StoryEditor
RegionalVIDEO: OLUJNO JUGO HARA DALMACIJOM

Pala fasada sa škole, točno na ulazu u zgradu! Ruše se stabla, izvrću kontejneri...

Piše Slobodna Dalmacija
12. studenog 2019. - 15:59
olujno jugo

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h.

Olujno jugo izazvalo je dramatične situacije na terenu. Čitatelj Slobodne Dalmacije Zvonimir Kujundžić poslao je snimke poplavljene velike gradske plaže u Omišu.

 - More se toliko diglo da je došlo do plažnih objekata! Cetina je gotovo do ruba, a na predjelu Smokvica se izlila preko rive, a tamošnji Poljički trg je poplavljen. Jedan naš stariji sugrađanin komentirao je kako se i prije znalo događati da poplavi plaža, ali baš ovoliko nikad do sad! Mislim da je 40 metara plaže od uobičajene morske linije nestalo - kazao je Zvonimir.

Splitski vatrogasci javljaju da ne staju od intervenecija, padaju stabla, izvrću se kontejneri, a ponovno je popustila fasada na zgradi Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici, javlja Slobodna Dalmacija.

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama.

Ubrzo nakon dojave pred školu je stigla policija koja je upozoravala prolaznike na opasnu zgradu. Ravnateljica Mirjana Kurtović nam je potvrdila kako popodne u toj školi neće biti nastave.

Posljednjih nekoliko godina pokazalo se više puta da je izvođač radova odradio traljavo svoj posao. Škola je otvorena prije nekih šest- sedam godina i već tada se odlomio dio sa sjeverne strane pročelja, a i krov je prokišnjavao.

Potom je vjetar srušio fasadu na sjevernom zidu, a sredinom ožujka ove godine orkanska bura odlomila je velike fasadne ploče s istočne strane škole. Pravo je čudo da netko nije stradao jer je riječ o zaista teškim i opasnim komadima koji su pod naletom vjetra letjeli okolo, baš kao i ovaj put.

Obnovljena škola otvorena je u rujnu 2013. za vrijeme tadašnjeg ministra prosvjete Željka Jovanovića.

Škola se gradila više od četiri godine, a država je u nju uložila 50 milijuna kuna. Izvođač radova bila je firma Osijek Koteks, sada u stečaju, pa se odavno postavilo pitanje kako sanirati i naplatiti nastalu štetu. Garancija na fasadu je 10 godina.

U Rijeci je zbog jakog juga jutros poplavljena tržnica, a u Zadru je znatno porasla razina mora pa je u prekidu katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib, javlja HRT.

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Šibenik In javlja da su zbog jakog vjetra u prekidu i brojne pomorske linije koje s kopnom povezuju otoke Zlarin, Prvić, Kaprije i Žirje, a pomorcima je izdano i posebno upozorenje zbog udara juga mjestimice i do 70 čvorova.

Poplavila je riva u Tisnom, a u Rogoznici se more prelijeva na cestu preko ruba rive.


Javio nam se svjetioničar s Visa, pogledajte kako kod njega danas dere južina! Život na lanterni daleko je nekad od romantike...

Dimi jugo! Valovi su visoki oko sedam metara, a jugo puše barem 70 čvorova. Pari se da će pojačat - javlja Slobodnoj Dalmaciji Ivan Bulić Ićo, svjetioničar s lanterne Stončica na Visu.

Video snimka koju je jedva uspio snimiti od morske prašine koja nemilosrdno 'zasipa' svjetionik, najzornije pokazuje koliko je težak život svjetioničara, posebice u danima kada ga ne štede ni vjetar ni more.

Daleko je to od romantične slike kakvu zamišlja većina ljudi. U trenucima poput ovih kada more bjesni, lanternista je otok na otoku.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 00:17