StoryEditorOCM
RegionalPRIVEO IH USKOK

Pala hrvatsko-ekvadorska mafijaška veza: kontroverzni poduzetnik Oliver Čokara čuvao pristup kontejneru dok su njegovi suradnici vadili drogu iz njega

Piše Vladimir Urukalo/PSD
8. ožujka 2021. - 17:43
Oliver Čokara - kako doznajemo, pred USKOK-om se branio šutnjom. Inače je iz Kaknja, u susjednoj BiHSrdjan Vrančić/Cropix

Trojica muškaraca koja su u nedjelju uhićena u Luci Ploče nakon što ih je policija uhvatila na djelu dok su iz kontejnera s bananama vadili pakete s kokainom, privedena su u ponedjeljak na ispitivanje u splitski USKOK, te u poslijepodnevnim satima pred suca istrage, koji će odlučivati o određivanju istražnog zatvora koji je USKOK predložio zbog opasnosti od ponavljanja djela.

O cijeloj akciji USKOK je objavio priopćenje, navodeći da je na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana rođenih 1974., 1986. i 1980. godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako doznajemo, radi se o 47-godišnjem Oliveru Čokari, rodom iz Kaknja u BiH s prebivalištem u Zagrebu, te "lokalcima", 35-godišnjem Anđelku O. i 41-godišnjem Goranu B.

Veza s Metkovićem?

Prema dosadašnjim informacijama, ovaj slučaj nema nikakve poveznice s akcijom u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kada se zbog krijumčarenja više od 146 kilograma kokaina preko luke u Pločama pod istragom našlo četvero hrvatskih državljana, među kojima jedan bivši policajac i jedan aktivni carinik te jedan talijanski državljanin. No, istraga će utvrditi je li to zaista točno.

image
U Policijskoj postaji Dubrovnik odrzana izvanredna konferencija za medije povodom zaplijene kokaina u Luci Ploče
Božo Radić/Cropix

USKOK sumnja da su se navedena trojica udružila u "zajedničko djelovanje" sa zasad nepoznatom osobom iz Ekvadora te da su imali točno određena zaduženja i uloge, a sve radi nabave i kupovanja najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

– Nakon što je nepoznata osoba sakrila pakiranja s kokainom iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo (tvrtka "Frigo Bonsai", u suvlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića i jedne od osnivačica Mosta Katarine Ujdur) preko Luke Ploče uvezlo banane, trojica osumnjičenih dovezla su se do zgrade te tvrtke – stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Navode dalje, bez navođenja identiteta, da je Čokara ostao u automobilu i preko radioveze nadzirao je ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, a ostala dvojica su ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica uklonili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

image
Oliver Čokara već se spominjao u kontekstu sumnjivih poslova, ali se dosad uspijevao izvući 
Damjan Tadić/Cropix

– Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni, no spriječili su ih policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20.750 grama kokaina i od trećeokrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina – ističu u USKOK-u.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je još jedna putna torba, u kojoj su bila još 23 paketa s ukupno 28.300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja detaljnom je pretragom pronađeno još 16 paketa s ukupno 19.500 grama kokaina. Dakle, ukupno je policija u ovoj akciji pronašla i zaplijenila oko 70 kilograma kokaina vrijednog, po prvim procjenama, nešto manje od tri milijuna eura.

Splitski odvjetnici

Obrane uhićenog trojca preuzeli su splitski odvjetnici Željko Gulišija, Vinko Ljubičić i Ivanka Šamija. Čokara se, doznajemo, branio šutnjom, dok su ostala dvojica tvrdila da nemaju veze s drogom i da su tu bili slučajno kao lučki radnici.

Oliver Čokara prije koju godinu se naveliko spominjao po domaćim portalima kao osoba koju je Zagrepčanka Radmila Vojnović označila kao jednog od glavnih krivaca za događaje u Držićevoj ulici u Zagrebu, optužujući ga da je paljevinama došao do vrijednih napuštenih nekretnina na mjestu kojih je 2013. godine na ime njegove supruge otvoren luksuzni hotel.

