StoryEditor
RegionalOGROMNI GMAZ

Panika u moru kod Šibenika: turisti snimili najveću europsku zmiju dok se plivajući pokušava popeti na brod! Stručnjak upozorava: Naraste i preko dva metra, ali rijetko grize...

Piše Morski.hr
2. srpnja 2019. - 19:52
zmija

 

U redakciju jadranskog portala Morski.hr stigle su neobične snimke iz šibenskog akvatorija na kojima se vidi prilično duga zmija koja pliva u moru i pokušava dogmizati na brod. Mađarski turist snimio je zmiju između otoka Kakana i Velog Borovnjaka.

 

Stručnjak Andrej Simčić koji dugo proučava gmazove na području Hrvatske za Morski.hr rekao je kako se radi o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji.

- Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima – zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno – kazao je Simčić

- Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug (rijetko se vidi i endemska je vrsta), poskok i riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna nije smrtonosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize osobu slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete – zaključuje Simčić.

Ispod objave javili su se drugi koji su na istom mjestu i prije snimili zmiju.

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 16:03