.

U srpnju je održan koordinacijski sastanak na kojem su bili predstavnici svih tijela koja upravljaju državnom imovinom u uvali Vruja: tvrtki "Hrvatske šume" i "Hrvatske vode", Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša, Ministarstva mora, Županije splitsko - dalmatinske te predstavnici općina s područja Vruje.

DORH koji je pravni zastupnik države oko zaštite državne imovine formalno je primio jednu kaznenu prijavu, a istražuju se dva aspekta - zaštita imovinskih interesa Republike Hrvatske te ima li eventualnih kaznenih djela.

Urbanove ribe: ‘Popio sam lijekove, ruke se ne tresu više...‘


Mnoge osobe iz javnog života, podržale su oranizaciju "Festivala bepravne gradnje" u Vruji. Roker Damir Urban posvetio im je i pjesmu

RIBE

A mogli bi se spustiti dole u luku
Dok grad još spava
I ne pravi buku
Pripremiću nam udice
Popio sam lijekove
Ruke se ne tresu više
Dugo nisam bio voljen
Nakon kiše
Ribe grizu kao lude
Toliko te volim
Da se pomalo i bojim
Može li život stvarno
Postati bajka
Tvoje me usne
Kao sunce griju
Dogovor je dogovor
Sve što ulovimo
Mi pozdravimo pa zagrlimo
Poljubimo i vraćamo u more
Ponovi ono svoje
Ponovi ono svoje
I ribe su jednom izašle iz vode
Izgubile škrge
I dobile noge, dobile noge
Gledamo kako bljeskaju peraje
Ribe sretne dubine
I struje vam lake
Volim tvoje lude priče
Zaboravim na vrijeme
Uvijek si bila bistrija od mene

Tedi Spalato: Moji didovi i pradidovi su tu ostavili svoju povijest


"Možda ovo zvuči utopistički ili patetično, ali ja ne bi da Vruju, moju rojenu valu kako je to piva naš dragi Oliver. Biser prirode di su moji didovi i pradidovi i šukundidi ostavili svoju povijest, moji preci iz Zadvaraja, Potpoletnice i Gornjih Brela. Ne bi je da nizašto. Nema te cijene", kazao je Tedi Sapalato organizatorima Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode



Više fotografija s atmosferom iz Vruje pogledajte u našoj gornjoj fotogaleriji

27. travanj 2024 02:43