Tada su estradne rubrike domaćih medija izvještavale da su na otvaranju bila "brojna imena društvenog života poput Vande Winter, Vlatke Pokos, Kristine Bradač, Fani Stipković, Mirne Maras, Martine Podgorski, Petre Friganović, Aleksandre Dojčinović, Korane Gvozdić, Tonija Cetinskog, Enisa Bešlagića i mnogih drugih".

image
S policijske presice
Bozo Radic/Cropix

– Godine 2001. u Hrvatsku je došao jedan čovjek koji se nije borio za ovu zemlju. Taj se čovjek zove Oliver Čokara. Rođen je 1974. u Kaknju, BiH. Kad je dobio izgon iz jedne europske zemlje, "skrasio" se u Zagrebu. Za početak je davao alibi Novici Petraču kada je otet Zagorčev sin. Dobio je državljanstvo i došao s djevojkom u Petrinjsku 31 u Zagrebu. Otkad on živi u Petrinjskoj, 95 posto požara koji su se desili u gradu, desili su se u krugu od 300 do 500 metara oko njega. Ima i mrtvih. Uglavnom su to napušteni objekti u kojima žive beskućnici, hrvatski državljani koji također nikoga ne zanimaju. Njih, mene i moje susjede taj je Oliver palio po gradu. O.K., možda ne on direktno, ali on zna tko su počinitelji jer je naručitelj. Moj predmet stoji na DORH-u od 2. 2. 2011. godine, živim u sigurnoj kući koju mi je ustupila prijateljica. Oliver otvara hotel koji vrijedi pet milijuna eura, sve novine pišu o "kremi" koja se tamo zatekla.... – govorila je svojedobno Vojnović za Nacional i portal Dnevno.hr.

Vojnović je u listopadu 2018. godine pred Europskim sudom za ljudska prava dobila odštetu od sedam i pol tisuća eura nakon što je, kako je objavljeno, "na inicijativu i uz asistenciju pravnog tima udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb", u siječnju 2015. godine pokrenula postupak zbog izostanka reakcije "domaćih tijela na njezine navode o zlostavljanju, podmetanju požara i prijetnjama upućenim od strane privatne osobe".

– Početkom listopada 2018. godine donesena je presuda kojom je utvrđeno kako je u njenom slučaju došlo do povrede članka 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer nadležna tijela nisu učinkovito istražila navode iz pritužbi podnositeljice, čak niti kada ih je podnositeljica obavijestila o imenima i prezimenima mogućih počinitelja i osobama koje imaju saznanja o događajima na koje se podnositeljica prituživala, te da je istraga vezana uz događaje koje je podnositeljica prijavila i nakon više od sedam godina i nadalje u tijeku, bez ikakvog smislenog napretka – bilo je objavljeno na internetskim stranicama udruge B.a.B.e.

image
Bozo Radic/Cropix

Nekretnine u Držićevoj

Naravno, nakon tih objava u medijima reagirao je Čokara preko odvjetnika, tvrdeći da je njegova obitelj nekretninu u Držićevoj kupila od zakonite vlasnice na temelju valjanog ugovora.

– Svi stanari koji su ranije živjeli na adresi Držićeva 9 tamo su bili bespravno. Unatoč tomu, obitelj Čokara je svim stanarima, uključujući i gospođu Vojnović, isplatila ugovorenu novčanu naknadu, temeljem valjanih i od javnog bilježnika ovjerenih ugovora.

Od 2011. godine obitelj Čokara, uključujući i njihovu maloljetnu djecu, izložena je stalnom pritisku i neviđenim napadima putem Facebooka i ostalih društvenih mreža od strane gospođe Vojnović koja je, očito, naknadno postala nezadovoljna iznosom naknade koji je dobila iako je, ponavljamo, u navedenom prostoru bila bez valjane pravne osnove. Protiv gospodina Čokare nikada se s ovim u vezi nije vodio bilo kakav sudski postupak te se presuda Europskog suda za ljudska prava odnosi na Republiku Hrvatsku, a ne na njega osobno i njegovu obitelj – stajalo je, uz ostalo, u objavi reakcije na jedan od članaka u Nacionalu.

image
Dio policijskog tima koji je stao na kraj ilegalnom biznisu s drogom
Bozo Radic/Cropix
01. lipanj 2023 02:36