StoryEditorOCM
RegionalVELIKO SLAVLJE

Park prirode Velebit prigodno obilježio 110 godina od otkrića Cerovačkih špilja

Piše Zadarski.hr
2. studenog 2023. - 14:51

JU Park prirode Velebit ovih dana prigodno je obilježila 110 godina od otkrića Cerovačkih špilja.

Špilje su otkrivene 30. listopada 1913. godine prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj.

Park prirode Velebit je organizirao višednevno svečano obilježavanje ove godišnjice. U petak 27. listopada, u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje, održana su zanimljiva tematska predavanja o značaju željeznice u otkriću špilja, o životu i djelu Nikole Turkalja, te o najnovijim arheološkim istraživanjima u Cerovačkim špiljama. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu o gradnji Ličke pruge, kao i fotografije Cerovačkih špilja iz privatne arhive inženjera Nikole Turkalja uz usporedbu s današnjim fotografijama.

- Iznimno nam je drago što su ovim događajima nazočili predstavnici obitelji Turkalj – kći Zorica i unuk Zoran – koji su i svečano otvorili izložbu. Izložbu je moguće pogledati u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje do 10. studenog 2023. godine. U subotu (28. listopada) smo ugostili putnike iz Zagreba koji su do Gračaca doputovali vlakom i za koje je pripremljen poseban program (obilazak špilja i izložbe, ponuda domaćih OPG-a, nastup KUD-ova, te ručak). Također je provedena radionica za djecu kao i obilazak Donje špilje za njih i njihove roditelje. Tijekom proteklog vikenda (28. i 29. listopada), svi posjetitelji su imali popust na ulaznice, dok su na sam datum otkrića Cerovačkih špilja (30. listopada), posjetitelji mogli obići špilje besplatno. Ukupni broj posjetitelja Cerovačkim špiljama u navedena 4 dana obilježavanja (27.-30. listopada) iznosi oko 600 osoba, navode iz javne ustanove

 

25. srpanj 2024 00:32