StoryEditorOCM
Regional‘NIJE RUSIJA‘

Panika u susjedstvu: ulje s polica nestaje toliko brzo da su kupci dobili upozorenje, na Balkanu zavladao strah od nestašice

Piše Mozaik SD
14. ožujka 2022. - 19:43

Dok se Rusija suočava s ekonomskom krizom uslijed sankcija Zapada i dok se građani napadnute Ukrajine snalaze kako mogu, ljudi na Balkanu, potreseni zbivanjima na europskom tlu i zabrinuti zbog rastuće ekonomske i političke nestabilnosti, strahuju od inflacije i nestašice hrane. 

Hrvati, primjerice, hrle na benzinske postaje kako bi natočili gorivo prije nego cijene skoče, a mnogi već pripremaju zalihe hrane i vode, slično paničnoj kupovini na početku pandemije koronavirusa. Isto se događa i u susjednim državama. 

U Mostaru, primjerice, boce suncokretova ulja nestaju tolikom brzinom da su vlasnici trgovina morali postaviti ograničenja za kupce koji su bez imalo solidarnosti krenuli s pustošenjem polica i natrpavanjem kolica. 

Podsjetimo, ekonomist Admir Čavalić nedavno je za Buku rekao da razloga za paniku nema jer su nestašice stvar prošlosti, a krize se odražavaju na povećanju cijena.

- Apeliram na građane da ne kupuju dodatne količine osnovnih životnih namirnica, posebno brašna. Na taj način stvaraju pretpostavke za brži rast cijena. Prazne police također stvaraju dodatnu paniku kod ostatka stanovništva, što nas dalje drži u začaranom krugu - poručio je Čavalić. 

26. travanj 2024 09:27